• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Streda, 24.4.2024Meniny má Juraj
Bratislava

8 nenápadných znakov toho, že vám niekto závidí

  • 19:05 30.05.2018
  • Bratislava
8 nenápadných znakov toho, že vám niekto závidí

Či už je to kamarát, kolega či niekto z vašej rodiny, vaše vzťahy môžu po čase ochladnúť. Tu je osem jemných znakov toho, že príčinou je v skutočnosti závisť.

Už ste si pravdepodobne všimli vo svojom okolí závistlivých ľudí, ktorých správanie je až do očí bijúce. No v mnohých prípadoch je závisť skrytá a vaši známi si možno ani neuvedomujú, že vám závidia a ich činy sú podvedomé. Tu je niekoľko jemných náznakov, ktoré vám môžu prezradiť, že vám niekto závidí.

1. Zdá sa, že na nich nerobíte dojem

Máte pocit, že nech urobíte čokoľvek obdivuhodné, na jedného z vašich priateľov to nikdy nezapôsobí? Aj keď mu poviete, že ste sa vyšplhali na Mount Everest, mávne rukou, že tam už bolo veľa ľudí a aj on bol už raz v Nepále. Pri tomto type správania si ľudia chránia ego, aby ste ich v ničom neprevyšovali.

2. Hovoria vám, že máte šťastie

Ak vyhráte v lotérii, je to skutočne len otázka šťastia. No ak vám kamarát hovorí, že máte šťastie, lebo sa vám darí v práci, máte dobrú postavu, na ktorej pracujete, alebo máte dobrý vzťah, potom vám môže závidieť. Ak ľudia tvrdia, že ste tieto veci dosiahli len vďaka šťastiu, potom si len chcú zlepšiť náladu, pretože im mnohé chýba.

3. Napodobňujú vás

Aj keď sa toto správanie objavuje skôr u detí, dokonca aj dospelí môžu podvedome napodobňovať iných. Keď pôjdete na dovolenku, závistlivá osoba hneď na to navštívi inú destináciu a pochváli sa tým. Zrazu začne nosiť podobné oblečenie a zaujíma sa o podobné zaujímavé koníčky. Závistlivci nechcú v ničom zaostávať.

4. Radi prinášajú zlé správy

Niektorí ľudia vám chcú podvedome pokaziť zážitky. Pred plánovaným výletom s partnerom vám volajú, že určite bude pršať, že vaša destinácia je nebezpečná, alebo že o nej čítali zlé recenzie.

5. Začnú sa vám vyhýbať

Istí priatelia sa zvyknú vypariť, keď sa vo vašom živote odohrá niečo mimoriadne pozitívne. Následne si hľadajú výhovorky, aby sa s vami nemuseli stretnúť. Nemusí to nutne znamenať, že ide o zlú osobu, len má pocit, že sa vám nemôže vyrovnať. Nanešťastie, nemôžete s tým nič urobiť, len čakať, kým ich tento pocit prejde, k čomu v niektorých prípadoch nedôjde nikdy.

6. Spomínajú iných ľudí, ktorí sú “lepší” ako vy

Toto je ďalší spôsob, akým sa žiarliví ľudia snažia znehodnotiť vaše úspechy. Zdá sa vám, že zakaždým, keď hovoríte o svojom úspechu, váš priateľ to porovnáva s niekým iným, ktorý to urobil lepšie? Dokonca zájdu tak ďaleko, že vás s tou “lepšou” osobou zoznámia?

7. Hnevá ich, keď im dávate rady

Nikto nemá rád, keď dostáva nevyžiadané rady, no medzi priateľmi takáto komunikácia prebieha inak. Ak sa váš priateľ nahnevá, keď mu ponúknete radu na základe vašich skúseností, potom môže skutočne žiarliť. Napríklad, ak sa snaží schudnúť, a vy mu chcete so svojou vyšportovanou postavou poradiť, môže to mať negatívny dopad na váš vzťah. V týchto prípadoch to radšej nechajte tak. Váš úspech môže byť pripomienkou jeho zlyhania a radami mu to len ďalej vyhadzujete na oči.

8. Majú zvláštnu radosť, keď zlyháte

Jedným z najviac zlovestných znakov závisti je, keď má niekto radosť z toho, že sa vám nedarí. Nedajú to najavo priamo, no pri lepšom pozorovaní si môžete všimnúť, že ich nálada sa zrazu zlepší a zdá sa, že sa im dokonca uľavilo. K tejto situácii môže dôjsť, keď majú dvaja priatelia rovnaký spoločenský status, ale potom sa jednému začne viac dariť.

Dajte si pozor na tých, ktorí vám neprajú. A dávajte si najmä pozor na tých "priateľov", ktorí vnímajú vaše priateľstvo ako nejakú súťaž. Nestojí to za to, mať okolo seba takto toxických ľudí, ktorí budú sabotovať váš život.

Zdroj: Info.sk, TM, pairedlife.com, psych2go.net, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

Kedy je človek oficiálne starý? Veková hranica sa posunula

VČERA - 7:01Zaujímavosti

Vek, v ktorom sa ľudia považujú za starých, sa zmenil.

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

Ako zabrániť meškaniu letu: Dôležitý krok, ktoré musíte spraviť ešte doma

22:03 22.04.2024Zaujímavosti

Vyhnite sa meškaniu a zdĺhavej kontrole pred odletom. Letuška sa podelila o rady pri balení batožiny, ktoré vám na letisku pomôžu ušetriť čas.

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

Fínska lososová polievka lohikeitto chutí výborne a aj zahreje. Takto jednoducho si ju pripravíte

21:16 22.04.2024Zaujímavosti

Máte radi polievky? Mali by ste vyskúšať túto – je zdravá, chutná, sýta a pripravíte ju hravo za menej ako hodinu.

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

Takto poškodzujete svoj sporák bez toho, aby ste o tom vedeli

6:32 22.04.2024Zaujímavosti

Indukčné a elektrické sporáky si vyžadujú špecifickú starostlivosť. Viete, ako ich správne čistiť bez toho, aby ste ich poškodili?

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

Téma tohtoročného Dňa Zeme znie: Planéta verzus plasty

5:55 22.04.2024Zaujímavosti

Zvýšiť povedomie o environmentálnych problémoch ako sú zmena klímy, znečistenie ovzdušia, ochrana divočiny a ohrozených druhov, podpora ekologických a udržateľných aktivít.