• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 18.4.2024Meniny má Valér
13°Bratislava

Právnické osoby by sa mali rýchlo registrovať na portáli finančnej správy

  • 9:10 18.01.2018
  • Bratislava
Právnické osoby by sa mali rýchlo registrovať na portáli finančnej správy

Termíny na podávanie dokumentov sa blížia.

Všetky právnické osoby zapísané v obchodnom registri a ich zástupcovia musia s finančnou správou komunikovať od 1. januára výlučne elektronicky. Registráciu na portáli finančnej správy si však viac ako dve tretiny z nich stále nevybavili a termíny na podávanie dokumentov sa blížia.

Podľa hovorkyne finančnej správy Ivany Skokanovej si daňovníci zjavne nechávajú plnenie svojich povinností na poslednú chvíľu. Dokazujú to aj najnovšie čísla. V priebehu uplynulých štyroch týždňov sa na portáli finančnej správy zaregistrovalo približne 18.000 nových subjektov z očakávaných približne 60.000. Daňové subjekty tak registráciu na portáli finančnej správy odkladajú na poslednú chvíľu. „Opätovne upozorňujeme právnické osoby zapísané v obchodnom registri, aby samotnú online registráciu neodkladali a zaregistrovali sa v dostatočnom predstihu predtým, ako budú podávať akékoľvek dokumenty finančnej správe v roku 2018. Povinnosť elektronického doručovania sa totiž vzťahuje na všetky podania.“ radí Skokanová.

Už v januári totiž na niektoré daňové subjekty čaká veľmi dôležitý termín na podanie daňového priznania k dani z motorových vozidiel (DP k DzMV). Toto DP podávajú daňové subjekty, ktoré používajú vozidlo evidované v Slovenskej republike na podnikanie. Právnické osoby zapísané v obchodnom registri, resp. daňové subjekty, ktoré sú povinné komunikovať s finančnou správou elektronicky a týka sa ich povinnosť podať DP k DzMV, musia podať toto daňové priznanie výhradne elektronicky. Pokiaľ by právnická osoba podala toto daňové priznanie v papierovej forme, daňový úrad ho nebude môcť akceptovať. V prípade, že chce/musí daňovník podať toto daňové priznanie elektronicky, musí byť registrovaný na portáli FS.

Dostupné informácie k registrácii a autorizácii používateľov elektronických služieb sú dostupné priamo na portáli finančnej správy. Okrem textových manuálov sú na portáli pripravené aj videá prezentujúce jednotlivé postupy. K dispozícii sú aj popisy potenciálnych situácií, najčastejšie otázky a odpovede, rôzne odporúčania. Stačí len kliknúť na baner na hlavnej stránke portálu.

Subjekty, pre ktoré nie je elektronická komunikácia povinná, môžu DP k DzMV doručiť osobne alebo poslať poštou na daňový úrad. DP k DzMV sa podáva na daňový úrad miestne príslušný podľa trvalého pobytu fyzických osôb alebo podľa sídla právnických osôb. DP k DzMV za zdaňovacie obdobie 2017 je potrebné podať a daň zaplatiť do 31. januára 2018.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Erik Tomáš: Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok

Erik Tomáš: Dôchodcovia dostanú tento rok 13. dôchodok

DNES - 13:27Ekonomické

Od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou.

SaS chce zvolať pre údajnú nečinnosť ministerky Sakovej hospodársky výbor

SaS chce zvolať pre údajnú nečinnosť ministerky Sakovej hospodársky výbor

DNES - 12:59Ekonomické

Opozičná strana SaS požiada o zvolanie mimoriadneho parlamentného výboru pre hospodárstvo.

SaS navrhuje zníženie spotrebnej dane a DPH z benzínu a nafty

SaS navrhuje zníženie spotrebnej dane a DPH z benzínu a nafty

VČERA - 12:30Ekonomické

Aktuálne vysoké ceny benzínu a nafty sa môžu znížiť poklesom spotrebnej dane a dane z pridanej hodnoty, navrhuje to opozičná strana SaS.

Zákaz vstupu do lesov Tribeča sa rozšíril do okresu Topoľčany

Zákaz vstupu do lesov Tribeča sa rozšíril do okresu Topoľčany

VČERA - 10:40Ekonomické

Zákaz vstupu do lesov sa rozšíril na ďalší región Nitrianskeho kraja.

SaS prišla s riešením vysokých cien benzínu. Toto by mala urobiť vláda

SaS prišla s riešením vysokých cien benzínu. Toto by mala urobiť vláda

14:23 16.04.2024Ekonomické

Cena benzínu by podľa liberálov mohla klesnúť aj o 20 centov.