• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
Bratislava

Danka Barteková vyhrala prvé preteky po zmene pravidiel

  • 17:19 11.02.2013
  • DAUHA/TRNAVA
Danka Barteková vyhrala prvé preteky po zmene pravidiel

Bronzová olympijská medailistka Danka Barteková ako prvá zo slovenských reprezentantov v brokových disciplínach okúsila na vlastnej koži nové súťažné pravidlá, ktoré Medzinárodná federácia športovej streľby (ISSF) zaviedla od 1. januára.

Úspešná skeetarka si novinku otestovala minulý piatok na medzinárodných pretekoch Qatar Open v katarskej Dauhe dotovaných celkovou čiastkou 120 000 dolárov, kde v ženskej kategórii nenašla premožiteľku.

"Preteky dopadli pre mňa dobre, i keď možno som od seba čakala o niečo viac. Na začiatok sezóny to však bol dobrý súťažný test," na úvod rozhovoru pre agentúru SITA Danka Barteková, ktorá ku konkurencii na katarskej pôde poznamenala: "Mala som pätnásť súperiek, medzi ktorými bola napríklad aj veľmi dobre strieľajúca Thajčanka Jiewchaloemmitová, finalistka skeetu z OH 2008 v Pekingu. Vlani sa dobre ukazovala aj jedna z kazašských reprezentantiek."

Po náročnom a mimoriadne úspešnom minulom roku si 28-ročná Slovenka dopriala dlhšiu pauzu, ale už sa nevedela dočkať, kedy opäť zoberie do rúk brokovnicu a začne triafať terče. "Samozrejme, tešila som sa. Kondícii som sa venovala už skôr, ale strelecky som sa začala pripravovať až v Katare. V Dauhe som aj päť dní odtrénovala, čo mi padlo veľmi vhod," pokračovala tretia najlepšia športovkyňa Slovenska za uplynulý rok v ankete KŠR SSN .

Zverenka trénera Juraja Sedláka dosiahla v kvalifikácii 70 terčov (24-24-22), čo bol druhý najlepší výkon. Barteková potom v semifinále zasiahla 12 terčov a postúpila do finálovej časti. V nej sa stretla s Thajčankou Sutiyou Jiewchaloemmitovou, s ktorou najskôr trafili po 11 terčov a potom v rozstrele bola úspešnejšia členka SŠŠR MV SR 2:1.

Obrazom: Danka Barteková na olympiáde v Londýne


"Finále som neodstrieľala ideálne, nebola som veľmi spokojná s mojím výkonom, ale ani ostatné súperky nezvládli tlak a napokon to pre mňa dobre dopadlo. Musím však povedať, že ani sama som nevedela, čo ma po zavedení nových pravidiel čaká. Zistili sme to až v Katare. Vo finále sa objavili nové dvojstrely, ktoré sme nikdy predtým nemali," dodala k hodnoteniu svojho vystúpenia D. Barteková.

Držiteľka prestížneho ocenenia Krištáľové krídlo v kategórii šport za rok 2012 našla po prvej skúsenosti so zavedenými zmenami aj pozitíva. "Pokiaľ ide o poradie streľby, mne vyhovuje, že najťažšie štvrté stanovisko nám rozdelili a absolvujeme ho na dvakrát. Pre mňa je to super, lebo tam strávime menej času, čiže ubudne nervozity a napätia. Podstatná zmena nastala v tom, že po kvalifikácii, z ktorej postúpi ako predtým šesť najlepších, sa prakticky začína od nuly. Vymažú sa bodové rozdiely a nasleduje 16-terčová semifinálová položka. Na základe výsledkov v nej sa určia dvojice, ktoré budú potom vo finálovej časti opäť so 16 terčmi bojovať o 1., resp. 3. priečku."

Výsledky - Qatar Open:

skeet
ženy: 1. Danka Barteková (SR) 70 b. (v kvalifikácii) - semifinále 12, finále 11+2, 2. Sutiya Jiewchaloemmitová (Thaj.) 73 - v semifinále 13, finále 11+1, 3. Elvira Akčurinová (Kaz.) 70 - semifinále 10+0, duel o 3. miesto 12
Zdroj: WEBNOVINY
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

Futbalový šampionát v roku 2025 sa uskutoční na Slovensku

18:05 25.01.2023Športové

Majstrovstvá Európy futbalistov 21 rokov sa v roku 2025 uskutočnia na Slovensku. Rozhodol o tom Výkonný výbor Európskej futbalovej únie na stredajšom zasadnutí vo švajčiarskom Nyone.

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu:

Vlhová viedla po 1. kole obr. slalomu: "Veľmi ťažké podmienky"

11:35 10.12.2022Športové

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová sa usadila na čele po 1. kole sobotného obrovského slalomu Svetového pohára.

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

Verstappen vybojoval na záver sezóny F1 v Abú Zabí 15. víťazstvo

16:10 20.11.2022Športové

Holandský pretekár Max Verstappen z tímu Red Bull zvíťazil na Veľkej cene Abú Zabí, záverečných 22. pretekoch sezóny F1.

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

Vlhová priznala, že po tomto momente uvažovala o konci kariéry

16:21 15.11.2022Športové

"Cítila som sa úplne prázdna,“ uviedla Vlhová pre Blick.

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

Tragédia na zápase: Divák zomrel po páde na schodoch

8:36 03.10.2022Športové

Divák nedeľňajšieho zápasu amerického futbalu medzi tímami NFL Pittsburgh Steelers a New York Jets zomrel po páde na eskalátore na štadióne Acrisure.