• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Vedci spojili rakovinu ústnej dutiny s novým rizikovým faktorom

  • 20:06 12.10.2018
  • Taiwan
Vedci spojili rakovinu ústnej dutiny s novým rizikovým faktorom

Taiwanským vedcom sa podarilo objasniť nový rizikový faktor vzniku rakoviny v oblasti ústnej dutiny, ktorý sa viac alebo menej týka takmer celej populácie.

Za posledných niekoľko desiatok rokov viaceré časti sveta hlásia vzostup rakoviny ústnej dutiny. Najviac sa tento druh rakoviny rozmohol zrejme vo Veľkej Británii, kde od roku 1992 zaznamenali o 68 percent viac prípadov. Podobne sú na tom Spojené štáty a India, kde je rakovina ústnej dutiny najčastejšou príčinou úmrtia v dôsledku rakoviny u mužov vo veku 30-69 rokov.

Medzi známe rizikové faktory rakoviny ústnej dutiny patrí fajčenie tabakových výrobkov, pitie alkoholu, ľudský papilomavírus a žuvanie betelu, ktorému holdujú najmä obyvatelia juhovýchodných častí Ázie.

Nové riziko sa týka už takmer všetkých

Vedci z Taiwanu pod záštitou Ministerstva vedy a technológie Čínskej republiky skúmali dopad jemných častíc prachu v ovzduší, ktoré poznáme pod označením PM2,5, na zdravie ústnej dutiny. Tieto čiastočky sa bežne vyskytujú v znečistenom ovzduší, ktorým je už zamorený prakticky takmer celý východ Ázie.

Doteraz sa vedelo o zhubných účinkoch častíc PM2,5 na zdravie kardiovaskulárnej a dýchacej sústavy, no tento raz sa skúmal ich vplyv na vznik rakoviny ústnej dutiny.

Takmer 500.000 mužov vo veku 40 a viac rokov poskytlo výskumnému tímu informácie o svojom vzťahu k fajčeniu a žuvaniu betelu. Vedci potom zhodnotili záznamy zo 66 taiwanských staníc monitorujúcich kvalitu ovzdušia. Na ich základe sa dala zhodnotiť miera vystavenia jednotlivých účastníkov časticiam PM2,5.

Riziko rastie o 43 percent

Výskum prebiehal v rokoch 2012-2013, počas ktorých u 1.617 mužov vznikla rakovina ústnej dutiny. Ako sa aj predpokladalo, žuvanie betelu a fajčenie prispelo k tomuto faktu, no na vine boli aj čiastočky PM2,5, ktorých prítomnosť v ovzduší zvyšovala riziko rakoviny o 43 percent.

„Táto štúdia s vysokým počtom zúčastnených je prvou, ktorá spája rakovinu ústnej dutiny s PM2,5... Naše zistenie prispieva k stúpajúcemu počtu dôkazov negatívnych vplyvov PM2,5 na ľudské zdravie.“

S PM2,5 sa spája aj vysoká vrstva ozónu v ovzduší, ktorá podľa správy takisto súvisí s nárastom prípadov rakoviny ústnej dutiny.

Čiastočky PM2,5 majú miniatúrny priemer, vďaka ktorému ich telo dokáže ľahko absorbovať a rýchlo sa premiestňujú po celom organizme. Autori na záver upozorňujú, že išlo len o pozorovaciu štúdiu, ktorá nie je priamym dôkazom vzniku rakoviny v dôsledku pôsobenia PM2,5. Pre lepšie pochopenie následkov častíc je potrebný ďalší výskum.

Zdroj: Info.sk, DP, bmj.com, medicalnewstoday.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.