• Články
  • Internet
  • Mapy
  • Recepty
Sobota, 20.4.2024Meniny má Marcel
Bratislava

7 spôsobov, ako vás telo upozorňuje na nadmerný stres

  • 17:45 08.12.2017
  • Bratislava
7 spôsobov, ako vás telo upozorňuje na nadmerný stres

Prezradíme vám sedem príznakov nadmerného stresu a riešenia, ktoré pomôžu vášmu telu zregenerovať.

Stres je v súčasnej uponáhľanej dobe každodennou realitou väčšiny z nás. Aj keď je mierny stres v živote bežný, dlhodobý stres môže spôsobiť zdravotné komplikácie aj s doživotnými následkami. „Bojový režim“, do ktorého sa vaše telo dostáva, sa rýchlo prejaví na vašom vzhľade a zdraví.

K stavu, pri ktorom je vaše telo zaplavené adrenalínom a stresovým hormónom kortizolom, dochádza preto, aby nás chránil pred nebezpečenstvom. Ale dlhodobý stres vám neprináša nič pozitívne. Tu je sedem varovných symptómov a riešení.

1. Kožné problémy

Stres môže spôsobiť alebo zhoršiť bežné kožné problémy. Kortizol spúšťa uvoľňovanie zápalových zlúčenín kožnými bunkami, čo prispieva k zhoršeniu stavov, ako je psoriáza, atopický ekzém, alopécia, rosacea a akné. Tieto viditeľné kožné ochorenia následne zhoršujú sebavedomie pacientov a môžu spôsobiť ešte väčší stres.

RIEŠENIE: Dobrý spánok každú noc znižuje hladiny kortizolu. Menší príjem cukru zase znižuje zápal. Ak máte akné zo stresu, nezhoršujte stav pokožky tým, že si budete vyrážky vytláčať. Vyskúšajte jemný hydratačný krém a poraďte sa s dermatológom.

2. Znížená imunita

Kortizol potláča imunitné bunky, čím znižuje našu schopnosť bojovať s baktériami a vírusmi. Nadmerný stres môže spôsobiť autoimunitné stavy, kedy zmätený imunitný systém napadne zdravé bunky.

RIEŠENIE: Posilnite si imunitný systém zdravým životným štýlom. Nefajčite, obmedzte príjem alkoholu a doprajte si zdravú výživu z ovocia, zeleniny a celozrnných produktov. Nezabudnite absolvovať pravidelné lekárske prehliadky.

3. Tráviace ťažkosti

Náš mozog a tráviaci systém sú spojené blúdivým nervom (latinsky: Nervus vagus), takže stres sa často prejavuje v črevách. Je to jeden z najväčších spúšťačov pre syndróm dráždivého čreva a môže narušiť stav baktérií v našich vnútornostiach a znížiť počet dobrých kmeňov baktérií.

RIEŠENIE: Užívajte kvalitné probiotiká. Okrem výživových doplnkov ich nájdete aj v niektorých druhoch potravín.

4. Úzkosť a depresia

Oba tieto stavy sú spojené s nadmerným stresom. Mimoriadne stresujúce obdobia často vyvolávajú záchvaty paniky a zlú náladu. Chronický stres ovplyvňuje pamäť a koncentráciu a môže nás viesť k panickým stavom.

RIEŠENIE: Cvičenie je skvelé. Produkuje endorfíny - chemické látky v mozgu, ktoré sú prírodnými liekmi proti bolestiam. Skúste jogu a hlboké dýchanie.

5. Potravinové intolerancie

Potravinové intolerancie môžu spôsobiť poškodenie čriev. Imunitný systém pri konzumácii určitých potravín následne vyvoláva zápalovú reakciu. Stres prispieva k tomuto poškodeniu čriev, čím zvyšuje riziko potravinovej intolerancie, takže cyklus sa znova opakuje.

RIEŠENIE: Prejdite na zdravšiu stravu, doprajte si dostatok spánku a cvičenia.

6. Únava a nespavosť

Napriek celodennému pocitu únavy majú mnohí ľudia pod stresom ťažkosti so spaním. Je to bludný kruh. Stresujúce situácie sú ťažšie zvládnuteľné, keď ste unavení, čo vedie k ďalšiemu stresu.

RIEŠENIE: Zaveďte si pravidelný spánkový režim. Vytvorte si pokojné prostredie pre spánok a robte pred spaním relaxačné činnosti, ako je napríklad teplý kúpeľ či meditácia. Znížte príjem kofeínu a nejedzte a nepite priveľa neskoro v noci.

7. Nízke libido a neplodnosť

Stresový hormón kortizol je tvorený z rovnakých stavebných kameňov ako pohlavné hormóny estrogén, progesterón a testosterón. Ak vaše telo produkuje viac kortizolu, vyvažuje to tým, že znižuje pohlavné hormóny. To je dôvod, prečo stres môže tiež znížiť plodnosť.

RIEŠENIE: Ak chcete zvýšiť libido, jedzte zdravo, pravidelne cvičte a doprajte si dostatok spánku. Otvorene sa pozhovárajte so svojim partnerom o vašich problémoch, aby ste zmiernili tlak vo vašom vzťahu.

Zdroj: Info.sk, TM, mirror.co.uk, Foto: wikimedia.org
Najnovšie v kategóriiViac článkov
Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

Ani káva, ani čaj. Toto je v skutočnosti najhorší nápoj pred spaním

20:11 18.04.2024Zdravie

Najväčším nepriateľom spánku nie je ani káva, ani čaj. Bezsenné noci vám môže priviesť aj nápoj, ktorý si mnohí spájajú s pocitom uvoľnenia pred spaním.

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

Táto chyba ešte viac zhoršuje váš problém s lupinami

7:15 18.04.2024Zdravie

Ak na liečbu problémov s lupinami vo vlasoch využívate dostupné a lacné prostriedky, možno si tým ešte viac škodíte.

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

Chyba pri menštruácii, kvôli ktorej sa vám tvoria vyrážky

22:06 16.04.2024Zdravie

Menštruácia je nepohodlný proces, ktorý ešte viac komplikujú letné horúčavy. Vedeli ste o tom, že nesprávna starostlivosť o zdravie vám môže privodiť ďalšie menej známe ťažkosti?

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

5 vitamínov, pri ktorých si treba dať najväčší pozor na dávkovanie

6:27 16.04.2024Zdravie

Aj dobrého veľa škodí. Ak chcete vyhovieť svojmu zdraviu, dajte si pozor najmä pri užívaní týchto vitamínov.

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

Ako dosiahnuť, aby bolo biele pečivo zdravšie? Trik lekára vám zachráni zdravie

6:29 15.04.2024Zdravie

Z bieleho pečiva netreba hneď robiť strašiaka. Takéto podávanie mu zaručí nižší glykemický index.