• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 28.3.2024Meniny má Soňa
18°Bratislava

Krásny úspech! Horehronský viachlasný spev zapísali do zoznamu UNESCO

  • 10:13 07.12.2017
  • Bratislava
Krásny úspech! Horehronský viachlasný spev zapísali do zoznamu UNESCO

Do zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO zapísali ďalší kúsok slovenskej kultúry. V poradí je už piaty.

Horehronský viachlasný spev bol zapísaný do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO. Dnes o tom rozhodli členovia Medzivládneho výboru na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO na juhokórejskom ostrove Jeju na svojom 12. zasadnutí. Info.sk o tom informovala Lucia Sopková, PR manažérka Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK).

Je to miestny fenomén

Obce regiónu Horehronia sa vyznačujú mimoriadne bohatými a stále živými prejavmi tradičnej ľudovej kultúry. K tým najvýraznejším a najtrvácnejším patrí ľudový viachlasný spev − ten je aj v širšom povedomí obyvateľov Slovenska vnímaný ako charakteristický miestny fenomén, ktorý je typický intenzívnymi hrdelnými prejavmi s veľkou nosnosťou do diaľky a dobre počuteľnými viachlasnými súzvukmi. Tradícia tohto typu spievania bola spojená s priebojnosťou i vitalitou, prvkami vyplývajúcimi z valašsko-pastierskeho spôsobu života, ktorý do regiónu prinieslo doosídľovanie územia na základe valašského práva (14. – 17. storočie). Tradícia spevu v neposlednom rade súvisí aj s náboženským cítením obyvateľov regiónu. Hudobnú kultúru Horehronia významne ovplyvnila duchovná pieseň tzv. východného obradu. Horehronský viachlasný spev je charakteristický pre obce Vernár, Telgárt, Šumiac, Pohorelá, Heľpa, Závadka nad Hronom a Polomka.

Rozhodlo sa o tom v Kórei

Slovensko na zasadnutí v Kórei reprezentuje delegácia, ktorú vedie Juraj Hamar, predseda Rady Ministra kultúry na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva a generálny riaditeľ SĽUK-u a členka Ľubica Voľanská z Ústavu etnológie SAV, expertka na nehmotné kultúrne dedičstvo.

Komisia posudzovala celkom 35 nominácií na zápis do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Slovenská nominácia prišla na rad vo štvrtok, 7.12.2017 a podľa aktuálnych informácií priamo zo zasadnutia prebehlo hodnotenie hladko, bez akýchkoľvek pripomienok a horehronský viachlasný spev sa tak stal piatym prvkom, ktorý má Slovenská republika zapísaný na zozname UNESCO.

Na budúci rok sa Slovenská republika bude uchádzať aj o členstvo v Medzivládnom výbore na ochranu nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO, ktorého hlavnou funkciou je podporiť ciele dohovoru, poskytnúť usmernenia o osvedčených postupoch a vypracovať odporúčania smerujúce k ochrane nehmotného kultúrneho dedičstva. Okrem toho výbor hodnotí nominácie predložené zmluvnými štátmi na zápis do zoznamov nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva. Kandidátom, ktorý by mal v tejto agende zastupovať Slovenskú republiku, je člen slovenskej delegácie v Kórei, Juraj Hamar. Členské štáty sa do výboru volia každé 4 roky.

V zozname UNESCO figurujú doposiaľ 4 slovenské prvky: Fujara – hudobný nástroj a jeho hudba (2005), Terchovská muzika (2013), Gajdošská kultúra (2015) a spoločne s Českou Republikou Bábkarstvo na Slovensku a v Česku (2016).

Zdroj: Info.sk, IB, SĽUK, Foto: SĽUK
Najnovšie v kategóriiViac článkov
SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

SNS vyzýva generálneho riaditeľa RTVS, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

DNES - 15:30Domáce

Slovenská národná strana vyzýva generálneho riaditeľa RTVS Ľuboša Machaja, aby bezodkladne vysvetlil verejnosti chyby svojho majetkového priznania.

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

Korčok a Pellegrini sa zhodli, že SR stagnuje a potrebuje posun

DNES - 15:17Domáce

Prezident krajiny síce nemá silné kompetencie na presadzovanie legislatívnych riešení, môže však otvárať témy a prinášať ich do politického priestoru.

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

Štátna ochrana prírody vysvetlila, ako vypátrali medvedicu, ktorá zranila ľudí v Liptovskom Mikuláši

DNES - 13:51Domáce

Medvedicu, ktorá útočila v Liptovskom Mikuláši, našli do 1,5 hodiny.

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

Karcinóm prsníka sa týka čoraz mladších žien, upozornila analýza

DNES - 13:44Domáce

Slovensko je na popredných priečkach v úmrtnosti na karcinóm prsníka, ktorý sa týka čoraz mladších žien.

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

Prezidentka: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

DNES - 13:43Domáce

Mnohí učitelia napĺňajú svoje poslanie nie vďaka, ale napriek podmienkam, v akých pracujú.