• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Nikdy nebozkávajte novorodencov! 23-ročná mamička vydáva výstrahu pre celý svet

  • 19:10 12.09.2018
  • Kingston Upon Hull
Nikdy nebozkávajte novorodencov! 23-ročná mamička vydáva výstrahu pre celý svet

Každá mamička túži po bozku venovanom svojmu novo narodenému dieťatku. O tom, prečo to vždy nemusí byť práve ten najlepší nápad, vám porozpráva 23-ročná Lucy Kendallová.

23-ročná čerstvá mamička Lucy Kendallová varuje všetkých novopečených rodičov pred bozkávaním svojho bábätka. O jeho nebezpečenstve sa dozvedela za veľmi nešťastných okolností z prvej ruky.

Lucy si všimla, že s bábätkom niečo nie je v poriadku, keď malo len 11 dní. Jej synček Oliver v jednu noc odmietal piť mlieko, a zvíjal sa v bolestiach. Ustráchaná Lucy sa s Oliverom okamžite vybrala do nemocnice, a neskôr sa ukázalo, že mu týmto krokom doslova zachránila život.

Po preradení na jednotku intenzívnej starostlivosti Olivera podrobili niekoľkým lekárskym testom, a po ôsmych bolestivých dňoch rodičom oznámili jasnú diagnózu: herpes.

Neviditeľný zabijak

Herpes je ochorenie, ktorým sa 90% populácie nakazí ešte v detskom veku. Zvyčajne v tele prebýva bez akýchkoľvek príznakov. Problémy nastávajú až vtedy, keď dôjde k oslabeniu organizmu. „Chlad, UV žiarenie, horúčka, menzes, stomatologický zákrok, stres, fyzická záťaž, hormonálna nerovnováha, trauma alebo chronické ochorenia môžu spôsobiť reaktiváciu vírusu,“ približuje imunologička a alergologička Zuzana Rennerová (Pneumo – Alergo Centrum v Bratislave).

U novorodencov ide o výnimočný prípad. Keďže ich organizmus zatiaľ nemá toľko síl, aby sa vírusu ubránil, nakazenie môže často viesť až k fatálnym následkom. Lucy ostatným rodičom vo virálnom príspevku vysvetlila, ako sa jej dieťa nakazilo vírusom:

„Doktor nám vysvetlil, že dieťa môže dostať herpes simplex virus po bozku alebo dotyku človeka s oparom.

Opary sú najnákazlivejšie vtedy, keď prasknú. Až kým sa celkom nevyliečia, ostávajú nákazlivé. Olver ležal v nemocnici 21 dní, a dnes sme sa konečne dostali domov s balením antibiotík na ďalších 6 mesiacov a plánovanými kontrolami v nemocnici.

Prosím, rešpektujte novorodencov a vyhýbajte sa kontaktu s nimi, ak máte opar. My sme mali šťastie! Stačilo len niekoľko hodín, a tento príspevok by znel inak.

NEOHROZUJTE BEZPEČIE NOVORODENCA!“

Oliver Jaz Miller was born 3rd of August 2018. when he was 11days old, he slowly stopped drinking milk throughout the...

Uverejnil používateľ Lucy Kendall Streda 5. september 2018
Zdroj: Info.sk, DP, TASR, indy100.com, Facebook, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.