• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
10°Bratislava

Sladko zapáchajúci moč – aké poruchy môže signalizovať?

  • 19:25 16.03.2018
  • Bratislava
Sladko zapáchajúci moč – aké poruchy môže signalizovať?

Existuje niekoľko dôvodov, prečo môže ľudský moč získať sladkastý zápach. Toto sú najčastejšie z nich.

Zápach, farba a konzistencia moču nám dokážu mnoho povedať o našom zdraví. Ak zaregistrujete náhlu zmenu pachu alebo farby svojho moču, je nutné to prediskutovať so svojím lekárom.

Vzhľad a pach moču dokáže zmeniť strava a tekutiny, ktoré pijeme. Ak sa nám na čas zmení pach moču, môže to byť spôsobené niečím, čo sme nedávno zjedli. Vedeli ste napríklad o tom, že špargľa dokáže výrazne zintenzívniť pach moču?

Pach moču dokážu zmeniť aj niektoré ochorenia, lieky aj doplnky stravy. Ponúkame vám zoznam najčastejších príčin toho, prečo váš moč sladko zapácha:

Cukrovka

Človek, ktorý nevie o tom, že trpí touto chorobou, môže mať vysoký obsah glukózy v krvi, čo je samo osebe veľmi nebezpečné. Tento stav sa odrazí aj na moči, ktorý začne sladkasto zapáchať – telo sa totiž snaží zbaviť prebytočného cukru cez moč.

Ak ide o váš prípad, mali by ste sa zamerať aj na ďalšie príznaky cukrovky: vyčerpanie, extrémny smäd, zmena chutí, nevysvetliteľná strata váhy.

Diabetická ketoacidóza

Túto poruchu sprevádza nedostatok inzulínu v organizme a zvyčajne aj vysoká úroveň cukru v krvi. Počas diabetickej ketoacidózy sa v krvi začnú hromadiť ketóny, čo pri neliečení môže mať fatálne následky.

Poruchou zvyčajne trpia ľudia postihnutý diabetom prvého typu, no občas sa vyskytne aj u diabetikov druhého typu. Okrem sladkastého zápachu moča si môžete všimnúť aj nasledovné príznaky: sladko páchnuci dych, pocit vyčerpania, zmätenosť, záchvaty.

Leucinóza

Leucinóza, alebo choroba javorového sirupu, je genetická porucha, pri ktorej telo pacienta nedokáže samostatne spracovať niektoré druhy bielkovín. Ide o dedičné ochorenie, pri ktorom si možno všimnúť, že moč zapácha sladkasto, podobne ako javorový sirup.

Chorobu si u dieťaťa v ranom veku zvyčajne všimnú už rodičia. Ide o liečiteľnú poruchu, ktorá však pri zanedbaní môže mať trvalé následky. Pri podozrení na leucinózu si všímajte aj tieto príznaky: únava, nezvyčajné pohyby, oneskorené reakcie, nechuť do jedla, zvracanie.

Lieky a doplnky stravy

Za zmenou pachu moča môže stáť najmä vitamín B6, no pach môžu zmeniť aj niektoré lieky. Viac informácií sa môžete dozvedieť od svojho lekára alebo lekárnika alebo z príbalového letáku liekov.

Dehydrácia

Určite ste si už všimli, že pokiaľ málo pijete, váš moč zmení farbu. To isté môže platiť aj o jeho pachu. Farba sa môže zmeniť na ostro žltú alebo hnedastú a pach sa zintenzívni. Zo záchodovej misy môžete väčšinou cítiť prenikavý zápach amoniaku, no niektorí ľudia sa tiež sťažujú na sladkastý až ovocný zápach.

Kvasinková infekcia

S kvasinkami zvyknú mať problém najmä dámy, no zriedkavo dochádza aj k napadnutiu mužov. Kvasinky síce nijako nemenia zápach moču, ale môžu spôsobiť, že vaginálny mok začne páchnuť sladko ako med, chlieb alebo dokonca pivo.

Pri podozrení na kvasinkovú infekciu sa zamerajte aj na tieto príznaky: svrbenie, pálenie, začervenanie, podráždenosť okolia pohlavných orgánov, biely hrudkovitý výtok a v niektorých prípadoch bolestivé močenie.

Zdroj: Info.sk, DP, medicalnewstoday.com, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.