• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Kuba má nového prezidenta, má rád Rolling Stones a používa iPad

  • 16:00 19.04.2018
  • Havana
Kuba má nového prezidenta, má rád Rolling Stones a používa iPad

Nový kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel je relatívne neznámym funkcionárom Komunistickej strany Kuby. Napriek tomu, že už vyše päť rokov zastáva post kubánskeho viceprezidenta, vedia o ňom aj samotní Kubánci pomerne málo.

Päťdesiatsedemročný Díaz-Canel, ktorý niektorým pripomína amerického herca Richarda Gera, bol prvým podpredsedom kubánskej Štátnej rady od februára 2013. Odvtedy sa o ňom hovorilo ako o možnom nástupcovi súčasného prezidenta Raúla Castra. Oficiálne kubánske médiá však o Díazovi-Canelovi doposiaľ prinášali prevažne len kusé informácie týkajúce sa jeho domácich a zahraničných ciest, píše časopis USA Today.

Miguel Mario Díaz-Canel, ktorý sa narodil v stredokubánskom meste Placetas a absolvoval univerzitné štúdium elektrotechniky, má však za sebou dlhú politickú kariéru. Už ako mladý dvadsiatnik sa stal členom a čoskoro popredným funkcionárom Ligy mladých komunistov, mládežníckej organizácie vládnucej štátostrany. Neskôr bol komunistickým šéfom v kubánskych provinciách Villa Clara a Holguín.

V roku 2003 ho zvolili za člena politbyra ústredného výboru, teda najvplyvnejšieho mocenského orgánu komunistickej strany. O šesť rokov neskôr sa stal ministrom školstva. Pred piatimi rokmi nastúpil na post prvého viceprezidenta ako vôbec prvý funkcionár, ktorý sa narodil po kubánskej revolúcii.

V tejto pozícii sa opakovane stretával so zahraničnými predstaviteľmi cestujúcimi na Kubu a stál na čele kubánskych vládnych delegácii smerujúcich do Ruska, Číny a mnohých ďalších krajín. Viac pozornosti mu kubánske médiá začali venovať až v posledných mesiacoch. V publikovaných úryvkoch vyjadroval vernosť odkazu vodcu kubánskej revolúcie Fidela Castra, princípom marxizmu-leninizmu a boja proti imperializmu, ale aj sľuboval väčšiu vnímavosť vlády pre potreby bežných Kubáncov.

Nedostatok oficiálnych podrobnejších informácií týkajúcich sa Díaza-Canela je podľa niektorých pozorovateľov zámerný. Odborník na medzinárodné vzťahy z americkej Kolumbijskej univerzity Christopher Sabatini uviedol, že kubánsky režim starostlivo buduje imidž Díaza-Canela ako politika, ktorý je oddaným komunistom, ale zároveň má bližšie k mladšej generácii než staršie stranícke kádre.

Má rád Rolling Stones. Má rád Beatles. Má iPad. Opakujú nám to stále dokola. To mi naznačuje dobre zorganizovanú PR kampaň,“ povedal Sabatini podľa USA Today. Kubánske médiá napríklad stále pripomínajú, že Díaz-Canel bol jedným z prvých kubánskych činiteľov, ktorý si priniesol na rokovanie vlády laptop a ktorý presadzoval používanie moderných technológií v kubánskych školách.

Viaceré vyjadrenia nového kubánskeho prezidenta však naznačujú, že vo vzťahu k disidentom či slobodným médiám bude postupovať rovnako tvrdo ako jeho predchodcovia.

Raúl Castro okrem toho plánuje zostať až do roku 2021 šéfom kubánskej komunistickej strany, čo je funkcia s rozsiahlymi právomocami, medzi ktoré patrí i dohľad nad jeho nástupcom.

Stanica BBC pripomína, že Díaz-Canel bude musieť v prezidentskej funkcii riešiť prioritne najmä hospodárske problémy a pokúsiť sa oživiť stagnujúcu kubánsku ekonomiku. Podľa BBC sa od neho nedajú očakávať nijaké veľké a náhle zmeny, aspoň nie v krátkodobom horizonte.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR/AP
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

Rusko tvrdí, že pri útoku Kyjeva v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena

DNES - 13:19Zahraničné

Pri ukrajinskom sobotnom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

Duda: Poľsko je pripravené mať na svojom území jadrové zbrane

DNES - 11:27Zahraničné

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

Zomrel muž, ktorý sa zapálil oproti súdnej sieni počas procesu s Trumpom

DNES - 10:37Zahraničné

Zomrel muž, ktorý sa v piatok zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom.

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

DNES - 6:14Zahraničné

Severná Kórea uskutočnila test "superveľkej hlavice" určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely.

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

Stoltenberg: Ukrajina má právo útočiť na vojenské ciele aj v Rusku

DNES - 6:10Zahraničné

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.