• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
12°Bratislava

Krvné testy: 7 vecí, ktoré by ste mali vedieť

  • 19:28 18.10.2018
  • Bratislava
Krvné testy: 7 vecí, ktoré by ste mali vedieť

Lekári svojim pacientom často nehovoria všetky detaily ohľadom odberu krvi a výsledkov testov. Prinášame vám sedem faktov, ktoré by mal vedieť každý.

Krvné testy by ste mali absolvovať pravidelne aspoň raz za dva roky behom preventívnej prehliadky u vášho lekára. Vďaka nim môžete zistiť množstvo cukru v krvi, množstvo hormónov štítnej žľazy, vápniku a hemoglobínu. Laboratóriá diagnostikujú vaše výsledky aj podľa vášho veku, rodinnej anamnézy a životného štýlu.

Prinášame vám niekoľko dôležitých informácií, ktoré vám lekári a laboranti často nehovoria, ale ktoré by ste mali určite vedieť.

1. To, čo je "normálne", sa môže líšiť od človeka k človeku

Vďaka internetu sú pre nás ľahko dostupné znalosti z celého sveta, no niekedy sú nám všetky tieto informácie na obtiaž. Pokiaľ ide o krvné testy, neodporúča sa ich kontrolovať na internete. Vaše výsledky krvných testov sa môžu veľmi líšiť od výsledkov iných osôb. Platí to najmä pokiaľ ide o porovnávanie výsledkov testov mužov a žien, napríklad, krvný obraz.

2. Lekári dobré správy často nehovoria

Keď sú vaše výsledky krvného obrazu, diabetu alebo štítnej žľazy v poriadku, lekári a zdravotné sestry vám o nich často nehovoria. Je však možné, že vaše výsledky testov sa zhoršujú. Preto je dôležité, aby ste trvali na tom, aby váš lekár porovnal výsledky aj s predchádzajúcimi testami, aby zistil, či sa niečo zmenilo.

3. Pri niektorých testoch musíte byť nalačno

Existuje veľa krvných testov, ktoré vyžadujú, aby ste pred nimi prišli nalačno. V závislosti od typu testu to môže byť aj niekoľko hodín. Vo všeobecnosti platí, že krvný test nalačno znamená, že nič nekonzumujete 8-12 hodín pred testom. Potvrdí vám to lekár alebo pracovníci laboratória. Pred odberom nalačno sa tiež neodporúča fajčiť, žuvať žuvačku alebo cvičiť.

4. Množstvo krvi závisí od typu krvného testu

Ak ste si všimli, že vám odoberajú viacero vzoriek krvi, nemusíte sa obávať. Existuje veľa testov, pri ktorých sa požaduje o niečo vyššie množstvo vzorky krvi. Možno ste si všimli, že existujú rôzne farebné uzávery pre krvné vzorky, pričom každý má iný význam.

Niektoré obsahujú antikoagulačné činidlá, aby sa v nich krv nezrážala. Niektoré majú konzervačné látky, niektoré sa musia uchovávať pri izbovej teplote, zatiaľ čo niektoré musia byť zmrazené. Existuje niekoľko krvných testov, pri ktorých musí byť vzorka krvi uchovávaná pri jednej z vyššie uvedených podmienok, a preto je potrebných viac vzoriek krvi.

5. Záleží aj na vekovej skupine

Väčšina z nás vie o rozdielnych výsledkoch krvných testov podľa veku. Normálne hladiny sú u dospelých iné, ako u detí. Napríklad hladiny hemoglobínu sa líšia pre rôzne vekové skupiny. Podobne sa vekom mení aj hladina cholesterolu a vápnika.

6. Výsledky môžu byť aj falošne pozitívne alebo falošne negatívne.

Rovnako ako falošný výsledok tehotenského testu môžu byť aj výsledky krvných testov chybné. Napríklad existujú vírusy, ktoré sa objavia v krvných testoch o niečo neskôr. Lekári preto vždy odporúčajú opätovné vyšetrenie, ak stále pociťujete príznaky

Napríklad, ak ste infikovaní vírusom hepatitídy C, výsledky krvných testov nemusia nič zobrazovať, pretože ste boli infikovaní pred niekoľkými mesiacmi. Môžete však stále pociťovať príznaky. Často bývajú falošne pozitívne aj výsledky testov na HIV.

7. Výsledky nie sú vždy ovplyvnené chorobami

Nie všetky výsledky krvných testov sú ovplyvnené akoukoľvek pretrvávajúcou chorobou, ktorú máte. Na druhej strane, dokonca keď večer pred testom zjete niečo sladké, alebo vypijete alkohol, môže to mať vplyv na výsledky testu glukózy na druhý deň. Preto by ste akékoľvek testy mali najprv konzultovať s vašim lekárom. Môže vám povedať, či určitá choroba ovplyvní váš výsledok krvného testu, alebo nie.

Zdroj: Info.sk, TM, webmd.com, biobalancehealth.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.