• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Piatok, 29.3.2024Meniny má Miroslav
Bratislava

Europarlament navrhol konkrétne kroky v rámci boja proti daňovým únikom

  • 17:21 13.12.2017
  • Brusel/Štrasburg
Europarlament navrhol konkrétne kroky v rámci boja proti daňovým únikom

Prijaté uznesenie obsahuje vyše 200 odporúčaní Vyšetrovacieho výboru EP pre pranie špinavých peňazí, vyhýbanie sa daňovým povinnostiam a daňové úniky.

Poslanci Európskeho parlamentu v stredu vo svojom uznesení rozhodli, že boj proti daňovým únikom si vyžaduje zriadenie verejných registrov konečných užívateľov výhod, efektívnu ochranu oznamovateľov daňových podvodov a prísnejšiu reguláciu daňových sprostredkovateľov.

Za toto uznesenie hlasovalo 492, proti bolo 50 a zdržalo sa 136 poslancov. Prijaté uznesenie obsahuje vyše 200 odporúčaní Vyšetrovacieho výboru EP pre pranie špinavých peňazí, vyhýbanie sa daňovým povinnostiam a daňové úniky (PANA).

Europoslanci požadujú zriadenie pravidelne aktualizovaných, verejne prístupných a vzájomne prepojených registrov konečných užívateľov výhod na úrovni EÚ. Tým by boli sprístupnené informácie o skutočných vlastníkoch spoločností, nadácií, trustov a ďalších právnických osôb.

Parlament tiež požaduje prijatie nových pravidiel regulácie daňových sprostredkovateľov, vrátane právnikov a účtovníkov, ktorí pomáhajú pri agresívnom daňovom plánovaní. Sem patrí aj návrh na zavedenie stimulov, ktoré by odmenili odmietnutie účasti na aktivitách vedúcich k daňovým únikom, či k vyhýbaniu sa platbe daní.

Pomôcť by malo aj spoločné medzinárodné vymedzenie toho, čo je offshore finančné centrum, daňový raj, nespolupracujúca daňová jurisdikcia a vysokoriziková krajina z hľadiska prania špinavých peňazí.

Poslanci by privítali ustanovenie nástrojov na podporu oznamovateľov, ktoré im pomôžu zaistiť účinnú ochranu a primeranú finančnú pomoc, ako aj zavedenie odrádzajúcich sankcií na úrovni EÚ a členských štátov voči bankám a sprostredkovateľom, ktorí sa vedome, zámerne a systematicky zapájajú do nezákonných daňových systémov, alebo do prania špinavých peňazí.

Europarlament okrem prijatého uznesenia rozhodol aj o zriadení stáleho vyšetrovacieho výboru EP, ktorý sa bude zaoberať daňovými otázkami. Nový výbor by mal začať fungovať po voľbách v roku 2019.

Poslanci EP s poľutovaním skonštatovali, že v kauze „Panama Papers“ sa spomínajú viaceré členské štáty EÚ a skritizovali nedostatok politickej vôle niektorých krajín Únie pokročiť v daňových reformách a v ich presadzovaní.

Europarlament preto presadzuje, aby v budúcnosti Rade (členské štáty) na schválenie právnych aktov v oblasti daňovej politiky stačila kvalifikovaná väčšina a nie jednomyseľná podpora ministrov všetkých členských štátov EÚ, ako to platí dnes.

Stredajšie hlasovanie v pléne EP uzatvára 18-mesačné úsilie výboru PANA, ktorý bol zriadený v júni 2015 v reakcii na kauzu Panamské dokumenty. Cieľom výboru bolo vyšetriť pochybné daňové praktiky a navrhnúť, ako im v budúcnosti zabrániť. Konečná správa výboru PANA a schválené odporúčania budú zaslané Európskej komisii a Rade EÚ.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Pixabay
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

Jozef Bíreš končí v pozícii šéfa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR

VČERA - 20:46Ekonomické

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR.

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

Z trhu sťahujú viaceré výrobky Kinder

VČERA - 18:22Ekonomické

Dodávateľ preventívne sťahuje z predaja vybrané produkty značky Kinder.

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

PS: Zmeny v novele zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu

VČERA - 15:57Ekonomické

Zmeny v tretej verzii novely zákona o verejnom obstarávaní vytvárajú priestor na korupciu a klientelizmus.

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

Wienerberger sa sťahuje z ruského trhu

VČERA - 14:00Ekonomické

Rakúsky stavebný koncern Wienerberger predáva svoje závody v Rusku a sťahuje z tamojšieho trhu.

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

Slovensko má najdrahší benzín spomedzi okolitých krajín EÚ

VČERA - 13:41Ekonomické

Ceny sú vyššie aj v porovnaní s Maďarskom a Rakúskom.