• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 19.4.2024Meniny má Jela
12°Bratislava

Psychopat na pracovisku: Zvláštny znak, ktorý ho prezradí

  • 21:08 30.01.2018
  • Bratislava
Psychopat na pracovisku: Zvláštny znak, ktorý ho prezradí

Myslíte si, že máte v práci psychopata? Stačí sledovať jeden druh správania.

Primárni psychopati sa vyznačujú nedostatkom empatie, majú chladnú hlavu a žiaden strach. Okrem toho sa však na rozdiel od všetkých ostatných na pracovisku cítia pozitívne a angažovane voči šéfom, ktorí zvyknú podriadených zneužívať.

Primárnych psychopatov zlé vedenie nestresuje

Zlí šéfovia narúšajú súkromie, rozširujú klebety, nedodržiavajú sľuby a sú zlomyseľní. Zatiaľ čo normálni ľudia prirodzene považujú toto správanie za veľmi stresujúce, psychopati sa cítia pozitívnejšie a viac s takýmito nadriadenými komunikujú.

Výskum ukázal, že „primárni psychopati“ najviac profitujú zo zlých šéfov. Charlice Hurst, prvý autor štúdie, vysvetľuje rozdiel medzi primárnymi a sekundárnymi psychopatmi:

"Oba typy pozostávajú z vysokej úrovne antisociálneho správania; ale ľudia, ktorí majú vysokú primárnu psychopatiu, majú nedostatok empatie a sú v pohode a bez strachu. Nereagujú na veci, ktoré u ostatných ľudí spôsobujú stres, strach alebo hnev. Sekundárni psychopati sú vznetliví a impulzívni.

Zistili sme, že primárni psychopati majú prospech z hrubých supervízorov. V porovnaní so svojimi rovesníkmi s nízkou primárnou psychopatiou pociťovali menej hnevu, viac angažovanosti a pozitívnych emócií pod vplyvom zneužívajúcich nadriadených."

Psychopatom sa pod zlými šéfmi darí

Výsledky potvrdili dve štúdie zverejnené v časopise Journal of Business Ethics, ktoré skúmali 419 ľudí. V prvej z nich bol každý účastník požiadaný, aby reagoval na profily rôznych typov šéfov. V druhej reagovali na svojich skutočných šéfov. Ukázalo sa, že v niektorých ohľadoch psychopati, ktorým nevadilo zlé správanie ich šéfov, im to zároveň aj umožnili. Ako Hurst vysvetľuje:

"Môže to odmeňovať a zachovať presne tie typy ľudí, ktorí pravdepodobne podporujú kultúru zneužívania. Psychopati, ktorí prosperujú zo zneužívajúcich vedúcich, majú lepšiu pozíciu, aby sa dostali pred svojich rovesníkov. "

Hurst uvádza ako príklad banku Wells Fargo, ktorej bývalí zamestnanci hlásili, že manažéri používajú taktiku zastrašovania a zahanbenia, aby dosiahli nereálne ciele predaja. Hurst si myslí, že ak manažéri na vyššej úrovni buď nevedia alebo nekonajú voči takémuto správaniu, môžu zaznamenať zvýšené úrovne angažovanosti medzi zamestnancami s nízkou primárnou psychopatiou a udržiavanie tých, ktorí majú vysokú primárnu psychopatiu. „V extrémnom prípade by mohli skončiť s vysoko angažovanou pracovnou silou psychopatov," varuje Hurst.

Zdroj: Info.sk, TM, link.springer.com, spring.org.uk
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

Medvedici Tatranke sa narodilo mláďa. Košická zoo uviedla, čo s ním urobí

DNES - 12:56Zaujímavosti

V košickej zoo sa narodilo mláďa medveďa hnedého.

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

Čo sa naozaj deje s vaším telom po uštipnutí včelou? O tomto následku ste nevedeli

VČERA - 20:40Zaujímavosti

Uštipnutie včelou je vo väčšine prípadov menej závažné, no mnohých prekvapí, čo sa s telom deje po ňom.

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

Ak máte tento mobilný telefón, rozlúčte sa so súkromím

VČERA - 20:17Zaujímavosti

Obľúbená značka smartfónov podľa expertov zbiera dáta o používateľoch.

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

Video: Rodine sa stratil pes, takto ho našli medzi medveďmi

19:10 17.04.2024Zaujímavosti

Dron zachytil prekvapivé zábery strateného huskyho.