• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Aká je vaša osobnosť? Výskumníci dokázali potvrdiť tieto štyri typy

  • 20:09 19.09.2018
  • Bratislava
Aká je vaša osobnosť? Výskumníci dokázali potvrdiť tieto štyri typy

Na základe nových údajov sa vedcom podarilo odhaliť štyri typy osobnosti.

Mnohí ľudia vypĺňajú osobnostné kvízy v dámskych magazínoch a na internetových stránkach v snahe zistiť, medzi aké typy ľudí sa zaraďujú. Kým doteraz boli psychológovia voči podobným dotazníkom skeptickí, nový výskum potvrdil, že skutočne je možné určiť štyri typy osobností.

Výskumníci zo spoločnosti Northwestern Engineering prechádzali údaje od 1,5 milióna respondentov, pričom našli štyri rôzne typy osobností - priemerný, rezervovaný, sebestredný a vzor.

"Ľudia sa pokúšali klasifikovať typy osobností od dôb Hippokrata, ale predchádzajúca vedecká literatúra zistila, že to je nezmysel," uviedol spoluautor štúdie William Revelle. Teraz tieto údaje ukazujú, že ľudí je možné zaradiť do istých osobnostných skupín.

Nová štúdia bola publikovaná v časopise Nature Human Behaviour, pričom jej zistenia by mohli byť potenciálne zaujímavé pre personalistov a terapeutov.

Spočiatku bol Revelle voči výsledkom štúdie skeptický. Koncept osobnostných typov je v psychológii kontroverzný, pričom sa ťažko vedecky dokladuje. Predchádzajúce pokusy založené na malých výskumných skupinách produkovali výsledky, ktoré často neboli replikovateľné. Ako uviedol vedúci štúdie Luis Amaral:

"Typy osobností existovali iba v svojpomocnej literatúre a nemali miesto vo vedeckých časopisoch. Teraz si myslíme, že sa to kvôli tejto štúdii zmení."

Výsledky ukázali štyri typy osobností:

1. Priemerná

Priemerní ľudia sú mimoriadne extrovertní, majú vysoké úrovne neurotizmu a nízke úrovne otvorenosti. Toto je najbežnejší typ osobnosti.

2. Rezervovaná

Rezervovaný typ človeka je emocionálne stabilný, ale nie je otvorený ani neurotický. Títo ľudia nie sú obzvlášť extravertní, ale sú príjemní a svedomití.

3. Vzor

Ľudia, ktorí sú vzormi, majú nízku úroveň neurotizmu a vysoké úrovne ostatných vlastností. Sú spoľahliví a dobrí vodcovia a sú otvorení novým nápadom.

4. Sebecká

Sebestrední ľudia sú veľmi extrovertní, no majú podpriemerné úrovne otvorenosti, príjemnosti a svedomitosti.

Nový výskum kombinoval alternatívny výpočtový prístup s údajmi zo štyroch dotazníkov, ktoré vyplnilo viac ako 1,5 milióna respondentov z celého sveta. Dotazníky, ktoré výskumníci vypracovávali po desaťročia, mali 44 až 300 otázok. Tieto údaje sú teraz sprístupnené ostatným výskumníkom na nezávislé analýzy.

Výskumníkom v štúdii pomohla možnosť vyplniť dotazníky cez internet, čo v starších výskumoch nebolo možné. "Predtým by výskumníci využili študentov na vysokých školách a možno získali niekoľko stoviek ľudí. Teraz máme k dispozícii všetky tieto online zdroje a dáta sa zdieľajú," uviedol Amaral.

Vaša osobnosť sa môže meniť

Na zabezpečenie správnosti týchto typov skupín výskumníci použili notoricky sebestrednú skupinu - násťročných chlapcov - aby preverili svoje informácie. "Vieme, že dospievajúci chlapci sa správajú sebecky," povedal Amaral. "Ak by boli údaje správne a pretavené na demografické údaje, ukázali by sa ako najväčšia skupina ľudí."

Skutočne sú mladí muži nadmerne zastúpení v skupine zameranej na vlastnú potrebu, zatiaľ čo ženy staršie ako 15 rokov sa v tejto skupine nachádzajú omnoho menej.

Výsledky môžu poslúžiť ako nástroj pre psychológov v posudzovaní typov osobností s extrémnymi vlastnosťami. Okrem toho môžu výsledky štúdie pomôcť personalistom pri testovaní potenciálnych zamestnancov a tiež pri hľadaní potenciálnych partnerov.

Dobrou správou pre rodičov je, že dospievaním sa typy osobnosti často menia. Napríklad starší ľudia majú tendenciu byť menej neurotickí, ale sú svedomitejší a príjemnejší ako ľudia mladší ako 20 rokov. Podľa Amarala by tieto zmeny charakteristík mohli byť predmetom budúceho výskumu.

Video: Takto prebiehal výskum

Zdroj: Info.sk, TM, news.northwestern.edu, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

Ako odšťaviť citrón bez krájania? Postačí pár sekúnd

VČERA - 21:49Zaujímavosti

Ak chcete využiť len šťavu z citróna, nemusíte ho vôbec krájať. Takto si uľahčíte prácu už za niekoľko sekúnd.

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

Ako spoznať nekvalitnú kaderníčku? 5 znakov, ktoré si všímajte pri prvej návšteve

VČERA - 20:44Zaujímavosti

Vlasy len tak rýchlo nedorastú – o to viac zamrzí, ak sa o ne nekvalitne postará údajný profesionál. Tieto znaky vám pomôžu rozoznať nekvalitnú kaderníčku.

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

V obľúbených kozmetických výrobkoch našli vysoké hladiny karcinogénnej látky

VČERA - 19:28Zaujímavosti

Nebezpečnú látku našli v produktoch viacerých známych značiek.

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

Kalatea skrášli každý interiér: 5 tipov, ako ju úspešne pestovať

VČERA - 18:55Zaujímavosti

Ak chcete, aby vám táto krásna rastlina prežila, musíte sa o ňu vedieť správne starať.

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

Tento predmet v domácnosti je špinavší ako záchod, málokto ho však čistí

21:08 26.03.2024Zaujímavosti

Nastal čas na očistu. Darujte tomuto predmetu konečne opateru, ktorú si zaslúži.