• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Ľudia, ktorí jedia toto ovocie, majú o 60% nižšiu šancu postupného slabnutia zraku

  • 19:15 16.07.2018
  • Sydney
Ľudia, ktorí jedia toto ovocie, majú o 60% nižšiu šancu postupného slabnutia zraku

Ak sa bojíte, že na staré kolená sa budete musieť zaobísť bez jedného z piatich zmyslov, určite vám pomôže, keď si občas odhryznete z tohto šťavnatého ovocia.

Stačí, ak do svojho jedálnička zaradíte jediné ovocie, a riziko ochorenia na makulárnu degeneráciu sa u vás zníži o celých 60 percent. Taký je výsledok 15-ročnej štúdie austrálskych vedcov, ktorí hľadali jednoduchý a zdravý liek na prevenciu pred týmto ochorením.

Zoznámte sa s makulárnou degeneráciou

Makulárna degenerácia je ochorenie, ktoré postihuje centrálnu časť sietnice oka (žltú škvrnu). Rozlišujeme medzi suchou formou, keď k zhoršeniu zraku dochádza pomaly a väčšinou sa dá vyliečiť, a vlhkú formu, ktorá sa prejavuje oveľa bolestivejšie a väčšinou vedie k celkovej strate zraku.

Presná príčina tohto ochorenia dosiaľ nie je známa, no väčšinou sa spája so starnutím. Odborníci tvrdia, že medzi rizikové faktory patrí vek, genetika, pohlavie (častejšie sa vyskytuje u žien), kardiovaskulárne ochorenia, cukrovka, fajčenie a zlá životospráva.

Ovocím, ktoré dokáže zabrániť tejto zákernej chorobe, je podľa vedcov pomaranč. Vďaka vysokému obsahu flavonoidov, ktoré mu prepožičiavajú charakteristickú oranžovú farbu, dokáže poslúžiť ako skvelý zdroj antioxidantov.

Flavonoidy sú dlho považované aj za protizápalové látky, ktoré dokážu ochraňovať imunitný systém aj po dobu niekoľkých rokov. Jedinečné schopnosti v prevencii pred makulárnou degeneráciou, ktorá ročne postihuje milióny ľudí vo veku nad 50 rokov, sa vedcom podarilo preukázať až dnes.

„Zistili sme, že ľudia, ktorý denne zjedia aspoň jednu porciu pomaranča, majú nižšie riziko vyvinutia makulárnej degenerácie než tí, ktorí toto ovocie vôbec nejedia. Aj konzumácia jedného pomaranča za týždeň prináša značné benefity.“

Oranžová pre zdravie

Vedci sa vo výskume bližšie pozreli na 2037 Austrálčanov vo veku 50 a viac rokov, ktorých úlohou bolo opísať svoje stravovacie návyky. Vedci ich následne po dobu 15 rokov pozorovali a zistili, že tí z nich, ktorí pravidelne jedli pomaranče, mali oveľa menšie riziko vzniku makulárnej degenerácie, za čo pravdepodobne môžu flavonoidy.

Flavonoidy môžete nájsť aj v iných potravinách – napríklad vo víne, čaji alebo jablkách, no zdá sa, že medzi týmito produktmi a prevenciou pred makulárnou degeneráciou neexistuje žiadna spojitosť.

Keďže na toto ochorenie zatiaľ neexistuje liek, pomaranče aj vám zaistia dostatočnú prevenciu pred makulárnou degeneráciou.

Zdroj: Info.sk, DP, oup.com, sciencealert.com, neovizia.sk, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.