• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
13°Bratislava

Slováci vymysleli prístroj, ktorý ochráni včelstvá pred klieštikom

  • 12:15 13.12.2017
  • Zvolen/Zaježová
Slováci vymysleli prístroj, ktorý ochráni včelstvá pred klieštikom

Vývojári so záujmom o elektroniku uskutočňujú už niekoľko rokov výskum v oblasti používania frekvencií a elektromagnetického poľa zeme, v boji proti poľnohospodárskym škodcom, vírusom a plesniam.

Frekvenčný ochranný generátor (FOG), ktorý ochráni včelstvá pred ich najväčším škodcom, klieštikom včelím, vyvinula pred nedávnom skupinka výskumníkov, združených okolo spoločnosti Agro Stud Javorie z okresu Zvolen.

FOG už majú zapísaný na úrade priemyselného vlastníctva ako úžitkový vzor. „Je to zariadenie pre elektronickú ochranu pred parazitmi a rôznymi chorobami včiel, poľnohospodárskych zvierat, plodín a rastlín, kombinovaním elektrických, akustických a vibračných signálov,“ hovorí šéf projektu Milan Kyseľ.

Podstata technického riešenia spočíva v tom, že program riadiacej jednotky kontroluje stav vonkajších snímačov ako je teplota, svetelnosť prostredia, vibrácie a pracovný mód. Na základe týchto údajov program riadiacej jednotky určuje modulu frekvenčného generátora frekvenčný rozsah, časovanie posunu frekvencií, krok posunu frekvencií, dobu generovania elektrických, akustických a vibračných signálov pôsobiacich na priestor, rastliny, plodiny či poľnohospodárske a spoločenské zvieratá. „Takto vygenerovaný signál má špecifické vlastnosti pre jednotlivé parazity, plesne a rôzne choroby pre ktoré pôsobí neprirodzene, čim zamedzuje ich tvorbe, šíreniu a rozmnožovaniu,“ približuje ďalej.

Funkčný prototyp bol v poslednom roku vývoja testovaný pod dohľadom skúsených včelárov, ako aj štátnej veterinárnej správy so zameraním sa na vyhodnotenie prípadných negatívnych vplyvoch na vývoj včelstva. „Naše poznatky nepreukázali žiadne z uvedených vplyvov na vývoj a život včelstva,“ podotýka Kyseľ.

Podľa neho získané poznatky je možné aplikovať aj v ďalších odvetviach poľnohospodárskej činnosti. „Preto bude nevyhnutné pokračovať vo výskume a navrhovať ďalšie zariadenia, ktoré budú prínosom nielen nám, ale aj ďalším generáciám,“ pripomína a dodáva, že hlavnou myšlienkou výskumu je hľadať také spôsoby a metódy, ktoré nebudú predstavovať žiadnu záťaž pre životné prostredie a vytvoria priaznivé podmienky pre zdravý život.

V dohľadnom čase by chceli osloviť Výskumný ústav včelársky a požiadať ho o nezávislú štúdiu k svojmu vynálezu. V prípade, že výsledky budú pozitívne, FOG chcú v sériách sami vyrábať.

Zdroj: Info.sk, TASR, Foto: Pexels
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

Muž sa vyhrážal žene, že ju zapáli aj s celým bytom

DNES - 10:12Domáce

Muž vykrikoval, že zapáli celý byt a od ženy žiadal peniaze.

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

Večerné bohoslužby na Zelený štvrtok pripomínajú Ježišovu Poslednú večeru

DNES - 8:41Domáce

Katolíci, evanjelici a ďalší kresťania vstúpili Palmovou nedeľou, nazývanou aj ako Kvetná nedeľa, do Svätého týždňa.

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

Školákom sa vo štvrtok začínajú veľkonočné prázdniny

DNES - 7:41Domáce

Žiaci základných a stredných škôl majú od štvrtka veľkonočné prázdniny.

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

Na podporu RTVS sa v stredu v Bratislave uskutočnil protest

VČERA - 20:28Domáce

Stovky ľudí sa v stredu zúčastnili na Námestí slobody v Bratislave na proteste na podporu RTVS. Usporiadala ho iniciatíva Mier Ukrajine.

Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

Prezidentka: Žiadna iná alternatíva by nás nechránila tak ako Aliancia

VČERA - 19:53Domáce

Pred dvomi dekádami Slovensko urobilo najdôležitejšie a najlepšie možné rozhodnutie pre svoju bezpečnosť.