• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Keto diéta môže zvyšovať riziko cukrovky

  • 18:52 15.08.2018
  • Bratislava
Keto diéta môže zvyšovať riziko cukrovky

Populárna diéta môže prispieť k zvýšenému riziku cukrovky 2. typu.

Nový výskum publikovaný v časopise Journal of Physiology naznačuje, že ketogénne diéty, ktoré sú založené na strave s nízkym počtom sacharidov a vysokým podielom tukov, môžu v počiatočnom štádiu stravovania spôsobiť zvýšené riziko diabetu 2. typu.

Mnohí ľudia držia ketogénne diéty s cieľom schudnúť a považujú ich za zdraviu prospešné. Tieto zistenia však vyvolávajú nové otázky týkajúce sa ketogénnych diét a či sú, alebo nie sú skutočne zdravé.

Inzulín, ktorý sa uvoľňuje v krvi, slúži na kontrolu hladín cukru v krvi vrátane signalizácie pečeni, aby prestala produkovať cukor. Ak je tento systém narušený a telo nevyužíva správne inzulín, čo sa nazýva inzulínová rezistencia, u jedincov pravdepodobne dôjde k zvýšeniu hladiny cukru v krvi. V tejto štúdii výskumníci ukázali, že u ketogénnych diét tento proces kontroly hladiny cukru v krvi nefunguje správne a v pečeni sa tak objavila rezistencia na inzulín. Keď pečeň nie je schopná reagovať na normálnu hladinu inzulínu na kontrolu hladín cukru v krvi, môže to viesť k zvýšenému riziku cukrovky 2. typu.

V štúdii vedci z univerzity ETH Zurich v spolupráci s Univerzitou detskou nemocnicou v Zürichu kŕmili myší dvoma rôznymi typmi stravy (ketogénnou diétou a diétou s vysokým obsahom tukov, ktorá spôsobuje, že pečeň sa stáva odolnou voči inzulínu) a potom vykonali štandardné metabolické testy. Použitím špecializovaných postupov boli výskumníci schopní určiť účinky vnútornej produkcie cukru zo zvieraťa (väčšinou z pečene) a príjmu cukru do tkanív (väčšinou svalov) počas účinkovania inzulínu.

Je dôležité poznamenať, že výskum neanalyzoval, či táto strava spôsobuje obezitu, ak sa drží dlhodobo. Mechanizmus celého procesu nebol stanovený. Preto si existencia fyziologickej reakcie nízkosacharidových diét, ktorá spôsobuje inzulínovú rezistenciu v pečeni, vyžaduje viac výskumu.

Christian Wolfrum, jeden z autorov štúdie, povedal:

"Diabetes je jedným z najväčších zdravotných problémov, ktorým čelíme. Hoci je známe, že ketogénne diéty sú zdravé, naše zistenia naznačujú, že s týmto druhom diéty môže vzniknúť zvýšené riziko inzulínovej rezistencie, čo môže viesť k cukrovke 2. typu. Ďalším krokom je pokúsiť sa nájsť mechanizmus tohto efektu a riešiť, či ide o fyziologickú adaptáciu. Naša hypotéza spočíva v tom, že keď sa metabolizujú mastné kyseliny, ich produkty môžu mať dôležitú signalizačnú úlohu v mozgu."

Zdroj: Info.sk, TM, physoc.onlinelibrary.wiley.com, medicalxpress.com, Foto: Pixabay.co
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

DNES - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.