• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
13°Bratislava

Nočné mory a ich vplyv na naše zdravie

  • 20:23 25.05.2018
  • Svet
Nočné mory a ich vplyv na naše zdravie

Každý zlý sen má svoje vedecké vysvetlenie. Niekedy nám nočné mory komplikujú život natoľko, že sa necítime zle len počas noci, ale aj cez deň.

Nočné mory majú nekonečné množstvo podôb. Niekomu sa často sníva o tom, ako ho prenasledujú, iný v každej nočnej more znova a znova prežíva traumatizujúci zážitok z minulosti. Nočné mory so sebou prinášajú pocit strachu, znechutenia a bolesti. Nie je preto žiadne prekvapenie, že ak sa opakujú často, môžu výrazne skomplikovať zdravie človeka.

„Keď mávate často nočné mory – zhruba jednu za noc, môže to spôsobiť stres alebo nespavosť,“ objasňuje odborný asistent psychológie zo Štátnej univerzity v Mississippi Michael Nadorff. Ten tvrdí, že ďalšou bežnou črtou klinických nočných môr je vstávanie s pocitom strachu.

„Ľudia, ktorí majú problémy s nočnými morami, sa tiež často pokúšajú vyhnúť spánku, aby sa im znova neprisnilo niečo zlé. Veľakrát, keď sa zobudia následkom nočnej mory, ostanú celú noc hore.“

Spánok, ktorý si v noci nedoprajeme, má obrovský dopad na zdravie. Chronické zanedbávanie spánku by mohlo mať za následok celú škálu psychických a fyzických ochorení vrátane depresie a srdcovo-cievnych ochorení. Podľa Nadorffovho výskumu možno spánkovú depriváciu dokonca označiť za pôvodcu samovražedných myšlienok.

Spánkom k lepšiemu zdraviu

Nadorff ďalej poznamenáva, že nočné mory sa zvyknú najčastejšie vyskytovať u ľudí trpiacich depresiou, úzkosťou a inými psychickými poruchami. Niektoré výskumy poukazujú na to, že liečba nočných môr by mohla zabezpečiť skvalitnenie spánku a odstránenie posttraumatickej stresovej poruchy a iných ochorení spájaných s myšlienkami na samovraždu.

Nočné mory nie sú vždy na škodu

V mnohých prípadoch môžeme byť vďační za to, že sa nám snívala práve nočná mora. Podľa niektorých výskumov nočné mory spiacemu človeku pomáhajú vysporiadať sa s nervozitou z uplynulého dňa. Niekedy nočné mory dokonca pomáhajú lepšie zvládať stres.

„Už od čias Freuda vieme, že sny odrážajú naše súčasné obavy. Skúsený terapeut dokáže prepojiť emocionálne zážitky z nočnej mory s bežným životom. Analýza snov nie je žiadna pseudoveda! Je to legitímny spôsob vysvetlenia a hlbšieho pohľadu na naše pocity,“

hovorí Tore Nielsen, profesor psychiatrie na Univerzite v Montreale.

Nočné mory okrem toho slúžia aj ako dnes veľmi obľúbená expozičná terapia, ktorá sa hojne využíva pri liečbe fóbií a posttraumatickej stresovej poruchy. Ak sa napríklad niekto bojí psov, terapeut si s ním dohodne stretnutie, kde bude čeliť prítomnosti psa. Podobne fungujú aj nočné mory, ktoré pomáhajú zabudnúť a prekonať stresujúce udalosti.

Ako zistiť, či sny ohrozujú vaše zdravie

To, či nočné mory negatívne vplývajú na vaše zdravie zistíte vtedy, keď pravidelne prerušujú váš spánok. Na nočné mory existujú 2 druhy liečiv: jedným z nich je liek na tlak Prazosín, ktorý upokojuje telo počas stresovej odpovede v spánku. Po jeho vysadení sa však nočné mory zvyčajne vracajú.

Ďalšou metódou je terapia, počas ktorej pacient prerozpráva dej svojej nočnej mory, no jeho priebeh zmení tak, aby ho nedesil. Pravidelným opakovaním nového scenára pacient dokáže zmeniť priebeh desivého sna.

Zdroj: Info.sk, DP, wiley.com, sciencedirect.com, springer.com, time.com, Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.