• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 26.4.2024Meniny má Jaroslava
Bratislava

Predstava, že ste Einstein, dokáže zmeniť vaše vnímanie a mentálne schopnosti

  • 20:18 11.07.2018
  • Bratislava
Predstava, že ste Einstein, dokáže zmeniť vaše vnímanie a mentálne schopnosti

Vedci v štúdii skúmali, čo sa stane s ľudskou mysľou, keď sa človek vžije do tela Alberta Einsteina.

Ak sa vžijete do roly Alberta Einsteina, môže vám to pomôcť odomknúť predtým nedostupné duševné zdroje. Ukázala to štúdia publikovaná v časopise Frontiers in Psychology. Vďaka virtuálnej realite v úlohe Einsteina mali účastníci menšiu pravdepodobnosť nevedomky stereotypizovať starších ľudí. Dobrovoľníci s nízkym sebavedomím mali tiež lepšie výsledky v kognitívnych testoch. Štúdia naznačuje, že náš mozog vníma naše telo až prekvapivo flexibilne. Vedci dúfajú, že táto technika bude užitočná vo vzdelávaní.

"Virtuálna realita môže vytvoriť ilúziu virtuálneho tela, ktoré nahradí naše vlastné, čo sa nazýva virtuálne stelesnenie," hovorí profesor Mel Slater z University of Barcelona. "V pohlcujúcom virtuálnom prostredí účastníci vidia, že toto nové telo sa odráža v zrkadle a presne zodpovedá ich pohybom a pomáha vytvárať silnú ilúziu, že virtuálne telo je ich vlastné."

Virtuálna realita pomáha búrať predsudky

Predchádzajúci výskum zistil, že virtuálne stelesnenie môže mať výrazný vplyv na postoje a správanie. Napríklad bieli ľudia, ktorí mali virtuálne čierne telo, ukázali menej nevedomého stereotypizovania (tzv. implicitnej zaujatosti) čiernych ľudí.

"Uvažovali sme, či by virtuálne stelesnenie mohlo ovplyvniť poznanie," hovorí Slater. "Ak by sme dali niekomu rozpoznateľné telo, ktoré reprezentuje najvyššiu inteligenciu, ako napríklad Alberta Einsteina, darilo by sa im v kognitívnych ulohách viac, než ľuďom, ktorí dostali normálne telo?"

Výskumníci požiadali 30 mladých mužov, aby sa zúčastnili virtuálneho experimentu. Pred jeho uskutočnením účastníci absolvovali tri testy: kognitívnu úlohu s cieľom odhaliť ich schopnosti plánovať a riešiť problémy; úlohu kvantifikovať ich sebavedomie; a úlohu na identifikáciu implicitnej zaujatosti voči starším ľuďom. Poslednou úlohou bolo zistiť, či skúsenosť simulácie staršieho vzhľadu môže zmeniť postoje k starším ľuďom.

Účastníci štúdie potom nosili oblek na sledovanie tela a headset na virtuálnu realitu. Polovica dostala virtuálne telo Einsteina a druhá polovica normálne dospelé telo. Po absolvovaní niekoľkých cvičení vo virtuálnom prostredí s novým telom zopakovali testy predsudkov a kognitívne testy.

Einsteinovo telo im dodalo sebavedomie

Výskumníci zistili, že ľudia s nízkym sebavedomím vykonali kognitívnu úlohu lepšie po skúsenosti s virtuálnym telom Einsteina v porovnaní s tými, ktorí mali normálne telo niekoho v ich veku. Tí v tele Einsteina mali tiež zníženú implicitnú zaujatosť voči starším ľuďom.

Predsudky sú založené na tom, že niekoho považujeme za odlišného od nás. Byť v staršom tele pomohol jemne zmeniť postoje účastníkov rozostrením rozdielu medzi staršími ľuďmi a nimi samotnými.

Podobne, byť v tele niekoho extrémne inteligentného môže spôsobiť, že účastníci si o sebe rozmýšľajú inak, čo im umožňuje odhaliť duševné zdroje, ku ktorým obvykle nemajú prístup.

Tieto kognitívne vylepšenia sú rozhodujúce len u ľudí s nízkym sebavedomím. Výskumníci predpokladajú, že málo sebavedomí ľudia mali najviac úspechu tým, že zmenili spôsob, akým samých seba vnímali. Vidieť sa v tele rešpektovaného a inteligentného vedca im pomohlo zvýšiť sebadôveru počas kognitívneho testu.

Na ďalšie preskúmanie tohto javu je potrebná ďalšia širšia štúdia s viacerými účastníkmi žien aj mužov. Doterajšie výsledky však naznačujú, že technika by mohla byť užitočná vo vzdelávaní. Ako uvádza Slater:

"Je možné, že táto technika môže pomôcť ľuďom s nízkym sebavedomím lepšie vystupovať v kognitívnych úlohách a môže byť užitočná aj v oblasti vzdelávania."

Zdroj: Info.sk, TM, frontiersin.org, medicalxpress.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

NASA varuje pred plánmi Číny: Toto chce čínska vláda urobiť na Mesiaci

20:47 23.04.2024Veda

NASA varuje, čo sa stane s Mesiacom, keď na ňom pristanú čínski astronauti.

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

Ostrovné štrkáče sú menšie, ale ostrejšie ako pevninské, tvrdia vedci

14:27 10.04.2024Veda

Štrkáče na kalifornskom ostrove Santa Catalina sú menšie, ale ostrejšie ako príslušníci rovnakého druhu obývajúce pevninu.

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

12:20 27.03.2024Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.