• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Zelený zákal môže byť autoimunitné ochorenie

  • 19:20 15.08.2018
  • Bratislava
Zelený zákal môže byť autoimunitné ochorenie

Stratu videnia pri glaukóme poháňa autoimunitná odpoveď.

Výskumný tím lekárov z očnej nemocnice v Bostone a Massachusetts Institute of Technology ukázal, že imunitné bunky v oku, ktoré sa vytvorili ako odpoveď na skoré vystavenie baktériám, sú kľúčovým faktorom k strate zraku pri glaukóme. Zelený zákal je pritom druhou najčastejšou príčinou nezvratnej slepoty vo svete. Zistenia publikované v Nature Communications naznačujú, že vysoký tlak v oku vedie k strate zraku tým, že spustí autoimunitnú odpoveď, ktorá napadne neuróny v oku, čo je podobná imunitná reakcia ako pri bakteriálnej infekcii. Objav týchto imunitných buniek tiež poskytuje pohľad na nové budúce postupy na liečbu zeleného zákalu. Ako uvádza spoluautor štúdie a profesor oftalmológie na Harvard Medical School Dong Feng Chen:

"Naša práca ukazuje, že existuje nádej na nájdenie lieku na glaukóm, alebo že dokonca úplne zabránime jeho vývoju, ak nájdeme spôsob, ako sa zamerať na túto cestu. Súčasné liečby glaukómu sú určené výhradne na zníženie očného tlaku, ale vieme, že dokonca aj keď sa pacienti s glaukómom liečia a ich očný tlak sa vráti do normálu, môžu stále trpieť stratou zraku. Stres spôsobený vysokým očným tlakom môže iniciovať imunitnú odpoveď, ktorá spúšťa T bunky, aby napadli neuróny v oku."

Tieto zistenia objasňujú proces, ktorý bol až doteraz tajomstvom. Glaukóm je skupina ochorení, ktoré často vyvrcholia nenapraviteľným poškodením optického nervu, ktorý prenáša vizuálne informácie z oka do mozgu. Zvýšený očný tlak je najdôležitejší rizikový faktor pri glaukóme, avšak doteraz nebolo dobre pochopené, ako a prečo u pacientov s vysokým očným tlakom dochádza k trvalej strate zraku. Niektorí pacienti s glaukómom navyše nemajú zvýšený očný tlak a u niektorých pacientov sa stále prejavuje degenerácia optického nervu a následná strata videnia aj po tom, čo ich očný tlak dostali pod kontrolu.

Autori štúdie zistili nový mechanizmus, ktorý vysvetľuje sériu udalostí, ktoré vedú k trvalej strate zraku z glaukómu. Keď tlak v oku stúpa, vyvoláva expresiu proteínov tepelného šoku, čo je skupina proteínov, ktoré sa vyvíjajú v reakcii na stresové stavy. To vedie k odpovedi imunitných buniek - pamäťových T buniek - ktoré sú naprogramované tak, aby reagovali na proteíny tepelného šoku. Pamäťové T bunky zaútočia na neuróny sietnice, čo vedie k degenerácii optického nervu a často k strate zraku. Odozvy T buniek sú nevyhnutné pri rozvoji progresívnej straty zraku v dôsledku zvýšeného očného tlaku.

Výskumný tím pozoroval imunitnú odpoveď na proteíny tepelného šoku tak u myší, ako aj u pacientov s glaukómom. Tím najprv odhalil T bunky v sietnici myší s glaukómom, čo vedcov motivovalo k odhaleniu, či T bunky zohrali úlohu pri strate neurónov. Tím študoval tri skupiny myší s glaukómom - niektoré bez T buniek, niektoré bez B buniek a niektoré bez T alebo B buniek. Väčšinou pozorovali stratu neurónov u myší iba vtedy, ak mali myši funkčné T bunky. Zarážajúce je, že rozvoj T-buniek spôsobujúcich glaukóm, bolo potrebné včasné vystavenie baktériám. Myši, ktoré nikdy neboli vystavené pôsobeniu baktérií, nedostali glaukóm aj pri zvýšenom očnom tlaku.

Výskumníci tiež študovali krvné vzorky od pacientov s primárnym glaukómom s otvoreným uhlom, najčastejším typom glaukómu. U ľudí pozorovali odpovede T buniek podobné myšiam, ktoré boli viac ako 5-krát vyššie u pacientov s týmto typom glaukómu. Tieto zistenia odhaľujú možnosť zamerania sa na T bunky oku na liečbu straty zraku pri glaukóme. Okrem toho sa proteíny tepelného šoku našli aj v iných ochoreniach očí a mozgu, čo naznačuje, že tieto nálezy by mohli prispieť aj k liečbe iných neurodegeneratívnych stavov.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, medicalxpress.com, Foto: wikimedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.