Prelomové zistenie: Tieto potraviny môžu zvyšovať riziko rakoviny, varujú vedci!
Najlepšou prevenciou je vyhýbať sa veľkému množstvu tohto druhu potravín.
O tom, že naši predkovia žili zdravšie , dobre vieme. Ak sa stravujete z polotovarov a iných nezdravých jedál, môže vám to však spôsobiť väčšie problémy, ako by ste čakali.
Alarmujúce výsledky
Nová štúdia francúzskych vedcov publikovaná v British Medical Journal odhalila súvislosť medzi rizikom vzniku rakoviny a konzumáciou vysoko spracovaných potravín. Vedci z prestížnej parížskej univerzity Sorbonna skúmali zdravotné záznamy a stravovacie návyky viac ako 105-tisíc ľudí, najmä žien stredného veku.
Zistili, že 10-percentný nárast podielu vysoko spracovaných potravín v strave človeka koreluje s 12-percentným nárastom rizika rakoviny.
Výskumníci sledovali konzumované potraviny v závislosti na povahe, rozsahu a účele priemyselného spracovania. Zahrnuli do toho:
- sériovo vyrábaný balený chlieb,
- sladké alebo slané balené chuťovky vrátane zemiakových lupienkov,
- priemyselne vyrábané cukrovinky, dezerty a čokoládové tyčinky, ktoré obsahujú nekonečné zoznamy prísad,
- sladené nápoje,
- kuracie a rybie nugetky,
- instatné cestoviny a polievky,
- mrazené polotovary a extrémne trvanlivé potraviny,
- potraviny, ktoré boli vyrobené prevažne z cukru, oleja a tukov.
Nemusia byť priamou príčinou, ale je tam súvislosť
Výskumníci prišli so zistením, že čím viac takýchto potravín ľudia jedli, tým vyššie bolo ich riziko rakoviny, uviedla BBC. Nakoniec teda dospeli k záveru, že „rýchlo rastúca spotreba vysoko spracovaných potravín môže viesť k zvýšeniu možnosti rozvinutia rakoviny v ďalších desaťročiach.” Netvrdia však, že sú jej príčinou.
Celé to súvisí aj so správaním ľudí. Výskumníci totiž spozorovali, že u tých, ktorých strava pozostávala z vysoko spracovaných potravín, bola väčšia pravdepodobnosť, že fajčia, majú vyšší príjem kalórií, žijú menej aktívnym životným štýlom a pravdepodobne užívajú i antikoncepciu.
Cieľom štúdie francúzskych vedcov bolo nájsť koreláciu, ale nie príčinnú súvislosť, takže nejde o to, že by vyslovene potvrdili, že určité potraviny priamo spôsobovali rakovinu. Ich vplyv preto podľa odborníkov „nemožno vylúčiť”. Preto varujú pred vysokou spotrebou tohto druhu potravín aspoň kvôli preventívnej opatrnosti.
V budúcnosti by tomu radi porozumeli viac a nechcú vyvolať paniku. Britský denník Guardian citoval slová vedúcej autorky štúdie, Mathilde Touvierovej:
„Výsledky sú veľmi silné - veľmi konzistenné a celkom presvedčivé. Ale musíme byť opatrní. Je to prvá štúdia. Tieto výsledky by sme mali potvrdiť ďalšími výskumami.”
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním
Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.
Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami
Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.
Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky
Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?
5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie
Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.
Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie
Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.