• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
11°Bratislava

Dávajte si pozor na “starých priateľov”! Na Facebooku sa šíri nový podvod

  • 20:18 20.02.2018
  • Bratislava
Dávajte si pozor na “starých priateľov”! Na Facebooku sa šíri nový podvod

Na sociálnej sieti sa objavil nový typ podvodu.

Facebook nie je len miestom, kde sa môžete spojiť s rodinou a priateľmi, nájsť zaujímavé udalosti a sledovať osobnosti. Je to aj potenciálne nebezpečné miesto, kde sa môžete stať terčom podvodníkov. Mnohí ľudia už vedia, že nemajú prijímať žiadosti od náhodných cudzích ľudí, no v súčasnosti vás môžu ohroziť aj vaši “priatelia”.

Podvodníci kradnú účty vašich priateľov

"Dostanete správu od priateľa na Facebooku alebo uvidíte od niekoho príspevok. V správe/príspevku sa píše, že štát udeľuje "bezplatné granty" oprávneným občanom. Ak spĺňate široké kritériá, vaša žiadosť bude zaručene akceptovaná a nikdy nebudete musieť peniaze vrátiť," vysvetľuje stránka Better Business Bureau (BBB).

Trikom hackerov podľahla aj Shellie Drummondová, ktorá pre CBS News opísala, ako sa jej v Messengeri objavilo meno starej priateľky:

"Osoba, s ktorou som si písala a myslela som si, že to bola moja kamarátka, sa za tú ponuku zaručila a ja som jej verila."

Drummondovej osoba povedala, že stačí, aby poskytla nejaké osobné údaje, zaplatila poplatky vo výške 1 500 dolárov a potom získa finančný grant vo výške 100 000 dolárov. Samozrejme, že tieto peniaze nikdy neprišli a keď Shellie našla telefónne číslo svojej starej priateľky, zistia, že ona jej vlastne vôbec nepísala a v skutočnosti sa stala obeťou podvodníkov.

Hackeri okrem účtu kamarátky napadli aj Drummondovej účet, zmenili jej heslo, aby sa doň viac nedostala a následne v jej mene písali rodine a priateľom, aby získali ďalšie peniaze. Musela preto všetkých svojich známych upozorniť na podvodníkov a stále sa nemôže prihlásiť cez svoj účet na Facebooku, aby získala späť rodinné fotografie a ďalšie informácie z účtu.

"Ak “priateľovi” odpoviete na ponuku, on alebo ona vás nasmeruje na niekoho, kto sa predstavuje ako oficiálny zástupca agentúry na Facebooku. Tento podvodník vám bude blahoželať k vašej spôsobilosti a šťastiu," píše BBB. “Podvodník vás môže požiadať o peniaze na pokrytie jednorazového poplatku za spracovanie grantu. V iných verziách tvrdí, že potrebuje informácie o vašom účte, aby mohol peniaze z grantu uložiť priamo na váš účet. "

Ako sa chrániť pred podvodníkmi

BBB ponúka niekoľko rád, ako rozpoznať podvod:

  • Štátne agentúry komunikujú prostredníctvom listov, nie cez Facebook. Takže buďte veľmi opatrní, ak dostanete akékoľvek nevyžiadané príspevky zo sociálnych médií, hovory, SMS-ky alebo e-maily.
  • Za "bezplatný" štátny grant neplatíte peniaze. Ak musíte platiť peniaze, aby ste mohli požiadať o "bezplatnú" štátnu dotáciu, potom naozaj nie je zadarmo. Skutočná štátna agentúra vás nepožiada o zaplatenie poplatku za spracovanie grantu, ktorý ste už získali.
  • Buďte opatrní pri falošných agentúrach. Len preto, že niekto tvrdí, že je z štátnej agentúry, ešte neznamená, že je to pravda, alebo že takáto agentúra existuje. Ak máte pochybnosti, vyhľadajte si ju online.
  • Volajte na správne čísla. Ak dostanete podozrivý hovor alebo e-mail, obráťte sa na miestnu štátnu agentúru a skontrolujte jej legitímnosť. Vyhľadajte telefónne číslo na oficiálnej štátnej webovej stránke. Nevolajte na číslo uvedené v správe či v e-maile.
Zdroj: Info.sk, TM, cbsnews.com, bbb.org, Foto: Shutterstock
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

Mikro-podvádzanie: 11 znakov toho, že vás partner nepriamo podvádza

DNES - 12:12Zaujímavosti

Mikro-podvádzanie sa u každého páru prejavuje odlišne. Niektorí partneri ho dokonca tolerujú, iní ho neznesú.

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

3 veci, ktoré sa vám dejú s telom počas dlhších letov

DNES - 7:22Zaujímavosti

Každý let lietadlom zanecháva nezmazateľné stopy na tele. Tie dlhšie sú však po všetkých stránkach o čosi náročnejšie. Ako si poradiť s následkami?

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

Ako pestovať cukety vertikálne: Takto budete mať veľkú úrodu na malom priestore

VČERA - 20:35Zaujímavosti

Máte málo miesta pre rozrastajúce sa cukety? Skúste ich naučiť rásť vertikálne.

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

Takto svoju záhradu ochránite pred neskorými mrazmi

VČERA - 20:01Zaujímavosti

Mrazivé dni ešte neskončili a to znamená, že by ste svoju záhradu mali pripraviť aj na teploty siahajúce k nule.

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

VČERA - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.