• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
15°Bratislava

Ako vás sedačka v aute dokáže uspať

  • 20:45 10.07.2018
  • Bratislava
Ako vás sedačka v aute dokáže uspať

Jazda v aute dokáže ovplyvniť úroveň pozornosti už behom 15 minút.

Nový výskum zistil, že prirodzené vibrácie automobilov spôsobujú u ľudí ospalosť, čo ovplyvňuje koncentráciu a úroveň bdelosti len 15 minút po tom, ako vodiči začnú šoférovať.

Približne 20 percent smrteľných cestných nehôd je spôsobených únavou vodičov. Vedci z univerzity RMIT v Melbourne v Austrálii dúfajú, že ich zistenia môžu výrobcovia automobilov využiť na zlepšenie dizajnu autosedačiek, ktoré pomôžu udržať vodičov bdelých.

Vedúci štúdie Stephen Robinson povedal, že účinky fyzických vibrácií na vodičov neboli dobre pochopené, napriek rastúcim dôkazom, že vibrácie prispievajú k pocitu ospanlivosti:

"Keď ste unavení, netrvá to dlho na to, aby ste začali kývať hlavou, a zistili sme, že jemné vibrácie automobilových sedadiel počas jazdy môžu uspávať mozog a telo. Naša štúdia ukazuje, že stabilné vibrácie na nízkych frekvenciách - aké zažívame pri jazde v autách a nákladných vozidlách - postupne prinášajú ospalosť aj u ľudí, ktorí sú dobre odpočatí a zdraví."

Stačí už 15 minút jazdy

Ako uvádza Robinson, ospalosť sa prejaví už po 15 minútach za volantom a po pol hodine už to má výrazný vplyv na vašu ostražitosť a schopnosť sústrediť sa: "S cieľom zlepšiť bezpečnosť cestnej premávky, dúfame, že budúce návrhy automobilových sedadiel môžu stavať na funkciách, ktoré narušujú tento uspávajúci efekt a bojujú proti ospalosti spôsobenej vibráciami."

Vo výskume tím vedcov testoval 15 dobrovoľníkov vo virtuálnom simulátore, ktorý napodobňoval skúsenosť z jazdy na monotónnej dvojprúdovej diaľnici. Simulátor bol nastavený na platforme, ktorá by mohla vibrovať na rôznych frekvenciách. Dobrovoľníkov testovali dvakrát - raz s vibráciami pri nízkych frekvenciách (4-7 Hz) a raz bez vibrácií.

Únava vyvolaná vibráciami spôsobuje, že je psychologicky a fyziologicky ťažšie plniť duševné úlohy, preto sa aktivuje nervový systém organizmu, aby to kompenzoval, čo vedie k zmenám v srdcovej činnosti.

Vďaka meraniu srdcovej frekvencie dobrovoľníkov dokázali výskumníci počas 60-minútovej skúšky zmerať ich ospalosť. Počas prvých 15 minút od začiatku vibračného testu uvádzali dobrovoľníci príznaky ospalosti. Počas 30 minút bola ospalosť výrazná a bolo potrebné značné úsilie na udržanie bdelosti a kognitívnej výkonnosti. Ospalosť sa v priebehu testu postupne zvyšovala a dosiahla vrchol po 60 minútach.

Iné vibrácie môžu mať opačný efekt

Spoluautor štúdie Mohammad Fard uviedol, že je potrebných viac výskumov, aby sme zistili, ako vibrácie postihujú ľudí v rôznych demografických oblastiach. Vedci chcú tiež preskúmať, ako môže vek ovplyvňovať náchylnosť k ospalosti vyvolanej vibráciami, ako aj vplyv zdravotných problémov, ako je spánková apnoe. Ďalej by výskum mohol pomôcť ospalosti zabrániť.

Ako uvádza Fard:

"Náš výskum tiež naznačuje, že vibrácie na niektorých frekvenciách môžu mať opačný efekt a pomáhajú udržať ľudí bdelých. Takže chceme tiež preskúmať širší rozsah frekvencií, aby sme informovali dizajnérov automobilov, aby mohli potenciálne využiť tieto "dobré vibrácie"."

Zdroj: Info.sk, TM, rmit.edu.au, sciencedaily.com, tandfonline.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.