• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Ježiš dokázal robiť zázraky vďaka konope, tvrdí kontroverzný znalec

  • 20:13 03.07.2018
  • Los Angeles
Ježiš dokázal robiť zázraky vďaka konope, tvrdí kontroverzný znalec

Podľa autora, ktorý sa venuje polarizujúcim témam, sa najznámejšia biblická postava všetkých čias pri vykonávaní svojich zázrakov spoliehala na účinky konope.

Kontroverzný losangelský spisovateľ David Bienenstock, ktorý v minulosti zožal úspech vďaka svojim publikáciám Ako fajčiť trávu (Správne) (How to Smoke Pot (Properly)) a Príručka pre užívateľov marihuany (The Official High Times Pot Smokers Handbook), šokoval verejnosť tvrdením, že Ježiš a jeho apoštoli pri vykonávaní zázrakov používali to, čo na Slovensku poznáme pod označením CBD olej – teda kanabidoil vyrábaný z extraktu konope.

Podľa Bienenstocka sa pred 2000 rokmi konope využívalo vo veľkom po celom Blízkom východe na liečbu chorých a ranených. Posvätené oleje na pomazanie v raných rokoch kresťanstva obsahovali látku kaneh-bosem, ktorá podľa Bienenstocka obsahovala výťažok z konope.

Po tom, ako výťažok vsiakol do kože raneného, mohol pomôcť k liečbe jeho psychických a mentálnych ochorení. S týmto názorom sa však nezhoduje množstvo uznávaných odborníkov, ktorí namietajú, že neexistuje dostatok dôkazov o tom, že kaneh-bosem skutočne obsahoval výťažok z konope.

„Z historických záznamov vieme, že v tom období sa konope bežne používalo – vtedy vedeli, ako ho pestovať a vyťažiť jeho ozdravujúce účinky.

Dnešný efektívny konopný olej je rovnaký, ako bol ten z čias Ježiša. Je to len záležitosť zmiešania konope s olejom a jeho vsiaknutia do kože,“

uviedol Bienenstock pre Daily Star.

Čo naozaj obsahovali oleje na pomazanie?

Bienenstock v skutočnosti nie je sám, kto tejto bizarnej teórii verí. Mnoho ľudí je presvedčených o tom, že niektoré posvätené oleje obsahovali psychoaktívne látky, konope nevynímajúc. V biblickom recepte na podobný olej sa spomína, že doň treba pridať takmer 3 kilogramy dosiaľ neidentifikovanej byliny, označenej len pod názvom kaneh-bosem.

Väčšina historikov sa prikláňa k názoru, že za tajomným názvom kaneh-bosem sa v skutočnosti skrýva liečivá bylina puškvorec obyčajný, ktorého liečivé účinky sú známe už tisícky rokov. Z druhej strany sa však ozývajú hlasy, podľa ktorých je medicínske využitie konope v staroveku archeologicky potvrdené.

Puškvorec obyčajný sa dnes najčastejšie používa pri liečbe problémov v oblasti tráviaceho traktu.

Ako hovorí Bienenstock, každý, kto by sa liečil pomocou olejov s obsahom konope, by svoje vyliečenie považoval za „zázrak“. „Niekto s náboženským presvedčením a bez vedeckých znalostí spôsobu, akým olej funguje, by mohol hovoriť o zázraku.“

Podľa Bienenstocka sa účinkom konope nevyhol ani Ježiš

Bienenstock zašiel so svojím tvrdením dokonca tak ďaleko, že si dovolil tvrdiť, že Ježiš sám podľahol vplyvu omamného konope.

„Aj Ježiša pomazávali. Ak olej, ktorým ho pomazali, tiež obsahoval konope, určite aj on pocítil jeho účinky. Nemôžeme sa teda čudovať, že ho dodnes označujeme za Krista – pomazaného.“

Magazín Vice získal opozičné tvrdenie profesora botaniky Lyttona Johna Musselmana z Univerzity Old Dominion (Virgínia), ktorý z Bienenstockových záverov nebol práve nadšený. Podľa jeho mienky kaneh-bosem označuje skôr puškvorec ako akúkoľvek psychoaktívnu látku.

„Puškvorec obyčajný je veľmi dôležitou rastlinou v ajurvédskej medicíne, pričom jeho efektívnosť bola preukázaná. Na Srí Lanke ho napríklad dostanete v každom obchode s bylinkami a dokonca sa pestuje aj v záhradách.

Indiáni v Severnej Amerike si puškvorec natoľko vážili, že vždy vyhľadávali husto posiate oblasti.“

Zdroj: Info.sk, DP, dailymail.co.uk, dailystar.co.uk, vice.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

20:40 18.04.2024Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

20:17 18.04.2024Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.