• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Sagan vyhral 13. etapu Tour de France

  • 17:39 20.07.2018
  • Valence
Sagan vyhral 13. etapu Tour de France

Slovenský cyklista Peter Sagan triumfoval v piatkovej 13. etape 105. ročníka Tour de France a zaznamenal jedenáste víťazstvo na prestížnych pretekoch.

Jazdec stajne Bora-Hansgrohe sa presadil v záverečnom hromadnom špurte a trať dlhú 169,5 km z Bourg d'Oisans do Valence zvládol za 3:45:55 h. Druhý finišoval Nór Alexander Kristoff z SAE-Team Emirates a tretí skončil domáci Arnaud Demare z FDJ.

Sagan tak opäť zvýšil svoj náskok v boji o zelený dres. Na čele celkového poradia sa udržal Brit Geraint Thomas zo Sky.

Po troch náročných dňoch v Alpách prišla pokojnejšia etapa na rovine s dvomi menšími stúpaniami tretej a štvrtej kategórie. Rozhodovať sa malo v hromadnom dojazde, čo dávalo veľkú šancu na etapové vavríny pre Petra Sagana, keďže v uplynulých dňoch vypadlo z pretekov viacero jeho najväčších konkurentov. S Tour sa predčasne rozlúčili elitní šprintéri Fernando Gaviria, Dylan Groenewegen, Andre Greipel, Mark Cavendish i Marcel Kittel. Na štarte chýbal aj vrchár Vincenzo Nibali, ktorý si v závere štvrtkového stúpania na legendárny Alpe d'Huez zlomil stavec.

Hneď na začiatku sa pokúšalo odpútať viacero jazdcov. Podarilo sa to až Thomasovi De Gendtovi z Lotto Soudal s Tomom Scullym z EF-Drapac. Po niekoľkých kilometroch sa k nim pripojili Michael Schär (BMC) a Dimitri Claeys (Cofidis) a vznikol štvorčlenný únik. Po 30 km mali náskok okolo troch minút. Vrchársku prémiu 3. kategórie Côte de Brié (2,4 km, 6,9%) získal De Gendt. Sto km pred cieľom prišla aj rýchlostná prémia, opäť ju vyhral jazdec Lotta, z pelotónu bral najviac bodov (11) Alexander Kristoff pred Johnom Degenkolbom (10) a Saganom (9). Približne 80 km pred koncom malo kvarteto na čele náskok okolo dvoch minút. Pelotón ho pomaly sťahoval, ale príliš sa nejazdilo, keďže všetci mali v nohách náročné Alpy.

V balíku panoval pokoj, na televíznych záberoch bolo vidieť, ako sa jazdci medzi sebou rozprávajú. S úsmevom na perách si vymenili niekoľko viet aj Sagan s celkovým lídrom Thomasom. Až približne 35 km pred cieľom sa tempo zdvihlo, všetci si chceli nájsť najlepšie miesto pred rýchlym dojazdom do cieľa. Náskok štvorice postupne klesal a bolo zrejmé, že jej na výhru stačiť nebude. Únik skončil asi 25 km pred cieľom, potom to z neho skúsil ešte sám Schär, jeho sympatická snaha však nemala veľký nárok na úspech. Pelotón ho nakoniec pohltil šesť km pred cieľom. V záverečnom špurte mal najviac síl Sagan a tešil sa z jedenásteho triumfu na Tour a tretieho v prebiehajúcej edícii.

V sobotu je na programe už náročnejšia kopcovitá etapa zo Saint-Paul-Trois-Chateaux do Mende dlhá 188 km. Pelotón počas nej musí zvládnuť štyri kopce, z toho dva druhej kategórie, pričom posledný je len pár kilometrov pred cieľom.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.