• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Projektant mosta v Janove varoval v roku 1979 pred hrozbou korózie

  • 6:29 20.08.2018
  • Rím
Projektant mosta v Janove varoval v roku 1979 pred hrozbou korózie

Taliansky stavebný inžinier Riccardo Morandi, projektant mosta v Janove, pri ktorého zrútení tento týždeň zahynulo 43 ľudí, pred štyrmi desaťročiami upozornil, že táto stavba si bude vyžadovať neustálu údržbu, aby sa odstránila korózia vzhľadom na účinky morského vzduchu a znečistenia.

Štátna televízia RAI odvysielala v nedeľu úryvky zo správy, ktorú Morandi napísal v roku 1979, teda 12 rokov po tom, ako v Janove odovzdali do prevádzky most nesúci jeho meno, informuje agentúra AP.

Morandi uviedol, že v tom čase už existovala „dobre známa strata povrchovej chemickej odolnosti betónu“ v dôsledku morského vzduchu v prístavnom meste a znečisťujúcich látok z neďalekej oceliarne. Podľa vlastných slov sa rozhodol o tom napísať, pretože táto degradácia je obzvlášť „mätúca“ vzhľadom na „agresívnosť“ korózie, aká nebola zaznamenaná pri podobných stavbách v iných prostrediach.

Morandi zdôraznil spoľahlivosť projektu tohto mosta, varoval však: „Skôr či neskôr, možno za niekoľko rokov, bude potrebné uchýliť sa k ošetreniu pozostávajúceho z odstránenia všetkých stôp po korózii.“

Časť diaľničného mosta Ponte Morandi v Janove sa v utorok 14. augusta krátko predpoludním zrútila počas prudkej búrky, pričom zo 45-metrovej výšky spadlo aj viac než 30 osobných i nákladných vozidiel.

Oficiálny počet obetí stanovili talianske úrady v nedeľu na 43 mŕtvych. Medzi poslednými menami pridanými na zoznam obetí bola trojčlenná taliansko-jamajská rodina vrátane deväťročného dievčatka. Ťažko poškodený vrak ich vozidla objavili v troskách mosta v noci na sobotu.

Príčina nešťastia je predmetom vyšetrovania. Tím odborníkov ustanovený ministerstvom dopravy vykonal v nedeľu predbežnú inšpekciu po tom, ako záchranári ukončili pátranie po nezvestných. Vedúci tímu Roberto Ferrazza uviedol, že na základe tejto obhliadky musia preskúmať celý rad možných príčin.

Spravodajský magazín Espresso v nedeľu priniesol správu o tom, že Ferrazza bol jedným z inžinierov, ktorí vedeli o pokročilej korózii mostnej podpory, ktorá sa prepadla. Zúčastnil sa totiž 1. februára na stretnutí expertov z ministerstva dopravy a firmy, ktorá má na starosti opravu mostov.

Zápis zo stretnutia, na ktorom je Ferrazzov podpis, odporúča spevnenie podpôr vzhľadom na „trend degradácie“. V apríli otvorili tender na tento projekt za 20 miliónov eur, uviedli talianske médiá.

Stavební inžinieri tvrdia, že už dlho panovali obavy z neobvyklého riešenia v podobe nosných lán obalených betónom, ktoré Morandi použil pri viacerých svojich mostoch namiesto obvyklejších oceľových lán, píše AP.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ženu zatkli za zneuctenie mŕtvoly, keď sa snažila o pôžičku v banke

Ženu zatkli za zneuctenie mŕtvoly, keď sa snažila o pôžičku v banke

DNES - 8:17Zahraničné

Vyšetrovatelia zisťujú, ako a kedy muž zomrel.

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

Nový írsky premiér chce na summite EÚ apelovať na uznanie palestínskeho štátu

DNES - 6:36Zahraničné

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu.

Senát USA zamietol všetky obvinenia voči ministrovi vnútornej bezpečnosti

Senát USA zamietol všetky obvinenia voči ministrovi vnútornej bezpečnosti

DNES - 6:28Zahraničné

Demokratmi ovládaný americký Senát v stredu zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa.

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa rokovaní Izraelu s Hamasom

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa rokovaní Izraelu s Hamasom

DNES - 6:13Zahraničné

Katar prehodnocuje svoju úlohu sprostredkovateľa na mierových rokovaniach medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas.

Lídri EÚ sa zhodli na poskytnutí systémov protivzdušnej obrany Ukrajine

Lídri EÚ sa zhodli na poskytnutí systémov protivzdušnej obrany Ukrajine

DNES - 6:01Zahraničné

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa vo štvrtok večer, v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.