• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Kofeín chráni srdce - Koľko kávy preto musíme vypiť?

  • 19:39 22.06.2018
  • Bratislava
Kofeín chráni srdce - Koľko kávy preto musíme vypiť?

Správna koncentrácia kofeínu podporuje zdravie srdca za pomoci mitochondrií.

Konzumácia kofeínu súvisí s nižším rizikom mnohých ochorení, vrátane cukrovky 2. typu, srdcových ochorení a mozgovej príhody, ale mechanizmus týchto ochranných účinkov je nejasný. Nová štúdia zverejnená v časopise PLOS Biology teraz ukazuje, že kofeín podporuje pohyb regulačného proteínu do mitochondrií, zlepšuje ich funkciu a chráni kardiovaskulárne bunky pred poškodením.

Judith Haendelerová and Joachim Altschmied z lekárskej fakulty Univerzity Heinricha Heine a IUF-Leibniz Research Institute for Environmental Medicine v nemeckom Düsseldorfe a ich kolegovia zistili, že ochranný účinok bol dosiahnutý pri koncentrácii rovnajúcej sa vypití štyroch šálok kávy, čo naznačuje, že účinok môže byť fyziologicky relevantný.

Stačia štyri šálky kávy

Autori predtým ukázali, že pri fyziologicky relevantných koncentráciách (tj. hladinách dosiahnutých po štyroch alebo viacerých šálkach kávy) zlepšil kofeín funkčnú kapacitu endotelových buniek, ktoré tvoria vnútro ciev a že tento účinok zahŕňal mitochondrie, energetické zdroje buniek.

Vedci zistili, že proteín nazývaný p27, známy hlavne ako inhibítor bunkového cyklu, bol prítomný v mitochondriách v hlavných bunkových typoch srdca. V týchto bunkách mitochondriálny proteín p27 podporoval migráciu endotelových buniek, chránil bunky srdcového svalu od bunkovej smrti a spúšťal konverziu fibroblastov na bunky obsahujúce kontraktilné vlákna - všetko sú to rozhodujúce akcie pre opravu srdcového svalu po infarkte myokardu. Zistili tiež, že kofeín vyvolával pohyb p27 do mitochondrií, započal tento prospešný reťazec udalostí a urobil tak v koncentrácii, ktorú ľudia dosiahnu po vypití štyroch šálok kávy.

Starší a obézni ľudia by mali piť kávu

V štúdii kofeín pôsobil ako prevencia pred poškodením srdca u pred-diabetických, obéznych a starších myší.

Ako uvádza Haendelerová:

"Naše výsledky naznačujú nový spôsob účinku kofeínu, ktorý podporuje ochranu a opravu srdcového svalu prostredníctvom pôsobenia mitochondriálneho p27. Tieto výsledky by mali viesť k lepším stratégiám na ochranu srdcového svalu pred poškodením vrátane zváženia konzumácie kávy alebo kofeínu ako dodatočného stravovacieho faktora u staršej populácie. Navyše, posilnenie mitochondriálneho p27 by mohlo slúžiť ako potenciálna terapeutická stratégia nielen pri kardiovaskulárnych ochoreniach, ale aj pri zlepšovaní zdravia."

Zdroj: Info.sk, TM, sciencedaily.com, journals.plos.org, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?