Toto je dôvod, prečo pravdepodobne varíte ryžu nesprávne
- 21:09 20.04.2018
- Bratislava
Od umývania cez odležanie až po samotné varenie - tu sú tipy, ako uvariť ryžu správnym spôsobom.
Ryža je základnou potravinou pre aspoň polovicu všetkých obyvateľov sveta. Nie je žiadnym prekvapením, že existuje mnoho odrôd a spôsobov, ako ryžu pripraviť. Jednoduchá biela ryža je srdcom väčšiny ázijských kuchýň, pričom sa na jej varenie nepoužíva nič, iba voda. V latinskoamerických krajinách obyčajná ryža vždy obsahuje masť aj soľ a niekedy cesnak.
Vo všeobecnosti však spôsob, ako uvariť ryžu, leží niekde medzi absorpciou všetkej tekutiny, ktorú potrebuje a dusením domäkka. Toto spektrum a či začnete aj s opláchnutím a nasaknutím ryže, závisí od odrody ryže a typu kuchyne.
Oplachovať či neoplachovať?
Biela ryža zvyčajne potrebuje pred varením dobre opláchnuť, aby sa odstránil škrobový povlak. Ak ju neumyjete, bude horkejšia a rýchlejšie sa pokazí. Vložte ryžu do misy, zalejte studenou vodou a premyte rukami. Opakujte, kým voda z ryže nebude čistá. Samozrejme, zbaviť ryžu škrobov sa nehodí pre pokrmy, ktoré vyžadujú krémovitosť, ako je rizoto, paella a sladké alebo slané ryžové pudingy. Stále je však dobré suchú ryžu skontrolovať, či sa v nej nenachádzajú cudzie látky.
Je potrebné ju namáčať?
Varenie ryže je proces hydratácie a namáčanie to do istej miery vykoná bez agresívneho tepla, vďaka čomu dosiahnete nadýchanú a rovnomerne uvarenú ryžu. Zatiaľ čo divoká (indiánska), celozrnná alebo lepkavá ryža musí byť vždy pred varením namočená, obvykle cez noc, aj biela ryža si to občas vyžaduje.
Japonská ryža sa napríklad opláchne, nechá vysušiť na 10 až 15 minút a potom sa nechá močiť 30 minút vo vode, v ktorej sa bude následne variť.
V perzskej kuchyni sa môže basmati ryža namáčať po dobu 3-6 hodín vo veľkom množstve studenej vody so soľou. Potom sa voda vyleje a ryža sa varí v čerstvej.
V indickej kuchyni sa podobným spôsobom môže basmati namáčať 30 minút a potom sa voda tiež vyleje a použije sa čerstvá.
Dusenie alebo varenie?
Ryžu môžete najprv predvariť vo veľkom množstve vody a potom dusiť domäkka. Alebo ju môžete nechať variť v dostatočnom množstve vody, ktorá sa úplne absorbuje. Japonská ryža vyžaduje pomer ryže k vode 1: 1,1 - alebo inými slovami, len o trochu viac vody ako ryže.
Najdôležitejšie však je, a to platí pre všetky kuchyne od Vietnamu až po Ekvádor - nikdy nedvíhajte pokrievku pri varení ryže ani 20 minút po dovarení. Pokrievka musí dobre doliehať, alebo na ňu dajte niečo ťažké, aby ste zabránili úniku pary.
Väčšina metód si vyžaduje priviesť vodu k varu a po krátku dobu variť pri vysokej teplote, potom na najnižšej po dlhšiu dobu. A ak sa vám ryža pripáli, nezúfajte. Spomeňte si, že sa sa to stáva miliónom ľudí po celom svete.
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli
Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.
Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím
Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.
Video: Na dne mora leží potopené lietadlo, mnohí si ho pomýlili so záhadným letom MH370
Potápači zachytili podmorské zábery vraku lietadla.
Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi
Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.
Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu
Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.