• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Ako bude vyzerať koniec vesmíru? Veda pozná 4 pravdepodobné scenáre

  • 21:29 06.08.2018
  • Bratislava
Ako bude vyzerať koniec vesmíru? Veda pozná 4 pravdepodobné scenáre

Tak, ako dnes nevieme presne povedať, ako vesmír vznikol, rovnako sme neistí pri odpovedi na otázku, ako vesmír zanikne? Ak sa to však niekedy stane, bude to pravdepodobne prebiehať podľa jedného z týchto scenárov.

Poznáme niekoľko možností vzniku vesmíru, ale vieme určiť aj to, ako vesmír skončí? Je vysoko pravdepodobné, že svet okolo nás nebude trvať večne. Pri troche šťastia by mohol skončiť až o niekoľko miliárd rokov po našej smrti. Aj keď sa toho pravdepodobne nedožijete, možno aj vás zaujme, čo si veda myslí o konci vesmíru.

Existujú 4 pravdepodobné scenáre konca vesmíru. Niektoré sú desivé viac, iné menej. Pozrite sa na ne spolu s nami:

Zastaví sa rozpínanie

O tom, že vesmír nebude existovať večne, vieme vďaka minulosti. Svetlu z okolitých vesmírnych telies určitú dobu trvá, kým pricestuje k Zemi. V niektorých prípadoch sú svetlá, ktoré vidíme na nočnej oblohe, aj miliardy rokov staré.

Vďaka takémuto pohľadu do minulosti, ktorý možno vylepšiť použitím teleskopov, môžeme vidieť, že galaxie, hviezdy, planéty a všetky iné telesá boli v minulosti oveľa bližšie pri sebe, než sú dnes. V galaktickom medzipriestore totiž pôsobí takzvaná tmavá energia, ktorá je vlastne opakom gravitácie – odďaluje telesá od seba. Takéto rozpínanie sa s najväčšou pravdepodobnosťou skončí „rozpadom“ vesmíru.

Zmrznutie vesmíru

Ak vesmír bude aj naďalej pokračovať vo svojej expanzii, dôjde ku strate tmavej energie. Galaxie na seba už nedovidia, a prestanú vznikať nové hviezdy. Z vesmíru sa stane veľký, tmavý a chladný priestor bez života. Tento scenár je pri zvažovaní konca sveta ten najpravdepodobnejší.

Stlačenie vesmíru

V tomto prípade by osud vesmíru vyzeral naopak ako v prvom spomenutom prípade. Táto teória predpokladá, že pri rozpínaní vesmíru by tmavá energia stratila svoju silu, a nemohla by viac konkurovať gravitácii. Tá by nad vesmírnymi telesami prevzala moc, a stlačila ich do toho, z čoho na počiatku vznikol náš vesmír: do singularity. Tento scenár je však podľa astronómov vysoko nepravdepodobný.

Roztrhnutie vesmíru

Pri zmrznutí vesmíru sa predpokladá, že tmavá energia je pomerne konštantná. Pri stlačení vesmíru sa počíta s tým, že postupne zoslabne, a ak má dôjsť k roztrhnutiu vesmíru, tmavá energia postupne začne silnieť.

Pri zosilňovaní tmavej energie nedôjde len k rozpínaniu vesmíru, ale aj k rozpínaniu galaxií. Tie sa postupne „roztrhnú“, a keď už nebude čo trhať, tmavá energia rozloží aj atómy a molekuly. Podľa teoretickej astrofyzičky Katie Mackovej tento scenár síce môže nastať, no určite to nebude skôr ako 120 miliárd rokov odo dneška.

Existujú aj ďalšie teórie o konci vesmíru, ktoré sú však, na rozdiel od týchto štyroch, oveľa nepravdepodobnejšie. Pravdou zostáva, že ako ľudia vieme stále málo na to, aby sme vedeli predpovedať chod vesmíru. O jeho budúcnosti preto môžeme aj naďalej len fantazírovať.

Zdroj: Info.sk, DP, curiosity.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.