• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Utorok, 23.4.2024Meniny má Vojtech
Bratislava

Foto: Toto sa stane po tom, ako sa v horúcom počasí napijete chladeného nápoja

  • 20:47 11.07.2018
  • Houston
Foto: Toto sa stane po tom, ako sa v horúcom počasí napijete chladeného nápoja

Veľa z nás v horúcom počasí nedokáže odolať volaniu ľadových nápojov, ktoré dokážu na chvíľu schladiť aspoň naše rozhorúčené jazyky. Dôsledky tohto neuváženého činu však môžu vyzerať aj takto.

Asi tomu neuveríte ľahko, ale po vypití chladeného nápoja v horúcom počasí môžete ostať so zakrvavenou tvárou. Presne to sa totiž stalo Adamovi Schaubovi z texaského Houstonu len preto, že v krátkom čase vypil dve fľaše chladenej vody.

Adam sa so svojím príbehom zveril s používateľmi Facebooku, ktorých vo svojom príspevku privítal slovami „studená voda je dobrá, ako by mohla byť zlá? Nuž, včera som to zistil.“

Ako škodí studená voda

Adam na začiatku júna pracoval von v teplotách okolo 37 stupňov Celzia. Jeho otec spozoroval, že mu po niekoľkohodinovej námahe na slnku sčervenala tvár, a poslal ho na prestávku. „Hneď som vzal fľašu studenej vody a na mieste ju vypil,“ hovorí Adam.

PUBLIC SERVICE ANNOUNCEMENT: So we've all heard not to drink really cold water in the heat, but a lot of us haven't...

Uverejnil používateľ Adam Schaub Streda 4. júl 2018

Po chvíli sa vyčerpaný Schaub rozhodol uchýliť v kabíne kamiónu so zapnutou klimatizáciou. Na tomto mieste vypil ďalšiu fľašu studenej vody, čo už jeho telo nedokázalo ustáť. „Pred očami sa mi mihali fľaky, prišlo mi nesmierne nevoľno a v rukách a nohách som zacítil mravčenie.“

„Myslel som, že budem zvracať, tak som otvoril dvere a posledné, čo si po tom pamätám, je pád tvárou na betón a to, ako ma otec prevrátil na chrbát a utieral mi krv. Vraví, že sa mi oči prevrátili dohora a pár minút som bol v bezvedomí.“

Lekári vysvetľujú

K Adamovi boli po krutom páde privolaní zdravotníci, ktorí mu po prebudení vysvetlili, že piť studenú vodu v horúcom počasí nebol ten najlepší nápad. Ich slová potvrdila aj všeobecná lekárka Sarah Jarvisová, ktorá pre denník The Sun ozrejmila, že v Adamovom prípade pravdepodobne išlo o extrémny prejav toho, čo sa u nás označuje aj ako „zmrazený mozog“. Takýto stav už určite zažil aspoň raz každý z nás.

„Ak veľmi rýchlo vypijete niečo veľmi studené, chlad horného podnebia stimuluje nervy v okolí. To vedie k rýchlej kontrakcii a následnému roztiahnutiu cievok v prinosových dutinách. Väčšinou to spôsobuje náhlu bolesť, ale môže dôjsť aj k malátnosti.

Všetky príznaky, aké (Adam) opisuje, znejú ako predohra zamdlenia, ku ktorému často dochádza kvôli nedostatku krvi v mozgu.

Často ku mne chodia ľudia, ktorí vypijú niečo studené príliš rýchlo, a potom sa necítia vo svojej koži. Určite to teda neodporúčam.“

Ako piť v horúčavách?

Adamovi nakoniec zdravotníci poradili v horúcom počasí piť teplotu v izbových teplotách. Ak neviete odolať chladeným nápojom, určite ich pite len po malých dúškoch.

„Myslel som, že to zverejním pre prípad, že by sa niekomu hodilo poučenie z mojej chyby,“ uzatvára svoj príspevok Adam Schaub.

Zdroj: Info.sk, DP, thesun.co.uk, Adam Schaub (FB), Foto: Adam Schaub (FB)
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.