• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Obvinení z vraždy Kuciaka dostali odmenu v servítke, ŠTS zverejnil detaily vraždy

  • 15:18 09.10.2018
  • Bratislava
Obvinení z vraždy Kuciaka dostali odmenu v servítke, ŠTS zverejnil detaily vraždy

Údajná objednávateľka vraždy Alena Zsuzsová popiera, že by mala na jej objednanie dôvod.

Podrobný opis príprav, dohôd o odmene aj vykonania úkladnej vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej prináša odôvodnenie rozhodnutia vziať štvoricu údajných páchateľov do väzby, ktoré v utorok zverejnil Špecializovaný trestný súd (ŠTS). Vyplýva z neho, že údajná objednávateľka vraždy Alena Zsuzsová popiera, že by mala na jej objednanie dôvod. TASR dokument získala na základe infozákona.

Z textu je zrejmé, že obvinení si boli pozrieť dom Jána a Martiny viackrát. Alena Zsuzsová im mala odovzdať mobilný telefón s fotografiou zavraždeného novinára aj s adresou jeho trvalého pobytu. Následne sa dohodli na odmene za tento skutok vo výške 70.000 eur, pričom časť z tejto sumy bola vo forme odpustenia dlhu.

Pri vražde medzi sebou komunikovali mobilnými telefónmi, ktoré si kúpili za 80 eur. Po jej vykonaní odišiel údajný vrah Tomáš Szabó k futbalovému ihrisku, kde ho vyzdvihol Miroslav Marček a spoločne išli za sprostredkovateľom Zoltánom Andruskóm Odmenu 50.000 eur si prevzali v 500-eurových bankovkách zabalených v servítke.

Z dokumentu je tiež zrejmé, že v čase, keď už bola táto dvojnásobná vražda medializovaná, si dvaja z obvinených vypýtali od objednávateľa, ktorého nepoznali, ďalšiu doposiaľ nezistenú finančnú odmenu, ktorú aj dostali.

Podľa ŠTS sa javí, že Alena Zsuzsová pôsobila v prípade objednávky vraždy iba ako sprostredkovateľ a že na nájdenie osôb schopných túto vraždu vykonať bola najatá alebo splnomocnená inou osobou. Tá jej zároveň poskytla peniaze vyplatené vrahom ako odmenu za spáchanie skutku. Totožnosť pôvodného objednávateľa doteraz nebola jednoznačne zistená a potvrdená.

V dokumente je tiež uvedené, že Alena Zsuzsová je podľa vlastného vyjadrenia dobrovoľne nezamestnaná, nemá žiadny pravidelný trvalý príjem a sama pri výsluchu uviedla, že je nemajetná. Napriek tomu bola u nej počas domovej prehliadky nájdená finančná hotovosť 23.000 eur v 200-eurových bankovkách.

Súčasne, ako sama uviedla, používa vozidlo značky Mercedes-Benz CLA, ktorý je napísaný na jej matku, a asi tri mesiace používa ďalšie motorové vozidlo značky Mercedes-Benz GLE Coupé, ktoré by mala mať požičané. „Je preto zrejmé, že jej aktuálne majetkové pomery jednoznačne nezodpovedajú legálne priznanému príjmu a sú s ním v rozpore,“ konštatuje ŠTS, podľa ktorého existuje dôvodná obava, že v prípade ponechania na slobode by si Alena Zsuzsová zabezpečovala prostriedky na svoj život a na život svojej rodiny páchaním trestnej činnosti.

Samotná Alena Zsuzsová označila počas výsluchu obvinenia z objednávky vraždy za absurdné. Má údajne pravidelný príjem, nič nespáchala, nemá prečo utekať a nemala žiaden dôvod si vraždu objednať.

Sudca ŠTS poslal všetkých obvinených do väzby, aby nemohli utiecť, pokračovať v trestnej činnosti alebo ovplyvňovať svedkov na slobode. Okrem Zoltána Andruska, ostatní traja obvinení podali proti uzneseniu sťažnosť. Najvyšší súd SR ju zamietol. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) sa vzdal práva na jej podanie.

Ján Kuciak bol investigatívny novinár v redakcii spravodajského webu Aktuality.sk. Podľa prokurátora ÚŠP zavraždenie oboch mladých ľudí výstrelmi z pištole kalibru 9 mm, ku ktorému došlo 21. februára v ich dome vo Veľkej Mači, má súvisieť s Kuciakovou prácou novinára.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

Manažment RTVS vníma krok vlády ako snahu ovládnuť inštitúciu

DNES - 16:19Domáce

Schválenie zákona o Slovenskej televízii a rozhlase znamená účelovú zmenu, ktorá nemá opodstatnenie a je v rozpore s legislatívnymi štandardmi.

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

Danko: Od zákona o neziskových organizáciách neustúpime

DNES - 16:05Domáce

Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách.

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

Polícia rieši prípad podvodnej stránky, vydávajúcej sa za zbierku pre Ukrajinu

DNES - 15:11Domáce

Polícia rieši prípad podvodnej webstránky, ktorá sa vydávala za web zbierky Munícia pre Ukrajinu.

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

Hlas-SD chce prísť v koalícii s návrhmi pri novele o fungovaní FPU

DNES - 14:29Domáce

Hlas-SD by chcel v koalícii prísť s vlastnými návrhmi v súvislosti so zmenami vo fungovaní Fondu na podporu umenia.

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte na rok 2024

DNES - 14:19Domáce

Súd zároveň nevyhovel návrhu na pozastavenie účinnosti zákona.