• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Lekári prehodnotili riziká konzumácie soli. Koľko jej môžete denne prijať?

  • 20:21 13.08.2018
  • Bratislava
Lekári prehodnotili riziká konzumácie soli. Koľko jej môžete denne prijať?

Nové dôkazy ukazujú, že soľ v primeraných množstvách srdcu neškodí.

Nový výskum ukazuje, že u väčšiny jedincov spotreba sodíka nezvyšuje zdravotné riziká okrem tých, ktorí jedia viac ako päť gramov denne, čo je približne 2,5 lyžičky soli. Túto úroveň prekračuje menej ako päť percent ľudí vo vyspelých krajinách. Veľká medzinárodná štúdia má však dobré správy pre nich.

Aj pri nadmernej konzumácii sodíka stačí len pridať viac draslíka

Každé zdravotné riziko z príjmu sodíka je prakticky eliminované, ak ľudia zlepšia svoju stravu tým, že do nej pridajú ovocie, zeleninu, mliečne výrobky, zemiaky a iné potraviny bohaté na draslík.

Výskum publikovali v časopise The Lancet vedci Výskumného ústavu pre zdravie obyvateľstva z McMaster University a Hamilton Health Sciences spolu s kolegami z 21 krajín.

Štúdia v priemere osem rokov sledovala 94 000 ľudí vo veku 35 až 70 rokov v komunitách z 18 krajín sveta a zistila, že riziko kardiovaskulárnych ochorení a mozgových príhod sa zvyšuje, len ak je priemerný príjem vyšší ako päť gramov sodíka denne.

Čína je jedinou krajinou v štúdii, kde 80% komunít má príjem sodíka viac ako päť gramov denne. V ostatných krajinách bola priemerná spotreba sodíka 3 až 5 gramov denne, čo je asi 1,5 až 2,5 čajových lyžičiek soli. Ako uvádza prvý autor štúdie Andrew Mente:

"Svetová zdravotnícka organizácia odporúča konzumáciu menej ako dvoch gramov sodíka - to je jedna čajová lyžička soli - denne ako preventívne opatrenie proti kardiovaskulárnym ochoreniam, ale existuje len málo dôkazov o zlepšení zdravotných výsledkov na tak nízkej úrovni.

Len v komunitách s najväčším príjmom sodíka - tých, ktoré majú viac ako päť gramov sodíka denne - hlavne v Číne, sme našli priame spojenie medzi príjmom sodíka a hlavnými kardiovaskulárnymi ochoreniami, ako je srdcový záchvat a mŕtvica.

V komunitách, ktoré spotrebujú menej ako päť gramov sodíka denne, je to naopak. Spotreba sodíka bola inverzne spojená s infarktom myokardu a celkovou úmrtnosťou a žiadnym zvýšením mozgovej príhody.

Zistili sme, že všetky hlavné kardiovaskulárne problémy, vrátane úmrtia, sa znížili v komunitách a krajinách, kde je zvýšená spotreba draslíka, ktorý sa nachádza v potravinách, ako je ovocie, zelenina, mliečne výrobky, zemiaky a orechy a fazuľa."

Väčšina predchádzajúcich štúdií týkajúcich sa vplyvu príjmu sodíka na srdcové ochorenia a mozgovú príhodu bola založená na informáciách na individuálnej úrovni, uviedol Martin O'Donnell, spoluautor štúdie. Ako uzatvára:

"Neexistujú žiadne presvedčivé dôkazy o tom, že ľudia s miernym alebo priemerným príjmom sodíka potrebujú znížiť príjem sodíka na prevenciu srdcových ochorení a mŕtvice."

Zdroj: Info.sk, TM, thelancet.com, sciencedaily.com, mcmaster.ca Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.