• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
15°Bratislava

Sulík: Opozícia by mala mať na Ústavnom súde SR svojich zástupcov

  • 15:49 08.06.2018
  • Bratislava
Sulík: Opozícia by mala mať na Ústavnom súde SR svojich zástupcov

S takouto požiadavkou prišiel v piatok za ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík.

Pri voľbe sudcov Ústavného súdu SR v parlamente by nemalo byť možné, aby uspeli iba kandidáti koalície. S takouto požiadavkou prišiel v piatok za ministrom spravodlivosti Gáborom Gálom (Most-Híd) predseda opozičnej strany SaS Richard Sulík. Spolu so straníckym kolegom Alojzom Baránikom predstavili návrh na zmenu pravidiel voľby, ktorý má zaručiť, že pri nadchádzajúcej veľkej obmene sudcov ÚS uspejú aj kandidáti opozície. Gál návrh a priori neodmietol, chce ho preskúmať.

Šéf rezortu spravodlivosti odštartoval v piatok rozhovory s predstaviteľmi opozičných strán, deň pred tým sa stretol so zástupcami iniciatívy právnikov. O zmene pravidiel voľby ústavných sudcov chce postupne hovoriť so všetkými opozičnými lídrami s výnimkou predsedu ĽSNS. Pokúša sa pritom zaistiť potrebnú ústavnú väčšinu pre zmenu pravidiel voľby. So zástupcami SaS sa dohodol, že v rámci pripomienkovania návrhu, na ktorom sa dohodla koalícia, predložia vlastné predstavy. Obe strany budú následne hľadať prieniky.

Stretnutie hodnotím ako veľmi konštruktívne. Oceňujem, že pán minister Gál má snahu diskutovať aj s opozíciou, nie je to úplne bežné,“ zhodnotil po viac ako hodinu trvajúcej schôdzke s ministrom Sulík. Za konštruktívne označil rokovanie aj Gál. „Ultimáta nepadli, prišli s nejakými návrhmi, tie musíme preskúmať a potom sa k tomu vrátime,“ vysvetlil minister. Ten predĺžil pripomienkovanie ministerského návrhu, na ktorom sa dohola koalícia, až do konca júna. Chce tak zabezpečiť potrebný časový priestor pre vznesenie pripomienok pre všetkých zúčastnených.

My pošleme pripomienky, veľa z nich je technických, ako napríklad minimálny vek ústavných sudcov alebo podmienka ovládania svetového jazyka. Potom máme ešte jeden návrh, ktorý by mal zabezpečiť, aby aj opozícia vedela obsadiť časť sudcovských miest,“ priblížil Sulík. O podrobnostiach návrhu jeho strany nechcel dopredu hovoriť. Bude sa však pokúšať získať podporu preň aj v ďalších opozičných stranách. Sulík tiež odmietol hodnotiť koaličný návrh predstavený koncom mája Gálom, v tejto fáze na to podľa jeho slov nevidí dôvod.

Gál v štvrtok (7.6.) po stretnutí sa právnikmi pripustil, že si vie predstaviť priechodnosť ich návrhu na zavedenie dvojkolovej voľby. V prvom kole by bola na zvolenie kandidátov potrebná ústavná väčšina hlasov, v druhom už len nadpolovičná. SaS sa však táto myšlienka nepozdáva. „Ak má byť výsledkom, že koalícia si len počká na druhé kolo, v ktorom zvolí väčšinou 76 hlasov svojich kandidátov, tak to je úplne nefunkčné,“ skomentoval návrh Baránik. „Naším zámerom je dosiahnuť stav, keď nebude možné, aby si koalícia navolila svojich kandidátov,“ doplnil.

Sulík, naopak, podporil iný návrh skupiny právnikov na cyklickú voľbu, ktorý má zabezpečiť postupnú obmenu sudcov ÚS a zabrániť opakovaniu súčasnej situácie, keď vo februári 2019 uplynie naraz funkčné obdobie až deviatim z celkovo 13 ústavných sudcov. Minister spravodlivosti to štvrtok zhodnotil tak, že nevidí priestor na takúto zásadnú zmenu, ktorú neobsahoval ani jeden z variantov spracovaných jeho ministerstvom.

Minister spravodlivosti predložil koncom mája na pripomienkovanie nové pravidlá voľby ústavných sudcov, na ktorých sa dohodla koalícia. Kandidáti sa majú voliť v parlamente nadpolovičnou väčšinou, namiesto doterajších 40 rokov musia mať najmenej 45. Požiadavkou tiež je, aby boli všeobecne uznávanou osobnosťou v odbore práva a alternatívne musia mať aj niektorú z odborných právnických skúšok, pravidelne publikovať alebo prednášať a ovládať svetový jazyk.

Na zmenu Ústavy bude minister potrebovať hlasy opozície. Prezident SR Andrej Kiska označil koaličný návrh na podpriemerný a vyzval Gála, aby využili návrh 38 známych slovenských právnikov, pretože otvára priestor na dobré riešenie. Hodnotenie prezidenta o podpriemernosti koaličného návrhu Gál vo štvrtok nechcel komentovať.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

Len päť z 24 kandidujúcich strán a koalícií vedú do eurovolieb ženy

DNES - 10:07Domáce

Zo všetkých 24 kandidujúcich strán a koalícií vo voľbách do europarlamentu má na čele kandidátnej listiny ženu iba päť.

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

Kresťania v piatok spomínajú na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista

DNES - 7:04Domáce

Veľký piatok, ktorého názov sa podľa Rímskeho misála zmenil na Piatok utrpenia Pána, je pre kresťanov spomienkou na deň utrpenia, ukrižovania a smrti Ježiša Krista.

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

Peter Kotlár: Boli identifikované zásahy do ľudských práv a slobôd počas COVID-19

VČERA - 19:25Domáce

Zásahy do ľudských práv a základných slobôd počas pandémie COVID-19 boli identifikované počas tohtotýždňovej odbornej konferencie.

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

VČERA - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

VČERA - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.