• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

5 zvykov, ktoré vám skutočne predĺžia život

  • 19:30 23.06.2018
  • Bratislava
5 zvykov, ktoré vám skutočne predĺžia život

Chcete vedieť, o koľko rokov si predĺžite život ak nebudete fajčiť, alebo budete pravidelne behať? Máme pre vás prekvapivé odpovede.

Hovorí sa, že žiadna fontána večnej mladosti neexistuje. Ale podľa novej štúdie Harvardskej univerzity si môžeme život predĺžiť o pekných pár rokov, ak budeme dodržiavať 5 jednoduchých zdravých návykov.
Tieto návyky pre vás nebudú žiadnym prekvapením. To, čo vás možno prekvapí je fakt, že muži si vďaka nim môžu celkovo predĺžiť život o 12,1 roka a ženy o 14 rokov. Ako to ale dosiahnuť?

Výskum

Harvardskí výskumníci sledovali zdravotné záznamy 44 354 mužov a 78 865 žien po dobu 30 rokov. Z nich až 42 000 po dobu výskumu zomrelo. Vedci tak mohli spriemerovať a korelovať mieru, do akej ľudia hlásili, že dodržiavajú zdravé návyky a aký konkrétny vplyv to má na ich dĺžku života. Aké zvyky teda musíme dodržiavať, aby sme si predĺžili život o spomínaných 12,1 a 14 rokov?

  • Nefajčite

Ak ste fajčiar, prestaňte s týmto zlozvykom. Pokiaľ nefajčíte, rozhodne ani nezačnite. V priemere nám totiž fajčenie skracuje život o 7 rokov.

  • Udržujte si nižší index telesnej hmotnosti (BMI)

Nemusíte mať vyšportované telo a tehličky na bruchu, aby ste boli zdraví a fit. Stačí si udržiavať zdravý a priemerný BMI. Pozor najmä na tuk na bruchu, ktorého sa síce zbavuje najťažšie, no práve on nám uberá najviac rokov zo života.

  • Cvičte denne aspoň 30 minút

Stačí polhodinka denne, napríklad behu a podľa tejto štúdie môže vaše telo vyzerať až o 9 rokov mladšie.

  • Alkohol iba s mierou

Samozrejme, že ak to s alkoholom pravidelne preháňate, koledujete si o stukovatenie a cirhózu pečene. Čo vám rozhodne uberie pekných pár rokov života. Naopak, občasný pohárik kvalitného alkoholu vám podľa tejto štúdie môže život predĺžiť.

  • Stravujte sa zdravo

Je pomerne ťažké presne špecifikovať, čo je zdravá strava, no všetci aspoň podvedome tušíme, že vyprážané, mastné a tučné jedlá, či priveľa sladkostí do nej rozhodne nepatria. Snažte sa teda pridať si surovú zeleninu a ovocie, mäso dusené či pečené, znížte príjem jednoduchých sacharidov a nezabudnite na zdravé tuky.

Vedcom zatiaľ nie je jasné, či osvojenie týchto návykov v neskoršom štádiu života prináša rovnako pozitívne a dlhodobé výsledky. Je preto vhodné začať ich uplatňovať v živote čím skôr, aby ste si ho skvalitnili a predĺžili, koľko sa len bude dať.

Zdroj: Info.sk, DK, inc.com, hsph.harvard.edu. Foto: shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.