• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Štvrtok, 25.4.2024Meniny má Marek
Bratislava

UNAS a ÚAMK chcú rokovať s Robertom Ficom o problémoch autodopravcov aj o nehodovosti

  • 12:53 30.11.2017
  • Bratislava
UNAS a ÚAMK chcú rokovať s Robertom Ficom o problémoch autodopravcov aj o nehodovosti

Ich zástupcovia sa na predsedu vlády obrátia otvoreným listom a zoznam otázok na rokovanie predložia aj Ministerstvu dopravy a výstavby SR.

Nepriaznivé legislatívne podmienky pre autodopravcov, vysoká spotrebná daň na pohonné látky aj cestná daň, výška pokút za mýtne priestupky, neprimeraný nárast sadzieb povinného zákonného poistenia čI tragický vývoj dopravnej nehodovosti. Tieto a ďalšie problémy chce v otvorenom dialógu s premiérom Robertom Ficom (Smer-SD) riešiť Únia autodopravcov Slovenska (UNAS) a Ústredný automotoklub (ÚAMK) Slovenskej republiky.

Ich zástupcovia sa na predsedu vlády obrátia otvoreným listom a zoznam otázok na rokovanie predložia aj Ministerstvu dopravy a výstavby (MDV) SR. Zástupcovia oboch organizácií o tom informovali na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave.

Vážna situácia v doprave pretrváva už niekoľko rokov a je len otázka času, kedy sa stane skutočne pálčivým celospoločenským problémom,“ vyhlásil člen predsedníctva UNAS Stanislav Skala.

Vo veľkej miere na to podľa neho vplýva konkurencia z okolitých štátov Európskej únie (EÚ), mnoho slovenských autodopravcov musí preto svoje podnikanie ukončiť a hľadať si prácu v zahraničí. Neriešením situácie štát prichádza o veľké finančné zdroje, tvrdí zástupca UNAS.

Je okrem iného potrebné zamerať sa na neprimerané zvyšovanie sadzieb povinného zákonného poistenia, sťažujúce legislatívne podmienky aj na vysokú spotrebnú daň na pohonné látky. V niektorých štátoch EÚ, napríklad v Poľsku, majú autodopravcovia dotované pohonné látky a ďalšie výhody. My sa však musíme vysporiadať aj s neexistenciou prípadných úľav na pokutách, s platením mýta na diaľniciach, vysokými cestnými daňami a zlým stavom ciest, čo má za následok tragický vývoj v oblasti dopravnej nehodovosti,“ dodal Skala. ÚAMK v tejto súvislosti uvádza, že počet obetí medziročne narástol o viac ako 5 percent, pričom ku koncu novembra ich bolo 226.

Priamy dialóg s predsedom vlády žiadame preto, lebo naše už niekoľkoročné úsilie o efektívnu komunikáciu na príslušných štátnych inštitúciách neprinieslo potrebné výsledky. Ide nielen o zlepšenie podmienok pre autodopravcov, ale aj o prehodnotenie stavu motoristického hnutia na Slovensku,“ povedal prezident ÚAMK Juraj Smrečan, ktorý cíti absenciu kvalitnej dopravnej výchovy ako povinného vyučovacieho predmetu, ako aj nedostatky v súčasnom zákone o športe.

Okrem uvedených problémov žiadajú obe organizácie aj prijatie nového zákona, ktorý by 80 percent výberu mýta vrátil do rozvoja infraštruktúry, konkrétne do výstavby diaľnic, podobne ako v iných krajinách EÚ. V plnom rozsahu podporili iniciatívu Stredné Slovensko, ktorá vznikla začiatkom tohto roka. Jej hlavným cieľom je vyvinúť tlak na vládu, ministerstvo dopravy a vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS), aby sa dobudovala moderná cestná sieť a severojužné prepojenie Slovenska.

Zdroj: Info.sk, zdroj: TASR, Foto: TASR
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

Action sťahuje z predaja nebezpečné výrobky

DNES - 20:42Ekonomické

Zákazníci by si mali skontrolovať, či výrobky nemajú doma.

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

Farmárom má rezort financií poskytnúť návratnú finančnú výpomoc

DNES - 17:50Ekonomické

Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok.

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o 39 %, upozorňuje Hnutie Slovensko

DNES - 17:13Ekonomické

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom.

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície

DNES - 16:06Ekonomické

Opozičná strana Progresívne Slovensko (PS) nesúhlasí s využívaním druhého piliera na štátne investície.