• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Fico: Iniciatíva Za slušné Slovensko sa demaskovala, sú to Sorosove deti

  • 14:07 03.07.2018
  • Bratislava
Fico: Iniciatíva Za slušné Slovensko sa demaskovala, sú to Sorosove deti

Na tlačovej konferencii predseda Smeru-SD nazval svoju stranu najúspešnejším politickým subjektom v dejinách moderného Slovenska.

Iniciatíva Za slušné Slovensko, ktorá sa podporou vybraných kandidátov zapojila do jesenných komunálnych volieb, sa týmto krokom neuveriteľne demaskovala. Na tlačovej konferencii to vyhlásil predseda Smeru-SD a expremiér Robert Fico, ktorý predstaviteľov iniciatívy nazval Sorosove deti.

Ja od začiatku tvrdím, že je to jasné zneužitie vraždy novinára, že je tu vysoká miera organizovanosti týchto podujatí. Tvárili sa, že je to pekná iniciatíva, ktorá nemá s politikou nič, ale oklamali všetkých. Keď chcú, nech si založia politickú stranu a nech vstúpia do politického súboja a nie takto pokútne zmeniť občiansku iniciatívu na politickú hnutie,“ odkázal Fico, podľa ktorého by bolo veľmi zlé, keby Slovensko riadili zahraniční finančníci a nie slovenskí politici zvolení v riadnych voľbách.

Fico zdôraznil, že za takmer 20 rokov existencie jeho strany počul asi tisíckrát, že so Smerom nie. „Nepoznám politickú stranu, ktorá by pred voľbami nepovedala, že so Smerom nepôjde. Včera som to počul 1001-krát, že kandidáta s podporou Smeru-SD táto iniciatíva nepodporí,“ podotkol.

Stranu však Fico označil za najúspešnejší politický subjekt v dejinách moderného Slovenska. „Čo tieto Sorosove deti budú hovoriť, je jedno, my sa chystáme dosiahnuť dobrý výsledok v komunálnych voľbách a opäť chceme vyhrať parlamentné voľby a zostavovať novú vládu,“ dodal.

Iniciatíva Za slušné Slovensko vyjadrila podporu v jesenných komunálnych voľbách kandidátovi na primátora Bratislavy Matúšovi Vallovi, kandidátovi na primátora Nitry Marekovi Hattasovi a kandidátovi na primátora Žiliny Petrovi Fiabánemu. Vysvetľuje to tým, že títo kandidáti sa prihlásili k ich vízii Slušné mestá a obce Slovenska, sú transparentní a volajú po tom, aby občania aj po voľbách mohli participovať na správe veci verejných.

Zástupcovia iniciatívy deklarujú, že naďalej ostávajú občianskou iniciatívou a že do politiky nevstúpili. Uvedomujú si však, že môže prísť časť kritiky za to, že niekoho podporia. „My však len hovoríme, títo ľudia sa hlásia k vízii Slušné mestá a obce Slovenska a spĺňajú tie podmienky. Ak chceme zmenu v krajine a voláme po slušnom i spravodlivom Slovensku, tak cítime povinnosť povedať ľuďom, ako to vidíme my,“ uviedol člen iniciatívy Juraj Šeliga. Podporiť chcú aj ďalších nezávislých kandidátov na poslancov zastupiteľstiev či na primátorov a starostov v obciach a mestách Slovenska, ktorí sa budú hlásiť k vízii a ktorých si vyberú.

Podľa Fica opozícia priznáva, že okydávanie bez dôkazov je jej štandardom

Opoziční poslanci priznávajú, že často klamú a obviňujú bez dôkazov, a to je v poriadku, lebo je to ich práca. Na tlačovej konferencii to uviedol predseda Smeru-SD Robert Fico v reakcii na opozičné strany, ktorým sa nepáči, že poslanec Alojz Baránik (SaS) má zaplatiť 200.000 eur za výroky, ktoré uviedol na adresu sudkyne.

„Len tak napáliť sudkyňu a povedať, že je príslušníkom justičnej mafie, to prekračuje všetky hranice. Opozícia takto priznáva, že klamstvá a okydávanie ľudí bez akýchkoľvek dôkazov je ich štandardnou, bežnou prácou. Ak budeme vytvárať obraz, že všetci sme mafia, to nie je možné. Potom nech sa nečudujú, že prichádzajú rozhodnutia o takýchto pokutách. Ale tu treba povedať, že tak mu treba,“ odkázal Fico.

Expremiér zároveň uznal, že pokuta 200.000 eur je vysoká. „Je to veľká suma, to nespochybňujem. Je to rozhodnutie, ktoré môže byť precedensom do budúcna,“ dodal.

Opozičné strany SaS, OĽaNO a Sme rodina vyhlásili, že takéto neúmerné pokuty pre poslancov za ich výroky v NR SR sú zastrašovaním. „Takáto suma za jeden jediný výrok je ekonomickou likvidáciou, ale v prvom rade zastrašovaním poslancov pri výkone ich mandátu. Súd týmto poprel, že poslanec má právo a povinnosť vyjadrovať sa na pôde parlamentu v súlade s jeho presvedčením a jeho mandátom,“ povedal predseda SaS Richard Sulík.

Prvostupňový rozsudok bratislavského okresného súdu hovorí, že Baránik má sudkyni Ayši Pružinec Erenovej zaplatiť 200.000 eur ako náhradu nemajetkovej ujmy za výroky, ktoré o nej povedal v parlamentnom pléne. Tam vyhlásil, že sudkyňa Pružinec Erenová, ktorá bola navrhovaná za členku disciplinárneho senátu, je „ťažká prieťahárka, ktorá rozhoduje veci tak, ako si to všetci neželáme, rozhoduje veci tým najotrasnejším spôsobom, je to osoba, ktorá je príslušníkom justičnej mafie, ktorá spôsobuje to, že na Slovensku nie je možné dosiahnuť spravodlivosť“.

V tejto súvislosti začal voči nemu Mandátový a imunitný výbor NR SR disciplinárne konanie, nedospel však k žiadnemu záveru. Poslanci považovali za problematické, že niekoľko dní po výrokoch na adresu sudkyne podal Baránik námietku zaujatosti v konaní, kde ako advokát zastupuje žalujúcu stranu. V tomto konaní rozhoduje práve Pružinec Erenová.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

Prezidentka podporuje občiansku zbierku na muníciu pre Ukrajinu

VČERA - 17:15Domáce

Prezidentka SR Zuzana Čaputová podporuje občiansku zbierku Munícia pre Ukrajinu.

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

VČERA - 12:57Domáce

Po stredajšom (17. 4.) požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

VČERA - 12:44Domáce

Opozičná strana SaS podá na ďalšiu schôdzu parlamentu návrh na odvolanie Rudolfa Huliaka z postu predsedu výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

Polícia vyšetruje lúpežné prepadnutie v rodinnom dome

VČERA - 11:42Domáce

Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre zločin lúpeže a prečin porušovania domovej slobody.

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

Na oblohe môžete vidieť meteorický roj Lyríd, toto bude najlepší deň na pozorovanie

VČERA - 11:12Domáce

Na oblohe je v týchto dňoch viditeľný meteorický roj Lyríd.