• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Glutaman sodný môže byť kľúčom k zdravému stravovaniu. Takto ovplyvňuje mozog

  • 19:39 17.07.2018
  • Bratislava
Glutaman sodný môže byť kľúčom k zdravému stravovaniu. Takto ovplyvňuje mozog

Bolo zistené, že vývar s glutamanom sodným dokáže aktivovať určité centrá v mozgu.

Glutaman sodný je prídavná látka v jedlách, ktorá je už dlhé desaťročia démonizovaná. Nedávno sa však zistilo, že je neškodný, alebo aspoň táto zložka sodíka nie je o nič horšia ako soľ. Teraz štúdie ukázali, že môže byť dokonca prospešná pre zdravé stravovanie.

Napriek neoficiálnym záznamom ľudí, ktorí zažili reakcie po zjedení potravín s vysokou koncetráciou glutamanu sodného, neexistuje žiadny pevný dôkaz toho, že by bola táto aminokyselina zvyšujúca chuť nebezpečná. Historici v skutočnosti pripisujú rozšírené presvedčenie o jeho škodlivosti rasizmu - je to dôsledok toho, že táto molekula bola objavená v Japonsku a západný svet sa s ňou väčšinou stretáva v ázijských reštauráciách.

Nová štúdia publikovaná v časopise Nature Neuropsychopharmacology dospela k záveru, že ľudia, ktorí dovolili odstrašujúcim kampaniam o rýchlom tepe a bolestiach hlavy ovplyvniť ich stravu, nielenže vynechali zaujímavé chute. Rovnako to ovplyvnilo aj aj ich ďalší výber jedla.

Glutaman sodný zvyšuje sebakontrolu pri ďalšom výbere jedla

Štúdie ľudí, ktorí chcú schudnúť, zistili, že vývar bohatý na glutaman sodný pred jedlom znižuje celkovú spotrebu kalórií, v porovnaní s konzumáciou inak identickej polievky bez glutamanu. Mechanizmus však nebol vysvetlený. V dôsledku toho doktor Miguel Alonso-Alonso z Harvard Medical Center vykonal podobný test, ale sledoval správanie účastníkov pri švédskych stoloch, vrátane sledovania pohybu očí a neurozobrazovania reakcií mozgu.

Takto podrobné pozorovania sú praktické len u malej vzorky, v tomto prípade to bolo 30 žien vo veku 18-30 rokov. Alonso-Alonso hlási, že glutaman sodný významne neznížil spotrebu kalórií u jeho pacientiek, ale viedol k zdravším voľbám, najmä menšej konzumácii nasýtených tukov. Najväčšie účinky boli zaznamenané u žien, ktoré sami o sebe hovorili, že im chýba sebakontrola a sú náchylné k prejedaniu.

Sledovanie očí ukázalo, že po jedle s glutamanom sodným sa účastníčky viac sústredili na výber jedla, než aby boli rozptýlené rôznymi možnosťami v bufetoch alebo dokonca menili porcie. Po konzumácii glutamanu sodného bola zaznamenaná väčšia aktivita v ľavej prefrontálnej kôre, časti mozgu, ktorá je spojená so sebakontrolou, pokiaľ ide o výber potravy.

Hoci pochopenie mechanizmu zostáva neúplné, Alonso-Alonso a spoluautori si myslia, že to môže byť spôsobené skôr vnímaním glutamanu v žalúdku, než jeho chuti, pretože účastníčky zvyčajne nedokázali povedať, ktorý vývar bol s glutamanom.

Štúdia skúmala len jedno jedlo, takže je otázne, či by sa účinok dodaného glutamanu mohol časom opotrebovať, keby bol konzumovaný príliš často.

Zdroj: Info.sk, TM, nature.com, iflscience.com, sciencedirect.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.