• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

4 druhy toxického riadu, ktorým by ste sa mali vyhýbať

  • 19:35 16.05.2018
  • Bratislava
4 druhy toxického riadu, ktorým by ste sa mali vyhýbať

Niektoré typy materiálov v kuchynskom riade a panviciach môžu predstavovať nebezpečenstvo. Prezradíme vám, aké sú zdravšie alternatívy.

Väčšina ľudí pozná, aké sú zásady zdravého stravovania, no nie každý vie, že kuchynský riad, ktorý sa používa na prípravu potravín, je takmer rovnako dôležitý ako samotné jedlo. Dokonca aj najzdravšie potraviny môžu priniesť zdravotné komplikácie, ak sa pripravujú na toxickom riade.

Tu sú štyri druhy najnebezpečnejšieho kuchynského riadu a tiež zdravšie alternatívy, ktoré by ste mali zvoliť:

1. Teflón

Veľa ľudí si vyberá tento nelepivý materiál, pretože varenie na teflónových panviciach je veľmi jednoduché, no zároveň je najnebezpečnejšie. Nelepivé vlastnosti teflónového riadu pochádzajú z vrstvy PTFE (polytetrafluóretylénu), čo je plastový polymér, ktorý začne vylučovať toxíny pri zahrievaní nad 300 stupňov Celzia. Tieto toxické výpary vedú k príznakom podobným chrípke. Nielenže ohrozujú ľudí, ale sú tiež smrteľné pre domáce vtáky, ako sú papagáje.

Ďalšou chemickou zlúčeninou, ktorá sa nachádza v teflónových panviciach, je PFOA (kyselina perfluóroktánová), ktorá bola spojená s niekoľkými druhmi rakoviny vrátane rakoviny prsníka, prostaty a vaječníkov. Hoci je PFOA prítomná v teflónových výrobkoch v takých malých množstvách, že nepredstavuje žiadne riziko pre ľudí, stojí za zmienku, že sa nachádza aj v mnohých iných každodenných predmetoch. Preto je najlepšie čo najviac obmedziť vystavenie tejto látke.

Existujú aj druhy nepelpivých panvíc bez PTFE a PFOA, ale sú bezpečné, len keď je povlak neporušený. Ten je veľmi tenký a ľahko sa odlupuje. Akonáhle si všimnete odlupovanie povrchu, okamžite prestaňte riad používať.

Vyskúšajte túto bezpečnú alternatívu: Pravé liatinové panvice. Jedná sa o bezpečnú možnosť varenia, ktorá vám vydrží roky. Dobre a veľmi rovnomerne sa ohrieva a dokonca môže mať aj nelepivú úpravu. Nepridáva nič toxické do vášho jedla a v skutočnosti je dobrým prirodzeným spôsobom, ako zvýšiť hladinu železa. Ak je vaša hladina železa v poriadku, môžete vyskúšať panvice zo smaltovaného železa, ktoré sú rovnako bezpečné a jednoduché na použitie.

2. Hliníkový riad a hliníková fólia

Nie je žiadnym prekvapením, že používanie hliníka je tak rozšírené - tento materiál je lacný, silný, ľahký, všestranný a recyklovateľný. Môže však prinášať niekoľko skrytých nebezpečenstiev. Hliník je neurotoxický kov. Zvýšené hladiny hliníka boli spojené s viacerými ochoreniami centrálneho nervového systému, vrátane Alzheimerovej choroby a ALS. Aj keď je hliníkový riad zvyčajne ošetrený, náter je náchylný na odlupovanie a uvoľňuje toxický kov do vášho jedla.

Vyskúšajte túto bezpečnú alternatívu: Sklenený riad. Počas ohrievania nikdy neuvoľní žiadne toxické látky, je odolný, šetrný k životnému prostrediu a neudržuje staré chute a vôňe jedla. Jeho jediný problém je, že nie je nelepivý.

3. Medený riad

Medený riad láka v obchodoch najmä svojim vzhľadom. Možno ste tiež počuli o jeho vodivých vlastnostiach, ktoré umožňujú rýchle a rovnomerné zahrievanie. Ale viete, že meď môže byť skutočne nebezpečná?

Rovnako ako niektoré iné ťažké kovy, meď je v malom množstve veľmi dôležitá pre ľudské zdravie. Ale nadbytočné množstvo v tele môže viesť k otravám ťažkými kovmi. Pokiaľ medený riad nie je ošetrený špeciálnym povrchom, môže sa pri varení kyslých potravín uvoľniť meď. Tento povlak však často obsahuje nikel, čo je ďalší toxický prvok.

Skúste túto bezpečnú alternatívu: Nehrdzavejúcu oceľ. Je to skvelá voľba, nakoľko je pomerne ľahká a odolná voči poškriabaniu a môže mať nelepivý povrch. Môže vám vydržať naozaj dlho. Jednoducho sa uistite, že kupujete potravinársku nehrdzavejúcu oceľ - tento typ neobsahuje nikel alebo chróm.

4. Riad s keramickým povrchom

Kuchynský riad s keramickým povrchom vyzerá pekne a spočiatku sa javí ako bezpečná možnosť. 100% keramika je úplne bezpečná, avšak riad iba s povrchom z keramiky zvyčajne skrýva zlé materiály. Mäkký keramický povlak nie je najodolnejší a po niekoľkých mesiacoch každodenného používania sa začne odlupovať. Keď k tomu dôjde, olovo a kadmium, ktoré sa v ňom niekedy nachádzajú, skončí vo vašom jedle a neskôr vo vašom tele.

Otrava olovom je jednou z najnebezpečnejších typov otravy kovmi a môže spôsobiť bolesť brucha, bolesti hlavy, neplodnosť a iné zdravotné komplikácie (a v ťažkých prípadoch kómu a smrť). Dokonca aj keď je náter bezolovnatý, odlupovanie môže stále predstavovať nebezpečenstvo - zvyčajne je pod keramickým povrchom neurotoxický hliník.

Vyskúšajte túto bezpečnú alternatívu: 100% keramický riad. Jedná sa o jednu z najlepších a najbezpečnejších možností, pretože je celý vyrobený z prírodnej keramiky, nie je toxický a nebude sa odlupovať. Je tiež nelepivý a môže sa umývať v umývačke riadu. Jediným mínusom je, že 100% keramika môže byť dosť drahá, ale vydrží vám veľmi dlho.

Zdroj: Info.sk, TM, atsdr.cdc.gov, cancer.org, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.