• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

Týchto 8 kníh zmenilo život geniálneho Elona Muska, a zmenia aj ten váš

  • 19:52 29.06.2018
  • Svet
Týchto 8 kníh zmenilo život geniálneho Elona Muska, a zmenia aj ten váš

Radi by ste sa inšpirovali bohatými skúsenosťami novodobého génia Elona Muska? Zákulisie jeho úspešnej kariéry vám poodhalí aj jeho čitateľský výber, ktorý sa môže stať aj vašou motiváciou.

Jeden z najpoprednejších vynálezcov modernej doby, riaditeľ Tesla Motors a majiteľ firmy SpaceX Elon Musk sa okrem týchto titulov môže pýšiť aj bohatým portfóliom prečítaných literárnych diel. Elon sa s obľubou ponáral do kníh už odmalička a traduje sa, že už v deviatich rokoch dokázal prečítať celú Encyclopediu Britannicu, jednu z najrozsiahlejších encyklopédií na svete.

Ako hovorí sám Elon, za jeho osobnostným rozvojom, úspechom v podnikaní a realizovaní plánov, ktoré ostatní radi nazývajú „nesplniteľné“, stojí viacero kníh. Prinášame vám 8 z tých, ktoré sa pričinili o tvarovanie mysle jedného z najvplyvnejších géniov 21. storočia.

Stopárov sprievodca galaxiou, Douglas Adams

Počas puberty Musk trávil množstvo času čítaním diel od nie vždy optimisticky naladených filozofov Schopenhauera a Nietzscheho. Na zlepšenie nálady jedného dňa siahol po legendárnom diele britského spisovateľa Douglasa Adamsa.

„V snahe rozlúštiť zmysel života a všetkého, čo existuje, som prečítal množstvo kníh,“ hovoril Musk v rozhovore pre Alison van Diggelen. „Potom som si prečítal Stopárovho sprievodcu galaxiou, čo je podľa mňa dosť pozitívna kniha. Vďaka nej som pochopil, čo je najdôležitejšie – a síce, že veľakrát je otázka zložitejšia ako odpoveď. Ak viete presne sformulovať otázku, odpovedať na ňu nebude problém.“

Dielo bolo niekoľkokrát preložené do slovenčiny, a spolu s ďalšími časťami Adamsovej pentalógie ho možno nájsť v ponuke všetkých známych kníhkupectiev.

Einstein (Jeho život a vesmír), Walter Isaacson

Asi nie je prekvapením, že vzorom novodobého génia je jeho minimálne rovnako geniálny predchodca. Kniha, ktorú Elon odporučil v rozhovore pre magazín Foundation, rozpráva príbeh človeka, ktorý navždy posunul hranice ľudského poznania vďaka svojmu intelektu a ambíciám.

Kniha Einstein (Jeho život a vesmír) bola preložená zatiaľ len do češtiny.

Superinteligencia (Keď budú stroje múdrejšie ako ľudia), Nick Bostrom

Elon sa aktívne angažuje aj v skúmaní a budovaní umelej inteligencie, a preto sa netreba diviť, že jednou z jeho inšpirácií je aj kniha, ktorá mapuje cestu k jej rozvoju a nebezpečenstvá, ktoré ju sprevádzajú.

Kniha bola preložená do češtiny pod názvom Superinteligence (Až budou stroje chytřejší než lidé).

Od nuly k jednotke (Poznámky o startupoch, alebo ako vybudovať budúcnosť), Peter Thiel

Peter Thiel sa v tejto fenomenálnej knihe snaží opísať svoju cestu k úspechu, ktorý si získal najmä vďaka tomu, že stál pri zrodení spoločnosti PayPal. Okrem toho sa postaral o vybudovanie ďalších vplyvných firiem, a učil sa od neho aj samotný Elon Musk.

Knihu nájdete vo väčšine kníhkupectiev v slovenskom aj českom znení.

Séria o Nadácii, Isaac Asimov a Pán Prsteňov, J. R. R. Tolkien

Na svetoznámych dielach dvoch svetoznámych autorov Musk oceňuje, že ich hrdinovia vždy cítia potrebu zachrániť svet. Ak by si mal vybrať medzi Tolkienom a Asimovom, Elon by dal prednosť práve druhému z autorov. „Myslím si, že Isaac Asimov je naozaj skvelým autorom sci-fi. Zvlášť Séria o Nadácii je podľa mňa jedným z najlepších diel vôbec.“

Okrem týchto diel Musk odporúča aj Structures: Or Why Things Don't Fall Down od J. E. Gordona, ktorá však nebola preložená do slovenčiny. Kniha vysvetľuje základné princípy konštrukčného dizajnu.

Za zmienku tiež stojí dosiaľ nepreložené dielo Johna D. Clarka Ignition!: An Informal History of Liquid Rocket Propellants, ktoré vás zas hravým štýlom naučí niečo o konštrukcii rakiet.

Zdroj: Info.sk, DP, freshdialogues.com, curiosity.com, YouTube, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

Takto ovplyvňuje priezvisko známky v škole, dôležité je začiatočné písmeno

DNES - 6:32Zaujímavosti

Vaše priezvisko môže mat vplyv na to, ako sa vašim deťom bude dariť v škole.

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?