• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
19°Bratislava

Ako si ochrániť súkromie na Facebooku - skrytá možnosť definitívneho konca

  • 19:13 21.03.2018
  • Bratislava
Ako si ochrániť súkromie na Facebooku - skrytá možnosť definitívneho konca

Prečítajte si náš návod, ako si nastaviť ochranu osobných údajov. Zároveň vám prezradíme skrytý postup, ako sa môžete z Facebooku úplne odstrániť.

Registrácia na sociálnej sieti Facebook môže so sebou prinášať aj niekoľko negatív, medzi ktoré patrí aj únik citlivých informácií. Mnohí použivatelia správne uvažujú, ako chrániť svoje osobné informácie. Možno ste už aj vy objavili spletité nastavenia ochrany osobných údajov, ktoré stránka Facebooku ponúka. Prezradíme vám niekoľko tipov, vďaka ktorým sa môžete na sociálnej sieti cítiť bezpečnejšie.

Aplikácie, ktoré o vás zhromažďujú informácie

Pred rokom 2016 vás mohli aplikácie na Facebooku požiadať o prístup nielen k vašim vlastným údajom, ale aj k údajom všetkých vašich priateľov. To znamená, že asi 300 000 ľudí by sa mohlo zaregistrovať napríklad na inteligenčný kvíz a v tomto procese odovzdať 150-krát viac informácií.

Aplikácie Facebooku však teraz môžu zhromažďovať iba informácie od používateľov, ktorí sa do nich priamo zaregistrovali, čo značne obmedzuje ich dosah. Táto zmena sa uskutočnila v roku 2014 a v priebehu roka 2015 sa postupne dotkla všetkých aplikácii na Facebooku.

Stále však platí, že aplikácie, ktoré ste priamo aktivovali, môžu z vášho účtu získať značné množstvo dát - často sú to informácie, ktoré by vás mohli prekvapiť.

Stránka s nastaveniami aplikácií na Facebooku je miestom, kde môžete spravovať aplikácie, ktorým ste dali prístup. Môžete tu nájsť zoznam aplikácií pod položkou "Prihlásené cez Facebook".

Dúfame, že väčšinu z nich rozpoznávate. Ak sú tam však nejaké, ktoré nepoznáte a nechcete, aby mali k vašim informáciám prístup, kliknite na tlačidlo "X" a zrušte ich z vášho účtu.

Nižšie na tejto stránke tiež môžete nájsť "Aplikácie, ktoré používajú ostatní", kde kliknite na “Upraviť”. Tak sa dostanete k nastaveniam ochrany osobných údajov, ktoré môžu iní odovzdať vo vašom mene. Aj keď sú tieto informácie obmedzené, stále obsahujú údaje, ako napríklad dátum narodenia, náboženské a politické presvedčenie a aktivity, záujmy a veci, ktoré sa vám páčia. Mali by ste zvážiť zrušenie všetkých zaškrtnutých políčok.

Ako dôvod, prečo by ste sa mali o tieto informácie deliť, Facebook uvádza:

“Ľudia na Facebooku, ktorí môžu vidieť vaše informácie, ich môžu prenášať do aplikácií, ktoré používajú. Získavajú tým lepšie prostredie, ktoré má sociálnejší rozmer.”

Ako naozaj zrušiť svoj účet

Ak to nestačí na to, aby ste sa cítili v bezpečí, možno je čas úplne odstrániť svoj účet na Facebooku.

To je o niečo ťažšie. Ak si prejdete Všeobecné nastavenia účtu a dáte upraviť Spravovanie účtu, môžete si "deaktivovať" váš účet, čím “sa vypne váš profil a vaše meno a fotka sa odstránia z väčšiny vecí, ktoré zdieľate na Facebooku”. Znamená to, že sa neodstránia žiadne údaje zo serverov Facebooku a váš účet zostane neaktívny a Facebook dúfa, že po čase zmeníte názor.

Ak skutočne chcete vymazať svoje informácie z Facebooku, toto nastavenie je skryté v Centre pomoci pod otázkou "Ako môžem natrvalo odstrániť svoj účet?" Kliknutím na odkaz "dajte nám vedieť" vás stránka presmeruje na skutočnú obrazovku odstránenia účtu.

Kliknutím na tlačidlo "Odstrániť môj účet" sa dostanete na ďalšiu obrazovku. Zadaním hesla a potvrdením, že nie ste robot, sa váš účet nakoniec deaktivuje. Počkajte potom dva týždne, a nakoniec Facebook začne 90-dňový proces vymazania všetkých vašich údajov.

Po troch mesiacoch teda budete definitívne odstránení z Facebooku.

Zdroj: Info.sk, TM, theguardian.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Veterinárka varuje škodlivým trendom: Toto svojmu psovi nedávajte

Veterinárka varuje škodlivým trendom: Toto svojmu psovi nedávajte

DNES - 16:01Zaujímavosti

Chovatelia psov by nemali skúšať trik, ktorý sa šíri na sociálnej sieti.

Prinášate si z dovoleniek magnetky? Ani ste netušili, aký to má efekt na pamäť!

Prinášate si z dovoleniek magnetky? Ani ste netušili, aký to má efekt na pamäť!

DNES - 14:04Zaujímavosti

Ako vyzerá najlepší spôsob, ako si uchovať spomienky na dovolenku? Možno vás prekvapí, že to nie sú fotky.

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

Na čo sú dobré nálepky na ovocí a zelenine? Toto ste o nich nevedeli

DNES - 7:05Zaujímavosti

S nálepkami na ovocí a zelenine sa stretol už každý z nás, ale málokto pozná ich význam a aj využitie.

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

Video: Táto rybka robí neskutočný hluk. Zvuky jednej z najmenších rýb vedcov prekvapili

VČERA - 21:26Zaujímavosti

Drobná rybka dokáže vyprodukovať zvuk o hlasitosti až 140 decibelov.

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

Teraz je ten správny čas na vysievanie reďkoviek

VČERA - 19:41Zaujímavosti

Zdravú, chutnú a obľúbenú zeleninu si viete dopestovať rýchlo a jednoducho.