• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
10°Bratislava

V michalovskej nemocnici do odvolania zakázali návštevy

  • 18:49 14.06.2018
  • Michalovce
V michalovskej nemocnici do odvolania zakázali návštevy

Informoval o tom hovorca siete nemocníc Svet zdravia Tomáš Kráľ.

V rámci opatrení proti osýpkam platí od štvrtka v celom areáli nemocnice v Michalovciach až do odvolania prísny zákaz návštev. Nemocnica zároveň spustila letákovú informačnú kampaň pre verejnosť, v ktorej komunikuje rizikovosť osýpkového ochorenia a dôležitosť očkovania.

K dnešnému popoludniu je na infektologickom oddelení michalovskej nemocnice hospitalizovaných deväť pacientov s podozrením na osýpky. Ochorenie prebieha s relatívne vysokými teplotami, bolesťami hlavy, pridružený je kašeľ, bolesť brucha, u niektorých pacientov svrbenie. Zatiaľ nebola však u pacientov zaznamenaná závažná komplikácia priebehu ochorenia,“ uviedol vo štvrtok hovorca.

V týchto dňoch boli podľa neho identifikované ďalšie dve sestry s podozrením na osýpky. Jedna pracuje na rádiologickom a druhá na detskom oddelení. „Je vysoký predpoklad, že k ich nákaze došlo mimo priestorov nemocnice. Tak ako aj dve nakazené sestry z minulého týždňa, obidve mali byť zaočkované ešte v detstve podľa vtedy platného očkovacieho kalendára,“ konštatoval Kráľ. Dodal, že na základe informácií z Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR medzi rokmi 1968 a 1985 bola používaná vakcína, ktorá bola menej stabilná a po zaočkovaní sa nemuselo vytvoriť u človeka dostatočné množstvo protilátok. „Na základe týchto skutočností vedenie michalovskej nemocnice sprísnilo protiepidemické opatrenia na ochranu svojich pacientov a zamestnancov. S okamžitou platnosťou musia byť proti osýpkam zaočkovaní všetci zamestnanci nemocnice, ktorí sa narodili pred rokom 1985 a neprekonali osýpky. Tí, ktorí odmietnu, dostanú nariadenú dovolenku,“ uviedol.

Očkovanie je pre zamestnancov nemocnice bezplatné. Dosiaľ bolo podľa hovorcu zaočkovaných 291 zdravotníckych pracovníkov a v očkovaní sa priebežne pokračuje. „Keďže naša legislatíva v prípade očkovania proti osýpkam má iba odporúčací charakter, je na zváženie, či by usmernenie pre zdravotníkov nemalo byť záväzné celonárodne,“ konštatoval Kráľ.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

Kotlár požiadal FS o analýzu vybraných subjektov, ktoré prevádzkovali MOM

DNES - 18:09Domáce

Peter Kotlár požiadal Finančnú správu o finančnú analýzu niektorých subjektov, ktoré prevádzkovali mobilné odberové miesta.

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

Na R7 začalo horieť auto, treba tam počítať s dopravným obmedzením

DNES - 16:32Domáce

Na rýchlostnej ceste R7 začalo horieť motorové vozidlo, treba tam preto počítať s dopravným obmedzením.

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy

DNES - 16:15Domáce

Vládny zákon k riešeniu situácie s medveďmi je nebezpečný. Okrem medveďov tiež rieši vlkov, šakaly či ohrozené rysy.

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

Počas noci sa na celom území Slovenska môže vyskytnúť prízemný mráz

DNES - 16:04Domáce

Na celom území Slovenska sa počas noci a v piatok (19. 4.) ráno môže vyskytnúť prízemný mráz.