• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
20°Bratislava

Týchto 10 vecí do kúpeľne rozhodne nepatrí!

  • 19:48 19.01.2018
  • Bratislava
Týchto 10 vecí do kúpeľne rozhodne nepatrí!

Nik z nás by s radosťou nezjedol zhnité jablko alebo plesnivý chlieb. Dátum minimálnej spotreby pri potravinách a liekoch pre nás zohráva dôležitú úlohu, no na niektoré veci v domácnosti ľahko zabúdame.

Aj hygienické prostriedky, ktoré sa nájdu vo vašej kúpeľni, majú dátum minimálnej spotreby. Môže sa síce zdať, že na zubnej kefke alebo paste to až tak nevidno, no verte nám, záleží na tom.

Pozrite sa s nami na zoznam produktov, ktoré do vašej kúpeľne nepatria. Radíme vám ich čím skôr vymeniť.

Zubná kefka staršia ako 4 mesiace

Zubnú kefku by sme si podľa stomatológov mali meniť raz za 3 – 4 mesiace. Hoci v súčasnosti neexistuje dostatok dôkazov o tom, že by mikróby zo zubnej kefky mohli uškodiť zdraviu zubov, odborníci sa zhodujú na tom, že dlho používaná kefka stráca efektivitu pri čistení.

Niekoľkoročná zubná pasta

Zubná pasta po dátume minimálnej spotreby síce nijako neohrozuje naše zdravie, no fluorid v nej už nepracuje efektívne. Po rokoch sa tiež mení konzistencia zubnej pasty, ktorú už len ťažko vytlačíme z tuby.

Krém na opaľovanie z minulého roku

Aj keď sa na obale môže uvádzať, že vám krém alebo olej na opaľovanie vydrží aj dva či tri roky, opäť platí, že mať ho poruke dlhšie ako rok sa nevypláca. Ročný krém nechráni pred nebezpečným UV žiarením tak spoľahlivo, ako to dokáže novo kúpený krém.

Kozmetika, ktorá zmenila farbu alebo vôňu

Existujú 4 spôsoby, ako zistiť, že vaša kozmetika je už stará: prvým z nich je výrazná zmena farby, druhým zas zmena vône. Časom môže byť menej intenzívna, čo je v poriadku, no ak sa vám zdá, že kozmetika páchne nepríjemne a horkasto, je na čase ju vyhodiť. Okrem toho by ste si mali všímať zmenu konzistencie, ktorá indikuje problémy s efektivitou prostriedkov. Na záver sa presvedčte o tom, že sa na vašej kozmetike nezačala tvoriť pleseň.

Staré výrobky s obsahom liehu a peroxid

Tak, ako vyššie, aj tu platí, že staré dezinfekčné prostriedky a iné výrobky s obsahu liehu a peroxid s časom strácajú silu. Ak takéto predmety skladujete viac ako pol roka, je na čase vyhodiť ich.

Prípravky proti akné, ktoré majú viac ako 4 mesiace

V týchto výrobkoch často nájdeme benzoylperoxid alebo kyselinu salicylovú. Tieto dve látky sa zvyčajne rýchlo rozpadajú, a tak pri kontakte s nimi po 4 – 6 mesiacoch by ste si mohli spôsobiť viac škody ako úžitku.

Staré nádoby na kontaktné šošovky

Nádoby, kde uschovávate kontaktné šošovky, by ste mali meniť každé 3 – 4 mesiace. Každý deň sa ich totiž dotýkate prstami, na ktorých sa nachádza veľké množstvo baktérií, ktoré sa môžu nahromadiť aj na šošovkách. Po istom čase tak môže dôjsť k zápalu oka alebo iným nepríjemnostiam so zrakom.

Roztok na šošovky po dobe minimálnej spotreby

Starý roztok na šošovky nepoužívajte za žiadnych okolností, ani keď ho v nádobe ostalo ešte veľa. Optometrik Bernard P. Lepri v rozhovore pre Medscape pohrozil, že aplikáciou starého roztoku na šošovky sa môžete vystaviť riziku očných infekcií, ktoré pri dlhodobom neliečení môžu vyústiť až do slepoty.

Veľká nádoba krému, po ktorom siahate len málokedy

Nezáleží na tom, o aký druh krému ide. Zakaždým, keď z krému v nádobe trochu odoberiete, rukou do nej nanášate baktérie, ktoré sa v teplom a vlhkom prostredí kúpeľne rýchlo rozmnožujú. Ak teda nechcete prísť o konkrétny krém, radíme vám zameniť ho za menšiu variantu.

Staré tampóny

Na čistotu a efektívnosť tampónov by ste mali dať pozor najmä v prípade, že ich skladujete v baktériám vystavenej kúpeľni. Ich minimálna doba spotreby zvyčajne siaha do 5 rokov, ale neodporúčame vám použiť ani tampón s natrhnutou ochrannou fóliou.

Zdroj: Info.sk, DP, vesti.ru, thisisinsider.com, nytimes.com, medscape.com, Foto: Shutt
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

Kofeín ovplyvňuje riziko autizmu, varujú vedci

DNES - 8:56Zdravie

Káva môže mať vplyv na rozvoj autizmu u detí.

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

Vápnik a vitamín D má aj nežiadúce účinky. Doplnky s kalciom a D3 zvyšujú riziko fatálneho ochorenia

7:22 26.03.2024Zdravie

Štúdia ukázala, že doplnky s vápnikom a vitamínom D dokážu znížiť riziko jedného ochorenia, no zároveň zvyšujú riziko iného ochorenia.

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

Aký je najlepší typ spánku – krátky a hlboký alebo dlhší a ľahší?

19:49 21.03.2024Zdravie

Z hľadiska odpočinku je dôležité jeho trvanie aj kvalita. Ktorý faktor však zaváži viac?

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

Môže vám káva zvýšiť tlak? + Tri ďalšie odpovede na otázky o vašom obľúbenom nápoji

20:13 18.03.2024Zdravie

Káva má schopnosť prebudiť a dodať energiu. Ako to však súvisí s obehovou sústavou?

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

Ako účinne bojovať proti oparu? Dôležitý je príbor aj uterák

9:06 18.03.2024Zdravie

Dermatovenerologička odporúča niekoľko zásad, ktorými by sa mali viesť pacienti s oparom.