• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Súd uznal Filipa Rybaniča vinným

  • 15:20 25.09.2018
  • Bratislava
Súd uznal Filipa Rybaniča vinným

Rybanič sa má tiež ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi.

Asistent poslanca Národnej rady SR Jozefa Rajtára (SaS) Filip Rybanič je vinný zo zločinu ohrozenia obchodného, bankového, poštového, telekomunikačného a daňového tajomstva. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava V na utorkovom hlavnom pojednávaní. Filipovi Rybaničovi vymeral trojročný podmienečný trest. Má sa tiež ospravedlniť exministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi (Smer-SD) a nemôže päť rokov pracovať v inštitúciách, kde sa oboznamuje s bankovým tajomstvom. Rozsudok nie je právoplatný, Filip Rybanič sa odvolá.

Rešpektujem rozhodnutie súdu, aj keď s ním nesúhlasím. Odvoláme sa,“ povedal po rozsudku Filip Rybanič. „S predmetným rozhodnutím nesúhlasíme, považujeme viaceré otázky za sporné, porušenia sme vymenovali veľmi presne. Preto sme podali odvolanie. Musíme si ale počkať na odôvodnenie rozsudku a z toho budeme potom vedieť podrobnejšie. Dnes to bolo zo strany sudkyne stručné a mnohé otázky podľa mňa ostali otvorené,“ povedal obhajca Marek Para.

Filip Rybanič zdôraznil, že sa na súde snažili dokázať jeho nevinu, na čo mal podľa neho súd prihliadnuť. Nikde sa podľa jeho slov ale nepíše, čo vlastne vyzradil. Súd skonštatoval, že Filip Rybanič v banke urobil screenshoty a posunul ich ďalej. „Áno, ale komu a kedy som to posunul, súd nikdy neskonštatoval,“ povedal médiám Filip Rybanič, ktorý chce dostať prejudiciálnu otázku do Luxemburgu. „Nech sa na to pozrú oni. Nech sa vyjadria, ako konať v takejto situácii,“ uviedol. O výške trestu povedal, že je to spodná hranica, ktorá bola možná. „Nepredpokladali sme, že by som išiel sedieť,“ poznamenal.

Poslanec Rajtár celý súdny proces kritizuje. Sudkyňa podľa neho na obžalovaného nazerala rovno ako na vinného. „Od začiatku volala Filipa páchateľom,“ podotkol Rajtár, ktorý opätovne odmietol, že by svojho asistenta navádzal na trestný čin. V procese odmietol vypovedať. „Ako poslanec mám právo nevypovedať, tento proces bol od začiatku zinscenovaný,“ zdôraznil s tým, že proces bol na úrovni súdu v rozvojových krajinách. Rajtár považuje za absurdné, aby exminister Kaliňák vystupoval na verejnosti ako poškodený.

Filip Rybanič mal podľa medializovaných informácií ako zamestnanec komerčnej banky preniknúť do účtu vtedajšieho šéfa rezortu vnútra Roberta Kaliňáka. Údaje z tohto účtu sa potom objavili v niektorých médiách.

V celej tejto kauze sa ukázalo, že Rajtár je obyčajný zbabelec, slaboch obetujúci svojho poslaneckého asistenta, mladého chlapca na začiatku profesionálnej kariéry, ktorý si nemal šancu uvedomiť závažnosť konania, o ktoré ho požiadal Rajtár. Keď sa to celé prevalilo, nechal v tom Filipa R. samého, aby si zachránil svoju vlastnú kožu,“ uviedol vo svojom stanovisku Kaliňák.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.