10 potravín, ktoré sa nepokazia ani po rokoch
Tieto potraviny môžete pokojne konzumovať aj niekoľko rokov. Vydržia vám v chladničke či komore mimoriadne dlho.
Konzumácia potravín po uplynutí exspiračnej doby môže byť riskantná, no niektoré druhy potravín nie sú škodlivé ani po niekoľkých rokoch. Ich vyhadzovanie potom vedie k zbytočnému plytvaniu potravín. Prinášame vám preto zoznam desiatich jedál, ktoré vám vydržia večnosť a nepokazia sa.
Ryža
Najlepšia teplota pre skladovanie ryže je 4,5 ° C a menej. Je lepšie skladovať ryžu v plastových alebo sklenených nádobách. Ako ukazuje jedna štúdia, za týchto podmienok môže byť ryža uskladnená až na 30 rokov bez toho, aby sa stratila jej aróma alebo nutričná hodnota.
Sušené mlieko
Sušené mlieko v prášku, ktoré sa spracováva podľa všetkých príslušných zdravotných noriem, môže byť skladované mimoriadne dlho bez straty nutričnej hodnoty. Je iba potrebné ho skladovať vo vzduchotesnej nádobe.
Sójová omáčka
Sójová omáčka vám vydrží aj 3 roky po otvorení fľaše. Trvanlivosť vo vzduchotesnej nádobe môže byť oveľa dlhšia, ale závisí aj od typu sójovej omáčky, spôsobu spracovania, jej kvality a teploty skladovania.
Napríklad vysokokvalitná sójová omáčka sa môže vyrábať iba prírodným kvasením, ktorý zvyčajne trvá od niekoľkých mesiacov do dvoch rokov. Iba tento typ sójovej omáčky vám vydrží aj viac ako tri roky. To je dôvod, prečo by ste mali sledovať niektoré značky, ktoré pridávajú chemikálie na urýchlenie procesu fermentácie.
Javorový sirup
Pravý javorový sirup vám vydrží navždy dokonca aj po otvorení, no je nutné ho skladovať v chladničke.
Fazuľa
Výskumníci z Brigham Young University zistili, že po 30 rokoch skladovania sušené fazule síce zmenili svoj vzhľad, ale všetky vzorky boli bezpečné na konzumáciu v núdzových situáciách.
Soľ
Soľ je v skutočnosti minerál, nie produkt, preto nie je možné, aby sa pokazila. Ako minerál síce dokáže rýchlo absorbovať vodu a následne stvrdnúť na kameň, no stále ostane úplne bezpečná. Pamätajte však, že jodidovaná soľ vydrží iba rok, pretože jód vyprchá a stratia sa účinky tejto soli, no môžete ju ďalej používať ako bežnú kuchynskú soľ.
Alkohol
Alkoholické nápoje ako vodka, whisky, rum a koňak nemajú dátum exspirácie, ale je dôležité ich uložiť na chladnom tmavom mieste v správne uzavretých fľašiach.
Ocot
Ocot je ďalší produkt bez exspiračnej doby, no mali by ste ho skladovať za správnych podmienok. Ak chcete, aby vám vydržal čo najdlhšie, mali by ste ho nechať v pôvodnom balení na tmavom suchom mieste.
Cukor
Podobne ako soľ vám aj cukor vydrží mimoriadne dlho, hlavne ak ho skladujete vo vzduchotesnej nádobe. Ani po absorbovaní vody a stvrdnutí však nestráca na kvalite. Platí to aj pre práškový a hnedý cukor.
Med
Med je skutočne unikátna potravina, ktorá vám vydrží navždy vďaka chemickému zloženiu, ktoré zabraňuje šíreniu baktérií. Ak ho ponecháte v uzatvorenej nádobe, určite sa vám nepokazí, pokiaľ sa nedostane do styku s vodou a vzduchom.
Archeológovia dokonca našli nádoby s medom v jednej z egyptských pyramíd, pričom ich priemerný vek bol odhadnutý na 2000 - 3000 rokov. Bol však jedlý a archeológovia ho aj sami ochutnali. V Gruzínsku sa tiež našiel med, ktorý bol starý až 5500 rokov.
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním
Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami
Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky
Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie
Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.
Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie
Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.