• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

Fico: Vláda sa nebráni podpore turizmu cez cestovné poukazy a úpravu DPH

  • 14:48 05.02.2018
  • Bratislava
Fico: Vláda sa nebráni podpore turizmu cez cestovné poukazy a úpravu DPH

Vláda SR sa nebráni podpore domáceho turizmu prostredníctvom rôznych nástrojov. Napríklad cestovné poukazy alebo úpravou dane z pridanej hodnoty (DPH) pri cestovnom ruchu. Na pondelkovej tlačovej konferencii na Ministerstve financií (MF) SR to uviedol premiér Robert Fico (Smer-SD).

Verím, že v krátkom čase aj z pohľadu našich ekonomických výsledkov budeme môcť povedať niečo konkrétnejšie,“ avizoval predseda vlády.

Slovensko je totiž podľa Fica najpriemyselnejšou krajinou v EÚ. Nemožno sa však spoliehať len na priemysel a výrobu automobilov, že budú ťahať krajinu dopredu. Alternatívou by tak podľa neho mohol byť práve cestovných ruch.

Veľmi by som privítal, keby sme v roku 2018 začali v súvislosti s hospodárskym rastom hovoriť o aktívnych nástrojoch podpory cestovného ruchu,“ opísal Fico. Aj tu však podľa neho platí, že „sa budeme prikrývať len takou perinou, akú máme“. Teda bude sa dbať na zachovanie prísnej finančnej disciplíny.

Zároveň avizoval ďalšie opatrenia na tento rok, keďže ekonomika „šliape“ a chce, aby to ľudia pociťovali viac. Napríklad v roku 2018 sa začína podľa neho pracovať na tom, čo sa urobí so mzdami vo verejnej a štátnej službe v roku 2019.

Ďalej riešime veľký problém, ktorý sa dotýka zosúladenia rastu minimálnej mzdy s tabuľkami,“ priblížil premiér. Keď sa vláda pustí touto cestou, bude si to podľa neho vyžadovať stámilióny eur. Bude teda potrebný niekoľkoročný časový harmonogram, ako dosiahnuť tieto ciele. „Ale už tento rok musí padnúť rozhodnutie, čo sa bude diať od 1. januára 2019 so mzdami a musíme jednoducho využiť tento silný hospodársky rast, ktorý tu dnes máme,“ dodal predseda vlády.

Zároveň chce ísť vláda aktívnejšie do podpory duálneho vzdelávania a chce tiež hľadať peniaze na výstavbu podnikových nájomných bytov. „Chceme ísť cestou takých daňových a finančných nástrojov, ktoré budú pre príslušných zamestnávateľov natoľko zaujímavé, že sa touto cestou môžu vydať,“ uviedol.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

Pepco sťahuje z predaja nebezpečné oblečenie a doplnky

VČERA - 19:31Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či tieto výrobky nemajú doma.

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

Slovenská pošta vlani vykázala najnižšiu stratu od roku 2020

VČERA - 16:40Ekonomické

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky.

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

Erik Tomáš: KDH som za podporu 13. dôchodku nič nesľúbil

VČERA - 15:13Ekonomické

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier.

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

Premiér: Obchvaty veľkých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok

VČERA - 14:16Ekonomické

Obchvaty niektorých miest by mohli byť oslobodené od diaľničných známok.