• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

Vojna Danka s obchodnými reťazcami podľa SaS zvýši ceny potravín

  • 13:37 25.06.2018
  • Bratislava
Vojna Danka s obchodnými reťazcami podľa SaS zvýši ceny potravín

Podľa SaS treba ozdraviť podnikateľské prostredie tak, aby sa na Slovensku mohli vyrábať konkurencieschopné potraviny, nielen čo do kvality, ale aj ceny, aby si ich Slováci mali za čo kúpiť.

Je nehoráznosť robiť z obchodných reťazcov regulované odvetvie. Je to navyše v rozpore s pravidlami členstva v Európskej únii (EÚ). Uviedla to opozičná strana Sloboda a Solidarita (SaS) v reakcii na "vyhlásenie vojny obchodným reťazcom" predsedom Slovenskej národnej strany (SNS) a Národnej rady (NR) SR Andrejom Dankom.

Opäť ideme od ľudí ťahať peniaze, pretože odvod, ktorý by štát pre reťazce zaviedol, bude musieť niekto zaplatiť. Rovnako ako pri poistnom či iných osobitných odvodoch, by aj tento odvod zaplatili, samozrejme, ľudia, ktorí v reťazcoch nakupujú. Okrem toho neviem si predstaviť obchodníka, ktorý má záujem preferovať zahraničné výrobky. Chce predsa predávať tie, o ktoré je záujem, nie tie, ktoré si vybral pán Danko,“ uviedla podpredsedníčka SaS a tímlíderka strany pre podnikateľské prostredie Jana Kiššová, podľa ktorej osobitný odvod okrem zvýšenia cien potravín môže vzhľadom na rozpor s pravidlami EÚ vyjsť Slovensko draho.

Domáce potraviny sa podľa liberálov podporujú inak. Napríklad vyšetrením prideľovania pochybných eurodotácií Vadalovcom namiesto poctivých farmárov. „Najprv vláda nechá rozhádzať podporu farmárom, potom im 'pomôže' tak, že zruší fungujúci trh, ktorý naväzuje na nich a chce nechať chýbajúce peniaze zaplatiť obchodníkom s potravinami. Teda spotrebiteľom, ktorým už aj tak rastú ceny vysoko nad priemerom,“ uviedol poslanec NR SR a tímlíder SaS pre verejné financie Eugen Jurzyca.

Obchodné reťazce podľa SaS netreba učiť správať sa, ako sa nazdáva predseda SNS. Podľa SaS treba ozdraviť podnikateľské prostredie tak, aby sa na Slovensku mohli vyrábať konkurencieschopné potraviny, nielen čo do kvality, ale aj ceny, aby si ich Slováci mali za čo kúpiť. „Najhorším dôsledkom tohto nápadu bude zvýšenie cien potravín. Tie pritom medziročne už aj tak vzrástli o vysokých 4,5 %,“ uzavrela Kiššová.

Danko v nedeľu (24.6.) v diskusnej relácii TA3 „V politike“ naznačil, že podpora domácich výrobcov a slovenských produktov by mala byť zabezpečená systémovou podporou z obratu obchodných reťazcov. S touto snahou, ktorá by mala dostať počas leta podobu legislatívneho návrhu, je podľa Danka už oboznámený aj rezort financií.

Predseda parlamentu zároveň vyhlásil, že ak sa obchodné reťazce „nenaučia správať“ voči domácim výrobcom, pôdohospodárom i potravinárom, „bude tu snaha štátu, aby sme od obchodných reťazcov dostali financie do kolobehu podpory potravinárov a pôdohospodárov“. Podľa Danka pôjde o osobitný odvod. „Ktorý vytvorí to, že do podpory na zelenú naftu a podpory predaja produktov slovenských výrobkov by sa systémovo dostávali peniaze z obratov obchodných reťazcov,“ uviedol Danko. Verí, že opodstatnenie systémovej podpory pochopia aj samotné obchodné reťazce. „My potrebujeme naučiť našich spotrebiteľov na domáce výrobky, ale tie musia byť naozaj slovenské, od slovenských výrobcov,“ zdôraznil predseda SNS.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

DNES - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

DNES - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

DNES - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

DNES - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

DNES - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.