• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

Žalúzie predstavujú smrteľné riziko pre vaše deti, varujú vedci

  • 19:13 12.12.2017
  • Ohio
Žalúzie predstavujú smrteľné riziko pre vaše deti, varujú vedci

Rodičia, dávajte si pozor na to, čo sa deje za vaším chrbtom!

Štúdia publikovaná v časopise Pediatrics analyzovala údaje o zraneniach detí, ktoré zhromaždil americký Národný elektronický dozor nad poraneniami. Štúdia s názvom Pediatric Injuries Related to Window Blinds, Shades, and Cords (Pediatrické poranenia súvisiace s okennými žalúziami, tienidlami a šnúrami) považuje okenné žalúzie za potenciálnu hrozbu pre malé deti.

Výskum sa zameral na údaje stovky amerických detských pohotovostí. Výsledky ukazujú, že medzi rokmi 1990 – 2015 v takmer 17.000 prípadoch boli za zranenie dieťaťa zodpovedné okenné žalúzie alebo tienidlá.

Prevažne išlo o menšie zranenia, z ktorých 93,4 percent sa dalo úplne vyliečiť. Až v 271 prípadoch však došlo ku fatálnym následkom, keď sa dieťa zamotalo do šnúr alebo reťazí visiacich zo žalúzií. Vedci sa domáhajú viacerých bezpečnostných opatrení, ktoré by pomohli predísť nežiaducim výsledkom.

„Aj keď vo väčšine išlo o menšie zranenia, prípady, v ktorých nepríjemnosti spôsobili šnúry od žalúzií, pravidelne končili hospitalizáciou alebo smrťou. Mal by sa preto prijať povinný bezpečnostný štandard, ktorý by eliminoval prístup detí k šnúram od žalúzií.“

Spoluautor štúdie doktor Gary Smith z detskej nemocnice v Ohiu verí, že rodičia by mali dávať väčší pozor pri dohliadaní na bezpečnosť detí. „Deti žijú vo svete navrhnutom dospelými, pre pohodlie dospelých. O detskej bezpečnosti sa premýšľa len málokedy.“

Ani lekársky názor nedokáže zmeniť laxný prístup niektorých dospelých. „Máme ich doma a nikdy sme nemali problém s tým, že by ublížili deťom, lebo deti vedia, že sa s nimi nemajú hrať. Volá sa to rodičovstvo. Vyskúšajte to,“ napísal jeden z užívateľov Facebooku. „Žalúzie so šnúrami by mali zakázať, moja dcéra kvôli nim takmer umrela. Len tak-tak som jej stihla odmotať krk zo šnúr,“ ozvala sa z radu diskutujúcich nespokojná mamička.

Americká Bezpečnostná komisia pre výrobky a spotrebiteľa súhlasí so záverom štúdie, a dodáva, že okná a okenné žalúzie patria medzi 5 najväčších skrytých hrozieb v domácnosti. Zakázanie nebezpečných žalúzií a tienidiel so šnúrami považuje za obrovský krok vpred pre ochranu detí.

Zdroj: Info.sk,DP, aappublications.org,cpsc.gov, independent.co.uk,apnews.com, Shutt.
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

Toto je dôvod, prečo by v nemocniciach malo pracovať viac žien

DNES - 19:53Zdravie

Vedci sa pozreli na výkon lekárskeho personálu v nemocniciach.

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

Vysoký krvný tlak sa môže prejavovať bolesťou hlavy či chronickou únavou

VČERA - 9:04Zdravie

Vysoký krvný tlak nebolí. Pacient o ňom často nemusí vedieť. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, krvácaním z nosa, bolesťami na hrudníku či chronickou únavou.

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?