• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
Bratislava

8 príznakov toho, že vaše telo netrávi dobre mäso

  • 21:08 29.01.2018
  • Bratislava
 8 príznakov toho, že vaše telo netrávi dobre mäso

Nadmerná konzumácia mäsa sa môže podpísať na vašom zdraví. Tu je osem ťažkostí, ktoré môžete pociťovať.

Aj napriek tomu, že je mäso plné živín, ktoré naše telo potrebuje, mnohokrát si ho doprajeme priveľa a spolu so zdravými látkami prijímame aj množstvo pridaných tukov a zložiek, ktoré sa ťažko trávia. Priveľa mäsa môže viesť k vážnym následkom, ako je zvýšené riziko cukrovky srdcových chorôb a dokonca rakoviny.

Tu je osem príznakov, ktoré môžu naznačovať, že váš tráviaci systém nespracováva dobre mäso a je načase zvážiť zmenu jedálnička.

Zápcha

Niektoré druhy mäsa môžu mať pomerne vysoké množstvo tuku. Telu trvá dlhšie, kým ich strávi, preto môžu spôsobovať ťažkosti. Zápcha môže byť výsledkom vysokého príjmu železa, ktoré sa bežne vyskytuje v červenom mäse (hovädzie, bravčové alebo jahňacie). Zároveň vám môže chýbať vláknina, ktorá je nevyhnutná pre pravidelné pohyby čriev.

Niektoré štúdie ukazujú, že priveľa červeného mäsa môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rakoviny čriev. Pokúste sa jesť červené mäso len v obmedzených množstvách a spolu so zeleninou a obilninami. Prejdite na morské plody alebo kuracie mäso a vyhýbajte sa mastným druhom mäsa.

Neustály pocit hladu

Ak pociťujete hlad aj po tom, ako ste sa najedli, môže to znamenať, že ste v strave prijali iba priveľa proteínov. Pri nedostatku sacharidov sa zníži cukor v krvi, následkom čoho neprodukujete dostatok serotonínu, ktorý reguluje náladu aj pocit hladu. Nezabudnite si preto dopriať aj nejaké sacharidy, ktoré vám dodajú energiu.

Vysoký krvný tlak

Spracované mäso môže mať vysoký obsah sodíka. Okrem toho, kuracia koža a červené mäso má aj vysoký obsah nasýtených tukov. To všetko môže viesť k zhoršeniu hypertenzie a dokonca k rozvoju srdcovo-cievnych ochorení.

Telesný pach a zápach z úst

Ak mäso nie je dobre trávené, prejaví sa to aj na zápachu z žalúdka, ktorý je cítiť z dychu aj pokožky. Pri týchto problémoch skúste užívať tráviace enzýmy, ktoré vám pomôžu pri rozkladaní mäsa, aby sa nehromadilo vo vašom čreve.

Zhoršený imunitný systém

Váš imunitný systém môže byť ovplyvnený prírodným cukrom (nazývaným Neu5Gc), ktorý sa nachádza v červenom mäse a pre telo je náročné ho stráviť. Tento cukor zvyčajne produkujú mäsožravce, aby mohli tráviť stravu zloženú z mäsa. Naše telá ho nevyrábajú a preto s ním zaobchádzajú ako s cudzou látkou, ktorá môže vyvolať toxickú imunitnú reakciu. Táto reakcia môže spôsobiť veľa ďalších problémov, pričom najzávažnejšou z nich je rakovina.

Takže ak budete chcieť jesť mäso, nezabudnite ho vyvážiť zdravými jedlami ako prílohami alebo šalátom. Pravidelne cvičte a prijímajte dostatok vitamínu D na podporu vášho imunitného systému.

Únava

Ak sa po zjedení mäsa začnete cítiť veľmi unavene, môže to znamenať, že vaše telo pomaly trávi a mäso ostáva v črevách. Vtedy telo presmeruje všetku vašu energiu do tráviaceho systému. Ak máte pocit, že vaše trávenie je po mäse pomalé, je čas prejsť na iné druhy jedál, ako je ovocie, čerstvé smoothies a surová zelenina.

Nevoľnosť

Je to bežný príznak toho, že vaše telo netrávi dobre mäso, pretože to môže byť reakcia na určité baktérie v mäse. Niektoré tehotné ženy hlásia, že im isté druhy mäsa spôsobujú extrémnu nevoľnosť. Ak pociťujete kŕče aj štyri hodiny po jedle, neváhajte kontaktovať svojho lekára.

Nafukovanie

Mäsové výrobky sú jedným z najnáročnejších potravín na trávenie, pretože bielkoviny obsiahnuté v mäse (najmä v červenom mäse), je pre nás ťažšie rozložiť a to môže spôsobiť nadúvanie. Po veľkom množstve tučných jedál, ako je mäso, sa váš žalúdok vyprázdni pomalšie, čo tiež spôsobuje nadúvanie alebo nepohodlie. Nesprávne trávenie mäsa môže viesť k nahromadeniu toxínov v tele.

Skúste si preto radšej dopriať ryby alebo kuracie mäso. Tieto živočíšne produkty sú ľahšie stráviteľné. Vždy si k tomu dajte zeleninu (dusenú alebo surovú) ako prílohu alebo šalát.

Jete mäso každý deň, alebo iba zriedka? Je pre vás ťažké obmedziť jeho konzumáciu? Zdieľajte vaše odpovede v komentároch.

Zdroj: Info.sk, TM, livestrong.com, drhealthbenefits.com, Foto: wikimedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

Toto je najhoršie obdobie dňa: Vedci zistili, v ktorú hodinu majú ľudia najhoršiu náladu

8:09 16.03.2024Zdravie

Vedci zistili, ktorá hodina počas dňa je pre ľudí najnáročnejšia.