• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 19.3.2024Meniny má Jozef
Bratislava

Potvrdených mŕtvych po páde mosta v Janove je 42, z trosiek vytiahli aj živých

  • 6:13 15.08.2018
  • Janov
Potvrdených mŕtvych po páde mosta v Janove je 42, z trosiek vytiahli aj živých

Počet potvrdených úmrtí po zrútení časti diaľničného mosta v talianskom severozápadnom prístavnom meste Janov stúpol na 42.

Aktualizácia 17:14: Počet obetí podľa agentúry DPA aktuálne stúpol na 42.

Na zozname ľudí, ktorí neprežili utorňajšie zrútenie diaľničného mosta v Janove, sú aj traja občania Francúzska. Podľa tlačovej agentúry AP to oznámilo v stredu francúzske ministerstvo zahraničných vecí, ktoré zároveň vyjadrilo sústrasť rodinám týchto obetí.

Paríž nezverejnil podrobnosti o ich totožnosti, miestne médiá však uviedli, že išlo o dve mladé ženy a muža z mesta Toulouse. Cez Janov údajne cestovali na hudobný festival. Rezort zahraničných vecí tiež vyhlásil, že zostáva v kontakte s talianskymi úradmi pre prípad, že by sa medzi obeťami nachádzali ďalší Francúzi.

Podľa predošlých správ pri nešťastí v Janove zahynuli aj dvaja mladí Albánci. Celkove úrady hlásia najmenej 42 obetí na životoch vrátane troch neplnoletých osôb a 16 zranených.

V čase incidentu bola v danej oblasti silná búrka. Na moste vybudovanom ešte v 60. rokoch 20. storočia tiež prebiehali údržbové práce.

Pohotovostné zložky pracovali na mieste tragédie celú noc - v nádeji, že v troskách nájdu ďalšie živé osoby.

Z výšky 45 metrov spadlo okolo 30 až 35 osobných áut a niekoľko nákladných vozidiel, ktoré sa nachádzali na nadjazde známom medzi Janovčanmi ako Brooklynský most práve vtedy, keď sa jeho časť zrútila do koryta rieky, na železničné koľaje a niekoľko veľkoskladov.

Morandiho most je kľúčovým premostením na diaľnici medzi Milánom a Janovom a na diaľnici spájajúcej Janov s francúzskou hranicou. A obvykle na ňom vládla hustá premávka, pripomenula agentúra DPA.

Katastrofa zamerala pozornosť verejnosti na starnúcu taliansku infraštruktúru, predovšetkým na jej betónové mosty a viadukty postavené počas povojnového rozmachu v 50. a 60. rokoch 20. storočia.

Stále nie je známe, čo zapríčinilo zrútenie Morandiho mosta, a prokuratúra uviedla, že začala vyšetrovanie, ale nespresnila, proti komu. Minister dopravy Danilo Toninelli vyhlásil, že zrútenie je „neprípustné“ a že ak svoju úlohu zohrala nedbalosť, „ten, čo sa jej dopustil, za to musí zaplatiť“.

Svedkovia hlásili, že počuli rachot, keď časť 45 metrov vysokého mosta v hustom lejaku padala, práve v čase hustej poludňajšej premávky. Väčšina Talianov opúšťala mestá a smerovala na pláže a do hôr, keďže v stredu je v krajine veľký sviatok, vysvetlila agentúra AP.

Jedna neidentifikovaná žena, ktorá stála v okolí pod mostom, povedala pre štátnu televíziu RAI, že most sa zosypal, akoby bol z múky.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Netanjahu súhlasil s vyslaním delegácie do Washingtonu na rokovania o Rafahu

Netanjahu súhlasil s vyslaním delegácie do Washingtonu na rokovania o Rafahu

VČERA - 21:58Zahraničné

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena.

Erdogan sa opäť ponúkol za sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou

Erdogan sa opäť ponúkol za sprostredkovateľa medzi Ruskom a Ukrajinou

VČERA - 21:53Zahraničné

Turecký prezident zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

Zomrel astronaut Thomas Stafford, veliteľ misie Apollo 10

Zomrel astronaut Thomas Stafford, veliteľ misie Apollo 10

VČERA - 20:21Zahraničné

Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok americký astronaut Thomas P. Stafford.

USA: Ruské prezidentské voľby boli

USA: Ruské prezidentské voľby boli "neuveriteľne nedemokratické"

VČERA - 19:25Zahraničné

Spojené štáty v pondelok odsúdili prezidentské voľby v Rusku ako "nedemokratické.

V ČR zaznamenali prvé tohtoročné úmrtie na čierny kašeľ

V ČR zaznamenali prvé tohtoročné úmrtie na čierny kašeľ

VČERA - 16:37Zahraničné

Bakteriálne nákazlivé ochorenie dýchacích ciest čierny kašeľ má v Česku tento rok prvú obeť. Na chorobu zomrel človek, ktorý mal vyše 55 rokov.