• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
Bratislava

Šťastie je predvídateľné. Týmto spôsobom si ho môžete privodiť aj vy

  • 22:34 20.03.2018
  • Svet
Šťastie je predvídateľné. Týmto spôsobom si ho môžete privodiť aj vy

Máte v živote viac šťastia alebo nešťastia? Ani v jednom prípade z toho neviňte vesmír či náhodu. Ako sa hovorí, každý si je strojcom svojho šťastia. Takto si šťastie „zostrojíte“ aj vy.

Anglický psychológ a spisovateľ Richard Wiseman sa jedného dňa rozhodol, že preskúma šťastie z vedeckého hľadiska. Do novín preto umiestnil inzeráty s prosbou, aby ho kontaktovali všetci tí, ktorí sa považujú za veľmi šťastných alebo veľmi nešťastných. Dokopy sa prihlásilo 400 ľudí, ktorých počas desiatich rokov skúmal.

Šťastní ľudia sú otvorenejší novým príležitostiam

Wiseman na dobrovoľníkoch podnikol zaujímavý experiment. Každému z nich dal do rúk noviny, a ich úlohou bolo spočítať množstvo fotografií v nich. Nešťastným ľuďom to trvalo priemerne dve minúty. Šťastní ľudia boli schopní tento úkon vykonať za niekoľko sekúnd. Ako je to možné?

Filozof usúdil, že šťastní ľudia sú otvorenejší ďalším možnostiam a nelipnú na tých, ktoré práve hľadajú. Hneď na druhej stránke novín si totiž každý účastník mohol prečítať hrubý nápis „Ďalej nepočítajte. V týchto novinách je 43 fotografií.“ Nápis si všimli len tí, ktorí venovali dostatok pozornosti svetu okolo seba.

Čo ak vás v banke postrelí zlodej?

Druhý experiment na šťastlivcoch a nešťastníkoch sa pýtal na ich názory na túto situáciu: Predstavte si, že počas dňa ste v banke, ktorú práve prepadli ozbrojení lupiči. Jeden z nich vystrelí jedinú guľku, ktorá zasiahne práve vašu ruku. Považujete to za šťastie alebo nešťastie?

Nešťastní ľudia väčšinou odpovedali, že by v takej chvíli mali obrovské nešťastie – museli to byť práve oni, kto bol v banke počas lúpeže, a navyše aj práve len ich zasiahla guľka. Na druhej strane šťastní ľudia považovali túto udalosť za šťastnú – mohli predsa prísť o život!

Wiseman zhrnul záver experimentu do týchto slov:

„Šťastlivci si zvyknú spontánne nahovárať, že nešťastie, ktoré sa im prihodilo, mohlo dopadnúť oveľa horšie, a vďaka tomu majú zo seba a svojho života lepší pocit. Toto zároveň pomáha udržiavať ich očakávania do budúcnosti na vysokej úrovni a zvyšuje to ich pravdepodobnosť na dlhotrvajúci šťastný život.“

Ako si privodiť šťastie?

Richard Wiseman využil výsledky svojho pozorovania na to, aby zostavil postup, ako sa stať v živote šťastnejším. Princíp šťastia zhrnul do štyroch krokov:

  1. Dajte zelenú všetkým novým príležitostiam. Buďte otvorení novým zážitkom a snažte sa brať veci s ľahkou hlavou.
  2. Načúvajte svojmu šiestemu zmyslu. Dávajte pozor na vlastnú intuíciu a nezamestnávajte myseľ ťažkými a zložitými myšlienkami.
  3. Očakávajte šťastie. Šťastní ľudia predpokladajú, že vždy všetko dobre dopadne. Táto vlastnosť im pomáha ľahšie vykročiť aj v ústrety zlyhaniam.
  4. Premeňte nešťastie na šťastie. Vždy myslite na to, že situácie mohli dopadnúť oveľa horšie. Nedržte sa zlých myšlienok.
Zdroj: Info.sk, DP, richardwiseman.com, curiosity.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz

Počas letnej sezóny sprístupnia aj doteraz "skryté" časti Spišského hradu

8:55 17.04.2024Zaujímavosti

Na Spišskom hrade pripravili na novú turistickú sezónu viacero noviniek.