• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
16°Bratislava

Lekári našli liek na slepotu

  • 20:20 20.03.2018
  • Londýn
Lekári našli liek na slepotu

Podľa vedcov by liek na bežnú príčinu slepoty mohol byť dostupný behom piatich rokov.

Liečba najčastejšej príčiny slepoty by mohla byť dostupná do piatich rokov. Vedci to tvrdia po tom, ako dvaja pacienti dostali revolučnú terapiu kmeňovými bunkami, vďaka ktorej mohli znovu čítať.

Dvaja pacienti mali pokročilú VPDM - vekom podmienenú degeneráciu makuly - následkom ktorej strácali zrak. Podľa chirurga nedokázali vidieť knihu, natož tlačené písmená.

Ale implantovaná "náplasť" z kmeňových buniek na poškodenej zadnej časti oka dostatočne obnovila ich zrak nielen na čítanie, ale aj na videnie tvárí, ktoré boli pre nich dovtedy len šedé machule.

Vedci očakávajú, že táto liečba bude čoskoro rovnako bežná ako operácia šedého zákalu

Tento prelom vzišiel z projektu London to Cure Blindness, na ktorom spolupracoval profesor Pete Coffey z University College London a prof. Lyndon da Cruz, chirurg v nemocnici Moorfields Eye.

Zamerali sa na liečbu 10 ľudí, ktorí mali "vlhkú" formu VPDM, spôsobenú náhlym únikom krvi z ciev v oku, ktorý môže zničiť makulu, kľúčovú časť sietnice. Dvaja pacienti, žena vo veku 60 rokov a muž vo veku 80 rokov, sú prví v Spojenom kráľovstve, ktorí absolvovali túto liečbu a boli vybraní kvôli ich pokročilému štádiu ochorenia - do šiestich týždňov by boli slepí. Každému z nich bola na oko implantovaná náplasť, ktorá pozostávala z membrány pokrytej ľudskými embryonálnymi kmeňovými bunkami. Výsledky sú uverejnené v časopise Nature Biotechnology.

Coffey povedal, že zlepšenie videnia - často merané v riadkoch na čítacej tabuli - bolo oveľa lepšie, než dúfali:

"Prvý pacient mal zlepšenie o šesť riadkov, čo je ohromujúce, druhý o päť riadkov a zdá sa, že sa to v priebehu mesiacov zlepšuje. Oba skutočne čítajú. Žena mohla so zväčšením čítať jedno slovo za minútu. Teraz číta 80 slov za minútu a muž 50 za minútu."

Mužský pacient bol 86-ročný Douglas Waters z Croydonu. Jeho prípad bol vážny a lekári nemali veľa nádeje, keď mu podali liečbu na jeseň roku 2015. Ale výsledky boli pozoruhodné.

Pre úspešnosť nebolo potrebné potlačiť celkový imunitný systém pacienta

Jeden z úspechov štúdie ukázal, že neboli potrebné lieky na potláčanie celkového imunitného systému, aby sa zabránilo odmietnutiu kmeňových buniek. Stačilo len vstreknúť pelety, ktoré uvoľňujú imunosupresívne lieky do oka v priebehu dvoch až troch rokov.

Coffey si myslí, že toto ošetrenie by mohlo byť bežne dostupné v priebehu piatich rokov pre pacientov s vlhkou formou VPMD. Suchá forma sa vyvíja pomalšie a neexistuje žiadna liečba. Coffey si však myslí, že náplasť bude fungovať aj u týchto pacientov.

Tím vedcov dúfa, že liečba sa môže stať úplne bežnou a nakoniec tak lacnou ako operácia šedého zákalu. Carmel Toomes, docentka na Leedsovom inštitúte molekulárnej medicíny, povedala:

"Tieto výsledky dávajú mnohým pacientom, ktorí trpia VPMD a inými retinálnymi degeneráciami, skutočnú nádej, že terapia kmeňovými bunkami môže byť v blízkej budúcnosti realitou. Hoci ide len o veľmi skoré klinické skúšky, výsledky sú pozitívne a ukazujú, že technológia napreduje - správnym smerom. "

Zdroj: Info.sk, TM, theguardian.com, BBC.com
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

Močenie cikád by mohlo zmeniť súčasné chápanie dynamiky tekutín

VČERA - 12:20Veda

Cikády napriek svojej malej veľkosti nevylučujú moč vo forme kvapiek, ale prúdom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom žurnále PNAS.

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

Toto nesmiete zmeškať: Na oblohe bude úkaz, ktorý sa znova objaví až za 70 rokov

18:32 15.03.2024Veda

Tento úkaz môžete vidieť len raz za približne sedemdesiat rokov.

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

Umelá inteligencia je kreatívnejšia ako ľudia: V tomto dokázala prekonať 151 ľudí

19:37 03.03.2024Veda

Vedci porovnali výkon umelej inteligencie v štandardizovaných testoch tvorivého potenciálu v porovnaní s ľuďmi.

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

Chromozóm Y postupne mizne. Čo sa stane s mužmi?

21:14 29.02.2024Veda

Chromozóm Y je pre ľudskú rasu životne dôležitý. Vedci uviedli, ako sa môže vyvíjať ľudstvo bez tohto chromozómu.

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

Ľudia začali chodiť vzpriamene možno preto, že stratili chvost

9:55 29.02.2024Veda

Vedci odhalili genetickú mutáciu, ktorá u ľudí spôsobila stratu chvosta. Táto zmena mohla neskôr viesť k tomu, že ľudia začali chodiť vzpriamene.